Wat is een herseninfarct?

Je hoort regelmatig dat mensen een herseninfarct hebben gehad. Wat betekent dit precies? Met andere woorden: wat is een herseninfarct? We spreken van een herseninfarct als plotseling één van de bloedvaten in de hersenen afgesloten wordt.

Deze afsluiting kan gebeuren doordat bloed gaat stollen en zodoende een bloedprop zich nestelt in één van bloedvaten. Ook kan een herseninfarct ontstaan door slagaderverkalking in bijvoorbeeld de halsslagader.

Het gevolg van deze afsluiting is dat de hersenen (tijdelijk) te weinig zuurstof krijgen. Zuurstof wordt immers met het bloed mee getransporteerd door de bloedvaten heen. Op het moment dat een van de bloedvaten afgesloten is, kan het zuurstof dus ook de hersenen niet meer bereiken. Het gevolg is dat men last van uitvalverschijnselen kan hebben.

Een herseninfarct

Binnen je lichaam is een ontzettend belangrijke plek ingericht voor je hersenen. Je hersenen zorgen ervoor dat je lichaamsdelen kunt bewegen, dat je dingen onthoudt en dat je prikkels kunt verwerken. Hiervoor hebben de hersenen dus wel zuurstof nodig.

Op het moment dat de hersenen geen zuurstof meer krijgen, kunnen bovenstaande functies niet meer uitgevoerd worden. Het kan daardoor zijn dat je bepaalde lichaamsdelen niet meer kunt bewegen. Mede hierom is in Nederland een grote campagne van start gegaan met de tekst ‘mond, spraak, arm’.

Dit zijn namelijk drie symptomen waar je een herseninfarct direct aan kunt herkennen: de mond gaat scheef hangen, spreken gaat moeilijk en een arm kan niet meer bewogen worden. Het is overigens zo dat deze symptomen zich meestal aan één kant van het lichaam uiten.

Een herseninfarct vindt meestal bij oudere mensen plaats. Bij personen jonger dan 50 jaar komt een herseninfarct nagenoeg nooit voor. Het herseninfarct kan ontstaan door slagaderverkalking of een bloedprop in één van de bloedvaten.

Het is goed om te weten dat een herseninfarct levensgevaarlijk is. Wees daarom altijd scherp op de symptomen (mond, spraak, arm) en schakel indien nodig zo snel mogelijk professionele hulp in. Voor het behandelen van een herseninfarct is het belangrijk dat de juiste hulp tijdig geboden wordt. Overigens bestaan er nog meerdere symptomen bij een herseninfarct:

  • Plotseling hele heftige hoofdpijn
  • Evenwichtsstoornis en/of duizeligheid
  • Plotseling nog maar met één oog zicht
  • Verlamming van een been (krachtsverlies)