Trombose krijgen door vliegen

Vliegen met trombose kan een lastige combinatie zijn. Als je trombose hebt ben je natuurlijk afhankelijk van de controles van de waarde van je bloed en moet je regelmatig medicatie nemen om ervoor te zorgen dat die waarden stabiel blijven.

Maar als je dan gaat reizen kan dat voor problemen zorgen. Hier lees je er meer over.

Wat is trombose?

Als je trombose hebt raakt een bloedvat in je lichaam verstopt door een bloedstolsel. Dit zorgt ervoor dat een gedeelte van de bloedstroom niet meer goed stroomt of helemaal niet meer doorstroomt.

Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen bij trombose omdat je daarmee schade beperkt.

De meeste mensen hebben geen of een kleine kans op trombose als ze reizen. Maar als je al trombose hebt kan dat best lastig zijn tijdens het vliegen.

Vliegen met trombose hoe pak je dat aan?

In principe moeten de bloedverdunners lang genoeg werken om een lange vliegreis te kunnen volhouden.

Maar voordat je gaat reizen is het een goed idee om even contact op te nemen met je arts of met de trombosedienst.

Hier kunnen ze namelijk goede voorlichting geven van hoe je de reis het beste kunt aanpakken.

Vlak voordat je vertrekt is het namelijk belangrijk om je INR waarde nog een keer te meten. Het is namelijk belangrijk dat deze stabiel is als je gaat vliegen.

Veel mensen weten niet dat thuis bloed prikken mogelijk! Zodat een bezoek aan de Trombosedienst nooit meer hoeft! Nooit meer het vervelende bericht dat de prikposten gesloten zijn met feestdagen en of te kijken naar de openingstijden.☹ U kunt dit nu helemaal zelf waar en wanneer u wilt met ♥ Trombose Zelfzorg!♥
>>>Stuur mij naar de website van de Nationale Trombosedienst om zelfzorg Gratis aan te vragen<<<

Tegenwoordig is het ook mogelijk om je aan te melden voor trombose zelfzorg. Hiermee kun je zelf je INR waarde controleren met een apparaatje dat sterk lijkt op het prikken van je bloedsuiker.

Door gebruik te maken van trombose zelfzorg hoef je niet vlak voordat je op reis gaat nog langs bij de trombose dienst.

Je kunt dan namelijk zelfstandig vanuit je huis of zelf op het vliegveld de laatste meting voor vertrek doorgeven.

Neem ook maatregelen als je trombose hebt gehad

Als je eerder trombose hebt gehad is het ook belangrijk dat je maatregelen neemt voordat je op vakantie gaat.

Als je geen bloedverdunners meer gebruikt is het belangrijk om extra maatregelen te nemen om te voorkomen dat je weer trombose oploopt tijdens lang vliegen.

Je kunt zelf veel dingen doen die ervoor zorgen dat je minder snel trombose krijgt zoals:

 • Houd uw kuitspieren goed in beweging
 • Span regelmatig uw kuitspieren aan
 • Loop iedere 2 uur een stukje
 • Draag geen strakke, knellende kleding en schoenen
 • Trek eventueel uw schoenen uit
 • Drink voldoende water, droog niet uit
 • Gebruik geen alcohol
 • Gebruik geen slaappillen

Daarnaast zijn er ook nog allemaal oefeningen die je kunt doen om de kans op trombose te verkleinen zoals:

 • Knieoefeningen waarbij je je knieën om de beurt heft
 • Bil oefeningen waarbij je steeds een kant van je billen aanspant.
 • Kuit oefeningen waarbij je om en om je kuitspieren aanspant.

Ook is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je je benen hoog legt waar mogelijk als je een langere tijd stilzit. Zo kan het bloed vanaf je benen makkelijker terugstromen.

Trombose zelfzorg

Als je trombose hebt moet je regelmatig langs de trombose dienst om je INR waarde te laten controleren. Op deze waarde wordt namelijk de hoeveelheid van je medicatie bepaald.

Maar als je voor een langere tijd op reis gaat kan het lastig zijn om je INR waarde te laten testen door een trombosedienst.

Dan zou het natuurlijk mooi zijn als je het zelf kan doorgeven via je laptop. Sinds kort is het mogelijk om je aan te melden voor trombose zelfzorg. Je moet eerst een E-learning volgen en een examen maken.

Als je voor deze test slaagt, komt er een trombose verpleegkundige bij je langs die je het meetapparatuur overhandigd. Ook kijkt de verpleegkundige nog een keer met je mee om te kijken of je precies weet hoe het zelf meten werkt.

Daarna kun je profiteren van de voordelen van zelf je INR waarde meten en hoef je daarvoor niet meer naar de trombosedienst. Dat scheelt je veel tijd en moeite.

Trombose Zelfzorg

Als je nu regelmatig naar de trombosedienst moet om je INR waarde te laten controleren, willen we je graag laten weten dat het nu ook mogelijk is om in aanmerking te komen voor trombose zelfzorg.

Met deze dienst krijg je zelf meet apparatuur in huis zodat je zelf je metingen kunt doen. Om hiervoor in aanmerking te komen kun je je aanmelden bij de nationale trombosedienst.

Met Trombose zelfzorg krijg je meer vrijheid omdat je niet meer elke keer naar de trombose dienst hoeft.

Daarnaast heeft het gebruiken van trombose zelfzorg ook het voordeel dat je minder last hebt van de neveneffecten van laten prikken zoals blauwe plekken. Omdat je hiermee zelf een kleine niet pijnlijke vingerprik kunt nemen om je INR waarde te testen.

Trombose zelfzorg geeft je veel vrijheid en de controle in je eigen handen. Ook ben je dan niet meer afhankelijk van een afspraak bij de trombosedienst.

Met trombose zelfzorg prik je namelijk op dezelfde manier als bij diabetes, met een prikpen in de vinger. Dit voorkomt een hoop ongemakken. Benieuwd hoe trombose zelfzorg werkt?

>>Klik hier om naar de website van de Nationale Trombosedienst te gaan en u Gratis aan te melden voor Zelfzorg!<<