Hoe ontstaat een trombose arm na het dragen van een infuus? Weet jij wat de meest voorkomende varianten van trombose zijn?
Op plek 1 staat het trombosebeen; de kans is het grootst dat je trombose in één van je benen krijgt. Een andere mogelijkheid is dat je een trombose arm hebt.
De kans dat je in één van je armen trombose krijgt, is maar zo’n 10 tot 15%. Je kunt een trombose arm op meerdere manieren oplopen.
In dit artikel willen we jou graag meer vertellen over één van de specifieke oorzaken. Je kunt namelijk een trombose arm krijgen nadat je arm aan het infuus heeft gelegen.
Hoe zit dit exact? Je leest het hieronder.
Voordat we specifiek naar die situatie gaan kijken, kijken we naar de mogelijke oorzaken van een trombose arm:
- Ouderdom
- Beschadiging aan de bloedvaten
- Operaties
- Te lang stil zitten of liggen
- Erfelijke afwijking
- Anticonceptiepil
- Zwanger
- Roken
- Chemokuur bij kanker
- May-Thurner syndroom
Het mag duidelijk zijn dat je op verscheidene manieren last van een trombose arm kunt krijgen. Iets wat wel opvalt, is puntje 3 ‘operaties’.
Een operatie is juist bedoeld om je gezondheid te verbeteren. Hoe is het dan toch mogelijk dat je trombose krijgt na een operatie?
Helaas moeten we constateren dat zo’n 60% van alle trombosegevallen tijdens of na een ziekenhuisopname ontstaat.
Momenteel ligt bij elke ziekenhuisopname dan ook een vergrootglas onder de mogelijke risico’s en oorzaken.
Trombose arm na een operatie
Als we dieper op dit fenomeen induiken, zien we dat er een verband is. Een verband tussen de operatie en het infuus.
Als je geopereerd wordt/bent, lig je namelijk aan het infuus. Heb je dat wel eens meegemaakt? Over het algemeen is het niet al te pijnlijk om een infuus in te krijgen.
Toch bestaan er situaties waarin dit voor een behoorlijke pijn kan zorgen. In dat geval kan bijvoorbeeld het infuus op de verkeerde plek zitten.
Wist jij dat dit tot complicaties kan leiden? Of wist je dat je zelfs een trombosearm door een infuus kunt krijgen. Het is echt mogelijk.
Als een infuus op de verkeerde plek ingebracht wordt, kan een bloedvat beschadigd raken. Eén van de meest voorkomende situaties is waarin een bloedvat ontstoken raakt.
Als dit langere tijd aanhoudt of erg heftig is, kan dit de oorzaak van een bloedprop zijn. Dit kan dan ook de voorbode van trombose zijn.
Het is dan ook ontzettend belangrijk om een infuus op de juiste plek te krijgen. Voel je bij het krijgen van het infuus een stevige pijn?
In dat geval is het verstandig om dit aan de arts door te geven. Hij/zij kan dan altijd nog besluiten om het infuus op een andere plek in te brengen.
Een ander risico is dat je teveel stil gaat zitten, nadat je geopereerd bent. In dat geval kan de doorstroming van het bloed ook verkeerd worden.
Oftewel: het bloed kan niet meer op de gewenste manier doorstromen. Ook dan loop je het risico dat het bloed gaat stollen.
Het mogelijke gevolg? Een bloedprop/bloedstolsel.
Een ziekenhuisopname is dan ook altijd een groot risico op mogelijke trombose. Het is dan ook aan het verzorgende team om alle (voorzorg)maatregelen te treffen.
Alleen op die manier is het mogelijk om, het hierboven genoemde, percentage omlaag te krijgen. Het is simpelweg schokkend dat ongeveer 60% van alle trombosegevallen tijdens of na een ziekenhuisopname ontstaat.
De symptomen van een trombosearm
Een trombose arm kan behoorlijk verstrekkende gevolgen hebben. Als het bloedstolsel behoorlijk groot is, kan er geen bloed meer langs stromen.
Een mogelijk gevolg is dat het achterliggende weefsel afsterft. Hierbij loop je het risico dat bijvoorbeeld je hand geamputeerd dient te worden.
Mede daarom is het ontzettend belangrijk om scherp te zijn op de mogelijke symptomen van een trombose arm.
Weet jij de symptomen van een trombose arm? Wij hebben de symptomen hieronder overzichtelijk op een rijtje gezet:
- Een behoorlijke pijn in de arm
- Moeite met de arm uitstrekken en met dingen op tillen
- Een rode- of paarsblauwe verkleuring in de arm
- Een zwelling op/in de arm
- Een glanzende huid op de arm
- Een bovengemiddeld warme plek op de arm; daar bevindt het stolsel zich dan
Sommige van deze symptomen zijn behoorlijk duidelijk. Je ziet tenslotte direct of er sprake is van een zwelling of van een rood/paarsblauwe verkleuring op de arm.
Andere symptomen zijn soms iets lastiger te ontdekken. Daarnaast blijkt ook dat elk persoon anders reageert op een trombose arm.
Het kan zijn dat jij weinig last van een zwelling hebt, terwijl een andere trombose patiënt dat juist wel heeft.
Mocht je ook maar enigszins twijfelen, is een bezoek aan de huisarts zeker aan te raden. Indien er sprake van een trombose arm is, is het namelijk belangrijk om tijdig met de behandelingen te starten.
Behandelingen bij een trombose arm
Op welke manier kan een arts een trombose arm starten? Allereerst is het mogelijk om middels antistollingsmedicijnen te voorkomen dat de bloedprop groter wordt.
De antistollingsmedicijnen zorgen er namelijk voor dat het bloed niet verder gaat stollen. Hierdoor kan tevens voorkomen worden dat er elders in het lichaam ook bloedpropjes ontstaan.
Bij een trombose arm is het daarnaast mogelijk om een kous of een handschoen voor te schrijven. Het doel van deze hulpmiddelen is om het overtollige vocht af te voeren.
Veel trombose patiënten hebben namelijk behoorlijk veel vocht rondom de plek van het bloedstolsel.
Dit komt simpelweg doordat het lichaam belemmerd wordt in de werking, waardoor het vocht niet meer afgevoerd kan worden.
Met behulp van een elastische kous of handschoen is het mogelijk om dit vocht (op de lange termijn) wel af te voeren.
Tot slot is het aan het lichaam zelf om de bloedprop te verwijderen. Hier is vooralsnog geen enkel medicijn in geslaagd.
Nee, deze functie is volledig voor het lichaam weggelegd. Hoe lang dit duurt en of het lukt, is volledig afhankelijk van de exacte situatie.
Het is voor ons gevaarlijk om daar sluitende uitspraken over te doen.
Als de trombose arm door het infuus ontstaan is, moet het bloedvat bovendien herstellen. Ook dit kan vervolgens enige tijd duren.
Onthoud dan ook dat trombose absoluut een hardnekkige en lastige aandoening is.