trombose aambeien

Heb je wel eens van een trombose aambei gehoord? Ben je razend benieuwd wat een trombose aambei nou daadwerkelijk is? Wij zijn voor jou op onderzoek uitgegaan.

Als deskundige op het gebied van trombose willen wij jou graag zo uitgebreid mogelijk informeren. We informeren je op onze website over allerlei verschillende vormen van trombose. In dit artikel richten we onze focus op één specifiek onderwerp: een trombose aambei. Lees zeker even door voor meer informatie!

Inhoud

Wat is een trombose aambei?

We spreken van een trombose aambei als je een bloedprop aan je anus hebt hangen. Wellicht weet je wel wat een ‘normale’ aambei is. Dat is een stukje vlees dat daar uiteraard niet hoort te zitten. Dat is eveneens het geval bij een trombose aambei.

Zijn een trombose aambei en ‘normale’ trombose hetzelfde?

Een trombose aambei is dus een bloedprop die aan je anus hangt. Wat dat betreft kunnen we een trombose aambei niet helemaal met ‘normale’ trombose vergelijken. Bij normale trombose is er namelijk sprake van een bloedprop in een bloedvat.

Bij een trombose aambei zie je de bloedprop echt zitten. Deze zit tenslotte aan de buitenkant van je anus/lichaam. Wat dat betreft is er dus een duidelijk verschil tussen een trombose aambei en ‘normale’ trombose.

Maar, de vorming van beide varianten is wel min of meer hetzelfde. Daarover kan je later meer lezen in dit uitgebreide artikel over een trombose aambei.

Wat zijn de oorzaken van een trombose aambei?

Op welke manieren kan je nou eigenlijk last van een trombose aambei krijgen? Het is zeker niet alledaags om een trombose aambei te krijgen. Nee, je krijgt pas bij enkele specifieke situaties last van een trombose aambei. Dat is onder andere het geval bij de volgende oorzaken:

– Bij zware inspanningen (o.a. tillen en persen)
– Bij episodes van heftige diarree
– Bij ‘verwaarloosde aambeien’; als je niks aan ‘normale’ aambeien (laat) doen
– Bij overmatig specerijengebruik
– Bij overmatig alcoholgebruik

trombose aambei

Bovenstaande oorzaken kunnen de vorming van een trombose aambei veroorzaken. Maar, het is ook mogelijk dat een trombose aambei vanuit het niets ontstaat. Hoe dat exact kan? Daar is de wetenschap nog niet helemaal over uit.

Wel denken meerdere wetenschappers dat het in dat geval een combinatie van meerdere factoren is. Wat deze factoren zijn en hoe deze in verband met elkaar staan, is vooralsnog onduidelijk.

Wat zijn de klachten bij een trombose aambei?

De kans is groot dat je nog nooit de pijn van een aambei gevoeld hebt. Over het algemeen hebben niet al te veel mensen daar last van. Als je last van een trombose aambei hebt, weet je in ieder geval één ding zeker: het doet ongelooflijk pijn.

Ja, een trombose aambei doet absoluut pijn. Dat is dan ook één van de meest gehoorde klachten bij deze aandoening. Maar, er zijn meerdere klachten bij een trombose aambei.

Zo ervaren veel mensen de vorming van een trombose aambei na de ontlasting. De trombose aambei verdwijnt dan niet en kan ook op geen enkele manier meer teruggeduwd worden. Als dat het geval is, weet je zeker dat je last van een trombose aambei hebt. Dat zorgt tegelijkertijd ook voor een behoorlijke pijn.

Je hebt tenslotte een bloedprop aan je anus hangen. Een bloedprop die daar uiteraard niet hoort en de nodige pijn met zich mee brengt. Deze klacht alleen al is voldoende reden om zo spoedig mogelijk naar een huisarts te gaan!

Een andere klacht is dat het zitten pijnlijk is. Bij een trombose aambei is er namelijk sprake van een blauwe, harde en pijnlijke blauwe knobbel rondom de anus. Aan deze knobbel kan je niks doen; alleen de huisarts kan middels een behandeling iets aan de trombose aambei doen. Deze knobbel brengt echter bijzonder veel pijn met zich mee.

Doet een trombose aambei veel pijn?

Ja, het is absoluut een feit dat een trombose aambei veel pijn doet. Hoeveel pijn is afhankelijk van je pijngrens. Alle ervaringsdeskundige zijn het er echter wel over eens dat het één van de meest vervelende pijnsoorten is. Een trombose aambei is bovendien in meerdere situaties ontzettend pijnlijk.

Als je broek tegen de aambei aan schuurt, doet dat al pijn. Laat staan als je op de aambei moet gaan zitten. Het antwoord op deze vraag is dan ook relatief kort: ja, het doet ongelooflijk veel pijn.

Verdwijnt een trombose aambei vanzelf?

In sommige situaties heb je gelukkig. Dan verdwijnt de trombose aambei namelijk vanzelf. Dit kan echter wel één tot twee weken duren. Gedurende die weken heb je dus behoorlijk veel pijn.

Hoe lang heb je last van een trombose aambei?

Het is uiteraard niet te hopen dat je ooit last van een trombose aambei krijgt. Heb je daar wel last van? Dan wil je uiteraard dat dit zo snel mogelijk ten einde komt. Dat is mogelijk als je het operatief laat verwijderen; daarover kan je hieronder meer lezen.

Het is echter ook mogelijk dat de aambei uit zichzelf verdwijnt. Dat kan maximaal twee weken duren. Als de aambei na twee weken nog steeds aanwezig is, is een operatieve ingreep noodzakelijk.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Is het überhaupt mogelijk om een trombose aambei te behandelen? Ja, zeker. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk bij een trombose aambei. Zo is het mogelijk de bloedprop te laten verwijderen. Dit gebeurt met een plaatselijke verdoving, aangezien het behoorlijk pijnlijk is.

Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van kleine ijsblokjes. Met die kleine ijsblokjes kan je de plek rondom de trombose aambei inwrijven. De kou van het ijs heeft een verkoelende werking. Op die manier is het dan ook mogelijk om de pijn af te nemen. Je kunt op deze manier echter niet de trombose aambei volledig laten verdwijnen.

Wat kan je zelf tegen een trombose aambei doen?

Als je in de ongelukkige situatie terecht komt dat je last van een trombose aambei hebt, kan je gelukkig zelf ook het één en ander doen. Het is aan te raden om met een ijsblokje de plek rondom de trombose aambei in te wrijven. Hiermee kan je een verkoelend effect creëren en daarmee de pijn af nemen.

Daarnaast is het ook aan te raden om te letten op wat je doet. Zo moet je niet te veel druk tijdens de ontlasting zetten. Ook is het aan te raden om specerijen- en alcoholgebruik te verminderen. Door overmatig specerijen- en/of alcoholgebruik kan tenslotte een trombose aambei ontstaan. Als je dan al een trombose aambei hebt, is het logisch om hier mee op te passen.

trombose aambei

Tot slot kan je nog iets anders doen. Zo snel mogelijk een afspraak bij een huisarts maken! Een huisarts kan je namelijk verder op weg helpen om een trombose aambei te verwijderen. In veel gevallen is het noodzakelijk om deze aambei operatief te laten verwijderen.

De bloedprop kan middels een operatie verwijderd worden. Dit doet echter behoorlijk veel pijn, waardoor de plek rondom de aambei een plaatselijke verdoving krijgt.

Kan een huisarts je helpen met een trombose aambei?

Het hebben van een trombose aambei is alles behalve fijn. Het kan ook nog eens gênant aanvoelen. Je moet tenslotte bij je huisarts aankloppen met de melding dat je last van je anus hebt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een huisarts je perfect kan helpen met een trombose aambei.

Hij of zij weet wat te doen tegen een trombose aambei. Bovendien is een huisarts in staat om een operatieve ingreep uit te voeren. Een ingreep waarmee de trombose aambei verwijderd wordt, zodat je hier geen last meer van hebt.

Mocht je last van een trombose aambei hebben, moet je dan ook zo snel mogelijk naar je huisarts toe. In sommige situaties besluit de huisarts om te wachten op het moment dat trombose aambei vanzelf verdwijnt. Als dat niet het geval is, is een operatieve ingreep dus noodzakelijk.

Maar, geen paniek. Deze operatieve ingreep vindt onder plaatselijke verdoving plaats. Je hoeft je dus geen zorgen over pijn te maken. Na deze ingreep ben je alleen maar van de pijn aan je anus verlost.