trombose prikken

Waarom trombose prikken na operatie? In Nederland mogen we van geluk spreken. We zijn over het algemeen een behoorlijk welvarend land. Een kenmerk daarvan is onder andere de perfecte zorg die we in Nederland hebben.

Mocht je last van een ziekte of een aandoening krijgen, zijn er voldoende deskundigen en mogelijkheden om dit te verhelpen. Dat is ook het geval bij trombose.

trombose na een operatie

Trombose heeft enkele ‘stempeltjes’ op zich gedrukt. Zo staat het bekend als een ouderdomsziekte en staat het bekend als een hardnekkige aandoening. In feite is de tweede stelling waar.

De eerste stelling is deels waar. Het is namelijk ook mogelijk om op jonge(re) leeftijd al last van trombose te krijgen. In bepaalde situaties loop je ook meer risico op het krijgen van trombose.

In dit artikel kijken we in het kort naar deze oorzaken. Daarna kijken we naar de situatie waarin je geopereerd bent, bijvoorbeeld aan je been.

Als dat het geval is, komen er namelijk enkele zaken met betrekking tot trombose om de hoek kijken.

Inhoud

Waarom trombose prikken na een operatie? 

Heb jij enig idee wat trombose nou echt inhoudt? In het lichaam heb je ongelooflijk veel bloedvaten zitten. Deze bloedvaten hebben een belangrijke functie.

Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het transport van het bloed. In dit bloed is ook een hoop zuurstof aanwezig; iets waar je lichaamsdelen behoefte aan hebben.

De kans is echter aanwezig dat het bloed in één van de bloedvaten gaat stollen. Als dat het geval is, loop je het risico op het ontstaan van een bloedprop. Als er sprake is van een bloedprop in een bloedvat, spreken we over trombose.

Deze bloedprop ontstaat puur doordat het bloed gaat stollen. Maar, hoezo gaat het bloed stollen? Zoals we al zeiden, zijn er meerdere risicofactoren waardoor dit kan ontstaan.

Hieronder hebben we de belangrijkste risicofactoren op een rijtje gezet.

De risicofactoren

Zoals we reeds zeiden, zijn er meerdere risicofactoren die het ontstaan van trombose op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. We hebben het hierbij onder andere over onderstaande risicofactoren:

trombose door anticonceptie

Sommige van deze punten zijn absoluut interessant. Als je zwanger bent, veranderen meerdere dingen in het vrouwelijk lichaam. Dit kan er voor zorgen dat je last van trombose krijgt.

Dat geldt eveneens als je een langere tijd achter elkaar stil moet zitten of stil moet liggen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een operatie. In dit artikel kijken we dan ook met name naar die specifieke factor.

We begonnen overigens dit artikel door te stellen dat trombose geen ouderdomsziekte is. Nee, als je 25 jaar oud bent en geopereerd aan je knie wordt, loop je ook het risico op trombose.

Je kunt in feite op alle leeftijden last van trombose krijgen. De bovengenoemde risicofactoren kunnen de kans op trombose alleen maar vergroten.

Operatie

Als je bijvoorbeeld aan je knie geopereerd wordt, moet je tijdens de operatie langere tijd stil liggen. Tijdens de operatie komt de chirurg met verschillende gereedschappen in je knie.

De kans is hierbij altijd mogelijk dat één bloedvat per ongeluk beschadigd raakt. Hierdoor kan het bloedvat verstopt raken, waardoor er in feite sprake is van trombose.

Dat is dan ook één van de redenen waarom je na een operatie direct trombose prikken toegediend krijgt.

Na een operatie is het meestal ook noodzakelijk om nog enige tijd op bed te blijven liggen. Het geopereerde lichaamsdeel moet tenslotte tijd hebben om te herstellen.

Ook op dat moment loop je een verhoogd risico op trombose in bijvoorbeeld je been.

Het is namelijk niet bevorderlijk voor het menselijk lichaam als je langere tijd stil ligt. Na een operatie is het dan eigenlijk ook noodzakelijk om zo snel mogelijk in beweging te komen.

Zoals we al zeiden, is dat niet altijd mogelijk. In dat geval komen de trombose prikken absoluut van pas.

Deze tromboseprikken worden na de operatie toegediend. In de meeste gevallen moet je dit enkele weken lang doen. Het toedienen van de trombose prikken kan je zelf doen.

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is een stukje vet/huid bij je buik of bovenbeen te pakken. Daar kan je de spuit in zetten en vervolgens de vloeistof in je lichaam spuiten. Dit doet in principe geen pijn.

Maar, als je 3 weken lang trombose prikken gebruikt, kan je last van blauwe plekken krijgen. Je lichaam krijgt tenslotte elke dag een naald in zich.

Dat is niet bevorderlijk voor de structuur van de huid. Na verloop van tijd is het dus mogelijk dat je blauwe plekken gaat dragen.

Het doel

Het doel van de trombose prikken mag duidelijk zijn. De vloeistof die ingediend wordt, heeft als doel om het stollen van het bloed te voorkomen. Als dat voorkomen kan worden, raken de bloedvaten ook niet verstopt.

De oorzaak van trombose is namelijk dat het bloed gaat stollen. Daardoor ontstaat een bloedprop en raakt een bloedvat verstopt.

Bij een verstopt bloedvat is het niet meer mogelijk dat het bloed op de juiste manier door stroomt. Dat kan voor behoorlijk gezondheidsproblemen zorgen. In sommige gevallen is het zelfs levensgevaarlijk.

Zodra je tromboseprikken voorgeschreven van je arts krijgt, is het noodzakelijk om deze trouw te prikken. Trombose is een behoorlijk hardnekkige aandoening.

Je moet er dan ook zoveel mogelijk aan doen om de vorming van trombose te voorkomen. Dat kan je relatief makkelijk doen door dagelijks de tromboseprikken in te spuiten.

Overigens is het zo dat het niet altijd mogelijk is om dit bij jezelf te doen. Dit kan door angst komen, maar kan ook een praktische reden hebben. Het is dan ook erg prettig als je iemand achter de hand hebt.

Een persoon die bij jou de tromboseprikken toe kan dienen. Besef in ieder geval dat de tromboseprikken ongelooflijk belangrijk zijn. Prik dan ook trouw elke dag en denk er niet te makkelijk over.