Hoe lang duurt een trombosebeen? Heb jij wel eens gehoord van een trombosebeen? Heb jij enig idee wat dit exact is? En op welke manier je hier van af kunt komen? Het lastige van trombose is dat dit een behoorlijk lastige aandoening is.
Het is namelijk een aandoening die je op het eerste oog niet direct ziet. Naarmate de tijd verstrijkt, kan de trombose zich echter opeens aandoen in de vorm van één of meerdere symptomen.
Trombose kan eigenlijk in meerdere lichaamsdelen voorkomen. In feite is trombose een bloedprop dat in één van de bloedvaten ontstaan is. Doordat de bloedprop de stroming van het bloed tegen houdt, kan het bloed niet op de gewenste manier stromen.
Dit bloed vervoert echter ook zuurstof; een essentieel onderdeel voor elk lichaamsdeel. Als je last van een bloedprop in één van de bloedvaten in je been hebt, spreken we over een trombosebeen.
Maar, op welke manieren kan je een trombosebeen herkennen? En eveneens belangrijk: hoe lang duurt een trombosebeen?
Inhoud
Hoe kan je een trombosebeen herkennen?
Trombose wordt wel eens met een sluipmoordenaar vergeleken. Het is namelijk een aandoening welke je op het eerste gezicht niet direct ziet of voelt. Pas na verloop van tijd kunnen de symptomen zich (duidelijk) voor doen.
Oók daarom is het belangrijk om de symptomen van een trombosebeen te kunnen herkennen. Wij hebben daarom de meest voorkomende symptomen van een trombosebeen op een rijtje gezet:
- Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
- Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
- Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
- Een zwelling op het been
- Een glanzende huid op het been
- Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan
Zoals je in bovenstaand lijstje kunt zien, zijn de symptomen van een trombosebeen behoorlijk uiteenlopend. Het enige wat je we je aan kunnen raden, is om bovenstaande symptomen goed te onthouden. Voor de behandeling van een trombosebeen is het namelijk ontzettend belangrijk dat je vroegtijdig met medicatie begint.
Trombose in een been herkennen? Besteed er veel tijd en aandacht aan. Het kan je alleen maar helpen in de (nabije) toekomst. Niet alleen bij jezelf, maar eventueel ook bij andere (oudere) mensen. Trombose is namelijk een ouderdomsziekte. Het is daarnaast ook belangrijk om te kijken naar de oorzaken van een trombosebeen.
De oorzaken van een trombosebeen
Net zoals bij de symptomen van een trombosebeen geldt dat de oorzaken van een trombosebeen behoorlijk uiteenlopend zijn. In de onderstaande lijst kan je de meest voorkomende oorzaken van een trombosebeen vinden.
Het is daarbij ook belangrijk om te weten dat je in sommige situaties tot een risicogroep behoort. Dat is bijvoorbeeld het geval als je ouder wordt of als je zwanger bent. Ook die oorzaken zie je namelijk in onderstaande lijst terug komen:
- Ouderdom
- Beschadiging aan de bloedvaten
- Operaties
- Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
- Erfelijke afwijking
- Anticonceptiepil
- Te lang stil liggen
- Zwanger
- Langdurige vliegreis
- Roken
- Chemokuur bij kanker
- May-Thurner syndroom
Hoe lang duurt een trombosebeen?
Het is uiteraard ook prettig om te weten hoe lang je last kunt hebben van een trombosebeen. Helaas is het niet al te makkelijk om daar een sluitend antwoord op te geven. Het antwoord op de vraag ‘Hoe lang duurt een trombosebeen?’ is namelijk persoonsgebonden.
Persoon A kan goed op de medicatie reageren, terwijl persoon B te maken heeft met een zeer hardnekkige bloedprop. Het is dan ook niet mogelijk om een bepaalde periode of tijdsspanne te koppelen aan een trombosebeen.
Het is sowieso ontzettend belangrijk om tijdig met de medicatie te beginnen. De trombose behandeling in het ziekenhuis is niet al te ingewikkeld te noemen. Het draait er in de meeste gevallen namelijk om dat je antistollingsmedicijnen gaat slikken.
Deze medicijnen zorgen er voor dat het bloed niet verder kan gaan stollen. Het voordeel daarvan is weer dat de bloedprop niet groter kan worden. Bovendien kan er op andere plekken in je lichaam ook niet nog één bloedprop ontstaan.
Gebruik van medicijnen
We kunnen dus met recht stellen dat antistollingsmedicijnen erger voorkomen. Het is helaas niet mogelijk om met dit medicijn volledig te voorkomen dat trombose überhaupt ontstaat. In bepaalde gevallen krijg je wel al vooraf tromboseprikken.
Dat is bijvoorbeeld het geval als je net geopereerd bent of als er erfelijke aanleg in de familie aanwezig is. Door vooraf al te beginnen met tromboseprikken tracht de arts om het ontstaan van de bloedprop volledig te voorkomen.
Een andere veel toegepaste vorm van behandelen is overigens het toepassen van elastische kousen. Een symptoom van een trombosebeen is namelijk dat er veel vocht in het been aanwezig is. Dit vocht kan het pijnlijke en zware gevoel teweeg brengen.
Maar, als er trombose in een been aanwezig is, lukt het niet meer om het vocht af te voeren. Hierdoor kom je in feite in een vicieuze cirkel terecht. Gelukkig zijn daar de elastische kousen om je een handje te helpen.
De elastische kousen dien je een half jaar te dragen en zorgen ervoor dat het vocht uit je trombosebeen afgevoerd wordt. Op die manier kan je er voor zorgen dat het been niet al te dik en te zwaar blijft/wordt. Ook is het hierbij belangrijk om je trombose been omhoog te houden.
>>Kies hier uit diverse elastische kousen bij Bol.com<<
Risicofactoren
Als je last van een trombosebeen hebt, loop je altijd bepaalde risico’s. Als de bloedprop dusdanig groot/hardnekkig is, bestaat de kans dat het bloed niet meer door het bloedvat heen kan stromen.
Op dat moment loop je dus ook het risico dat het lichaamsdeel (je voet) geen zuurstof meer krijgt. Een gevolg hiervan kan zijn dat je voet geamputeerd dient te worden.
Daarnaast is het ook noodzakelijk dat de bloedprop volledig verdwijnt. Dat is een taak die weggelegd is voor het menselijke lichaam. In sommige gevallen kan de bloedprop naar de longen of hersenen schieten; op dat moment loop je een behoorlijk groot risico.
Des te meer reden om trombose in een been te kunnen herkennen, om tijdig in actie te komen en om vroegtijdig te kunnen starten met de medicatie.