trombosekousen

De aandoening trombose is één van de meest voorkomende aandoeningen in ons land. Over het algemeen komt deze aandoening meestal voor bij ouderen, maar ook jongeren kunnen last van trombose krijgen. In dat geval is er vaak sprake van een zeldzame variant van trombose. Feit is dat trombose behoorlijk lastig te doorgronden is én dat de behandeling relatief complex is.

Er bestaat namelijk (nog) geen middel dat in staat is om trombose volledig uit je lichaam te verwijderen. Die taak is weggelegd voor het lichaam waarbij de ervaring ons leert dat dit vaak een lastig en lang durend proces is.

Om zo snel mogelijk van trombose te kunnen herstellen, is het wenselijk dat de diagnose vroegtijdig gesteld kan worden. Dit betekent enerzijds dat je van de symptomen op de hoogte moet zijn en anderzijds ook de stap naar de huisarts moet durven te zetten. De huisarts kan namelijk de eerste, juiste stappen zetten, zodat je snel met de trombosebehandeling kunt starten.

In veel gevallen maken trombosekousen óók onderdeel uit van de trombosebehandeling. Dit komt onder meer doordat een trombosebeen de meest voorkomende vorm van trombose is. Ook in de arm komt wel eens trombose voor. Voor zowel de benen als de armen komen de trombosekousen prima van pas.

Wat deze trombosekousen exact doen en wat de beste trombosekousen zijn, lees je in dit uitgebreide artikel. Graag willen we allereerst nader inzoomen op deze aandoening. Wat is trombose nou precies en wat zijn de belangrijkste symptomen van trombose?

Inhoud

Wat is trombose precies?

In je lichaam heb je onwijs veel bloedvaten lopen. Deze bloedvaten vervoeren het bloed én vervoeren tegelijkertijd ook het zuurstof. De combinatie van bloed en zuurstof zorgt ervoor dat alle lichaamsdelen naar wens kunnen functioneren. Dat is echter alleen mogelijk als de bloedvaten vrij van opstoppingen zijn.

symptomen van trombose

Door verschillende oorzaken kan bloed gaan stollen, waardoor het ietwat stroperig wordt. Dit kan uiteindelijk tot een bloedprop leiden, waardoor het bloed niet meer op de gewenste manier door het bloedvat heen kan stromen. Dit kan verstrekkende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben.

Als je last van trombose hebt, heb je dus één of meerdere bloedpropjes in je bloedvaten zitten. Deze bloedprop blokkeert de doorstroming in het bloedvat en kan zodoende voor verschillende klachten zorgen. Voor de algehele gezondheid is het onwijs belangrijk dat deze bloedprop verwijderd wordt én dat nieuwe bloedpropjes niet kunnen ontstaan.

Wat zijn de symptomen van trombose?

Zoals gezegd is trombose één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Mede hierom is het onwijs belangrijk om op de hoogte van de symptomen van trombose te zijn. Hieronder hebben wij de meest voorkomende symptomen van een trombosebeen op een rijtje gezet:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan
trombose symptomen

Als je last van bovenstaande symptomen hebt, is het zaak om direct bij de huisarts aan de bel te trekken. Voor het herstel is het namelijk onwijs belangrijk om tijdig met de behandeling te beginnen.

Hoe kan trombose behandeld worden?

Heb je last van een trombosebeen? In dat geval stelt een arts een behandelplan op waarin hoogstwaarschijnlijk de volgende zaken niet ontbreken:

  • Antistollingsmiddelen
  • Trombosekousen

De antistollingsmiddelen hebben een belangrijke taak; erger zien te voorkomen. Het is namelijk niet wenselijk dat nieuwe bloedproppen ontstaan én de huidige bloedprop mag ook niet groter worden. De antistollingsmiddelen zorgen er al met al voor dat het bloed niet meer gaat stollen, waardoor mogelijk erge gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden.

Daar spelen ook de trombosekousen een belangrijke rol bij. Deze kousen worden speciaal op maat gemaakt en moeten langdurig gedragen worden. Als je deze kousen langdurig draagt, is het been in staat om het overtollig vocht alsnog af te gaan voeren. Doordat een bloedvat geblokkeerd is, heeft het been moeite om overtollig vocht af te voeren.

Dit betekent dat je last van een zwelling krijgt; dit gaat vaak ook gepaard met pijn. Door de trombosekousen te dragen, kan het vocht alsnog afgevoerd worden en kan je de pijn dus ook zoveel mogelijk beperken. Maar, wat zijn nou de beste trombosekousen? Wij zijn op onderzoek uitgegaan!

De beste trombosekousen

Het belangrijkste bij trombosekousen is dat je deze voor een langdurige periode gaat dragen. Alleen gedurende een lange periode zijn de kousen namelijk in staat om al het vocht af te voeren. Bovendien zorgen de kousen ervoor dat nieuw vocht zich niet kan gaan vormen rondom de plek waar de bloedprop zit.

Het is zodoende dus aan te raden om de trombosekousen minimaal 1 tot 2 jaar te dragen. Hier kan jouw behandelend arts echter het beste advies over geven.

Daarnaast is jouw behandelend arts ook in staat om de beste trombosekousen voor jou te selecteren. Het is namelijk een feit dat ‘de beste trombosekousen’ niet bestaan. Welke kousen voor welke trombose patiënt het beste zijn, verschilt van patiënt tot patiënt. Het belangrijkste is in ieder geval dat de trombosekousen op maat moeten worden gemaakt.

Daarnaast is het, zoals hierboven reeds aangegeven, belangrijk dat de kousen voor een lange periode gedragen worden.

Tot slot is het ook nog van belang dat de kousen op de juiste manier gedragen worden. Hiermee bedoelen we met name dat de kous tot de juiste hoogte opgetrokken moet worden. Als de trombosekousen tot de juiste hoogte opgetrokken worden, is de werking van de kousen het meest efficiënt. De kousen zorgen ervoor dat het vocht afgevoerd wordt en dat je dus minder last van je trombosebeen hebt.

Een veelgebruikt soort steunkousen zijn de Vitasox steunkousen. Deze steunkousen zijn geschikt voor dames en heren en gemaakt van katoen. 

Het is overigens goed om te weten dat je trombosekousen óók voor een trombosearm kunt dragen. Ook hierbij is het van belang dat je de kousen tot de juiste hoogte optrekt en dat je deze voor een langere periode achtereen gesloten draagt.

Op het gebied van trombosekousen hebben we verder eigenlijk nog maar één advies: luister altijd naar je behandelend arts. Jouw arts weet exact hoe jouw situatie is en welke trombosekousen voor jouw situatie het beste zijn.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je last van een trombosebeen hebt, is het van belang om met bepaalde zaken rekening te houden. Een van de adviezen is bijvoorbeeld om lange vluchten te vermijden. Tijdens lange vluchten zit je continue in dezelfde zitpositie, waardoor het bloed (sneller) kan gaan stollen. Voor zowel trombose patiënten als voor mensen die van een trombosebeen hersteld zijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met lange vluchten.

Daarnaast is het ook onwijs belangrijk dat je op een gezonde manier door het leven gaat. Laat sigaretten links liggen, zorg voor een gevarieerd voedingspatroon en beweeg dagelijks voldoende. Op die manier kan je jouw lichaam in een gezonde conditie houden en voorkom je dat het bloed gaat stollen.

Tot slot willen we je nog adviseren om altijd naar je behandelend arts te luisteren. Jouw arts kan jou van het perfecte advies voorzien én kan dus ook voor de perfecte trombosekousen kiezen. De beste trombosekousen bestaan namelijk niet. De uiteindelijke keuze voor trombosekousen is afhankelijk van jouw exact situatie; alleen jouw arts is daarvan op de hoogte en kan dus de juiste keuze maken.