Hoe lang trombose prikken na een heupoperatie? In bepaalde situaties loop je een vergroot risico op het krijgen van trombose.
Dit zijn situaties waarbij het lichaam meestal niet optimaal kan functioneren, waardoor bijvoorbeeld de bloedvaten ook niet optimaal kunnen functioneren.
Het gevolg daarvan kan een bloedprop/bloedstolsel zijn; ook wel trombose genoemd.
Je vraagt je nu wellicht af om welke risicofactoren dit gaat. Wij hebben de grootste risicofactoren in onderstaand rijtje uiteengezet:
- Langdurig stilzitten of langdurig stilliggen
- Zwangerschap
- Operaties
- Roken
- Een been of arm langere tijd niet gebruikt hebben
- Erfelijke afwijkingen in het bloed
- Boezemfibrilleren
- Gebruik van de anticonceptiepil
In dit rijtje vallen wellicht meerdere risicofactoren direct op. In dit artikel willen wij ons echter tot één van deze risicofactoren beperken.
We hebben het daarbij over de mogelijke risico’s die een operatie met zich mee brengt. In dit artikel kan je onder andere lezen hoe lang je trombose prikken moet krijgen na een heupoperatie.
Inhoud
Waarom tromboseprikken na een operatie?
Het is uiteraard als eerste belangrijk om te weten waarom je tromboseprikken dient te krijgen na een operatie.
Het draait daarbij overigens niet specifiek om een operatie aan de heup. Ook een operatie aan bijvoorbeeld de knie geeft een verhoogd risico op trombose.
Als je geopereerd aan je been bent, is de kans groot dat je voor een langere tijd op bed moet liggen. Je been moet tenslotte de eerste dagen herstellen, waardoor je aan je bed gekluisterd wordt.
Doordat je continue op bed ligt, kan de doorbloeding in de benen gaan veranderen. Je moet het net zien als een buisje vol met vloeistof.
Als je dit horizontaal neerlegt, verspreidt de vloeistof zich over het gehele buisje. Als je dit buisje echter verticaal neer zet, blijft de vloeistof aan de onderkant van het buisje
Dat is eigenlijk ook wat zich in de aderen afspeelt op het moment dat je lang in bed moet blijven liggen.
Het bloed kan niet meer op de gewenste manieren door de aderen stromen. Het gevolg daarvan is dat je bloed kan gaan stollen, waardoor er een bloedstolsel kan ontstaan.
Overigens is het daarbij ook nog belangrijk om te beseffen dat je gedurende een operatie ook al stil ligt.
Bovendien bestaat er altijd een kans dat er een (kleine) complicatie optreedt gedurende de operatie.
Een chirurg kan bijvoorbeeld een bloedvat beschadigen, waardoor de kans op trombose ook weer toeneemt. Mede daarom heeft de medische wereld besloten om tromboseprikken na een operatie voor te schrijven.
Als je tromboseprikken na een operatie krijgt, is dit vaak onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 60% van alle trombosegevallen tijdens of na een ziekenhuisopname ontstaat.
Door dus tijdig met de tromboseprikken te beginnen, is het mogelijk om dit percentage wellicht lager te krijgen. Het is hoe dan ook niet wenselijk dat dit percentage nog hoger komt te liggen.
Na een operatie is het lichaam verzwakt, lig je de hele dag op bed en loop je dus een vergroot risico op trombose.
Hoe lang trombose prikken na een heupoperatie?
Maar, hoe lang moeten deze tromboseprikken dan toegediend worden? In de meeste gevallen wordt hier een periode van 3 á 4 weken aangekoppeld.
Dit betekent dat je 3 tot 4 weken lang elke dag een tromboseprik dient te krijgen. Het is mogelijk om een dergelijke prik bij jezelf in te dienen, maar lang niet iedereen vindt dat prettig.
Je kunt hiervoor dan ook de hulp van naasten voor inschakelen. In specifieke gevallen staat de trombosedienst ook voor je klaar om je hierbij te helpen.
Ook bij een heupoperatie is het zo dat de periode hiervoor tussen de 3 á 4 weken ligt. Let wel goed op dat dit een gemiddelde periode is.
Als een arts daar aanleiding voor ziet, kan hij/zij besluiten om deze periode op te rekken. Het is hierbij in ieder geval van belang dat je te allen tijde naar de instructies van de arts luistert.
Door deze instructies nauw op te volgen, kan je de kans op trombose namelijk verkleinen.
Daarnaast is het belangrijk om zo vroeg mogelijk na de operatie te beginnen met de tromboseprikken. Het advies is dan ook om de tromboseprik elke ochtend in te dienen.
Spreek hier een vast tijdstip voor af, zodat je dit ook niet kunt vergeten. Van groot belang is het namelijk dat je dagelijks de tromboseprik toegediend krijgt.
De symptomen van trombose
Als je aan je been geopereerd bent, is het dus raadzaam om scherp te zijn op mogelijke symptomen. Mocht je last van trombose hebben, is het belangrijk om hier tijdig bij te zijn.
Mede hierom is het van belang om de volgende symptomen goed te herkennen:
- Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
- Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
- Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
- Een zwelling op het been
- Een glanzende huid op het been
- Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan
Let op: deze symptomen horen bij een trombosebeen. Mocht je nou een operatie aan je arm hebben, gelden dezelfde symptomen alleen dan op een andere locatie in het lichaam.
Deze symptomen komen dus enkel en alleen voor als de tromboseprikken niet aanslaan. Dat risico loop je altijd, maar daarnaast spelen ook andere oorzaken nog een rol.
Dankzij onder meer de volgende oorzaken kan je trombose krijgen:
- Ouderdom
- Beschadiging aan de bloedvaten
- Operaties
- Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
- Erfelijke afwijking
- Anticonceptiepil
- Te lang stil liggen
- Zwanger
- Langdurige vliegreis
- Roken
- Chemokuur bij kanker
- May-Thurner syndroom
Conclusie
Je weet nu hoe lang je trombose moet prikken na een heupoperatie. Als je aan je been/heup geopereerd wordt, dient de tromboseprik dagelijks toegediend worden.
Doe dit elke dag op een vast tijdstip, zodat je het niet kunt vergeten. Doe dit vervolgens voor een tijdsduur van 3 á 4 weken; afhankelijk van datgene wat je arts voorschrijft.
Je krijgt overigens ook altijd een emmertje mee geleverd; in dat emmertje kan je de naalden veilig opbergen.
Vervolgens kan je dit emmertje, inclusief alle naalden/prikken, weer terug geven aan het ziekenhuis/de dokter.