Kan een kind trombose krijgen?

In Nederland zijn we gezegend met prima voorzieningen op het gebied van zorg. Mocht je last van een bepaalde aandoening krijgen, ben je dus in goede handen. Dat geldt niet alleen voor oudere mensen, maar ook voor jongere mensen. Wist je namelijk dat het ook voor kinderen mogelijk is om trombose te krijgen? Ja, zeker. Het is niet zo dat alleen ouderen van trombose last kunnen krijgen.

We kunnen hierdoor stellen dat trombose ten onrechte het stempel ‘ouderdomsziekte’ heeft gekregen. Ja, het klopt dat (veel) meer oudere mensen last van trombose krijgen, maar ook jongere mensen lopen dus het risico op het krijgen van risico. In dit artikel vertellen we jou graag meer over trombose bij (jonge) kinderen. We bespreken hoe het kan dat ook jonge kinderen last van trombose krijgen en we vertellen waar je als ouders zijnde rekening mee moet houden.

Inhoud

Trombose bij kinderen

Volgens verschillende onderzoeken krijgen jaarlijks zo’n 350 kinderen in Nederland last van trombose. Binnen deze groep vallen ook baby’s. Het is voor deze groep goed om te weten dat trombose nooit zomaar op een jonge leeftijd kan ontstaan. Als een kind last van trombose heeft, is daar altijd een achterliggende oorzaak voor. Deze oorzaak kan terug te vinden zijn in een ernstige ziekte, het slikken van bepaalde medicijnen, een erfelijke afwijking of overgewicht.

Op het gebied van ziekte vallen verschillende soorten ziekten te onderscheiden:

  • Nierziekte
  • Hartziekte
  • Auto-immuunziekte
  • Darmziekte
  • Sikkelcelziekte
  • Kanker

Bovengenoemde ziekten komen, helaas, ook bij kinderen voor en verhogen de kans op trombose. Ook langdurig stilzitten of stil liggen na een operatie brengt een verhoogde kans voor kinderen met zich mee.

Het moge duidelijk zijn; trombose is niet alleen een ouderdomsziekte. Verhoudingsgewijs komt deze aandoening veel vaker voor bij ouderen, maar ook kinderen kunnen dus last van trombose krijgen. Dit gebeurt bij kinderen echter niet zomaar; hier is vaak een duidelijke oorzaak voor te vinden. De oorzaken hebben we hierboven reeds benoemd, waarbij de verschillende ziekten, een erfelijke afwijking en langdurig stil liggen na een operatie de meest voorkomende oorzaken zijn.

Op de website van de Trombosestichting valt een verhaal over een jongen van 8 te lezen. Hij was 8 jaar oud toen hij dagenlang last van ernstige hoofdpijn had. Nadat in het ziekenhuis een CT-scan gemaakt was, werd duidelijk dat één van de aderen in zijn hersenen afgesloten was. Hoe dat kwam?

Dat was te wijten aan een bloedstolsel; over het ontstaan van dit stolsel is in het artikel verder geen duidelijkheid te vinden. Feit is wel dat trombose dus zeker bij (8 jarige) kinderen voor kunt komen; het verhaal van deze jongen van 8 is daar een schrijnend voorbeeld van.

Wat zijn de symptomen van trombose bij een kind?

De exacte symptomen van trombose zijn afhankelijk van de plek waar de bloedprop zich bevindt. Als de bloedprop zich in het been bevindt, spreken we van een trombosebeen. Dat is over het algemeen genomen de meest voorkomende variant van trombose. Het is echter niet bekend of deze variant ook het meeste voor komt bij kinderen. Voor de volledigheid hebben wij de meest voorkomende symptomen van een trombosebeen hieronder op een rijtje gezet:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

Let op: deze lijst bevat symptomen behorende bij een trombosebeen. Bij bovenstaand voorbeeld heb je kunnen lezen dat een bloedprop in de hersenen voor andere klachten zorgt. Denk je dat jouw kind last van één of meerdere bovenstaande symptomen heeft? Ga zo spoedig mogelijk naar de huisarts; bij trombose is een vroegtijdige diagnose wenselijk.

Hoe kan de diagnose bij een kind gesteld worden?

Trombose is een behoorlijk hardnekkige en vervelende aandoening. Dit komt met name omdat je in eerste instantie niet door hebt dat bloedstolsels zich aan het vormen zijn in de bloedvaten. Pas als het bloedstol volledig genesteld is, krijgt een trombose patiënt last van de symptomen. Merk jij aan jouw kind dat hij/zij last van bepaalde symptomen heeft?

Of zie je bijvoorbeeld een paarsblauwe- of rode verkleuring, een glanzende plek op de huid of een zwelling op de huid? Dit zijn allemaal symptomen die op trombose kunnen duiden. Wij willen je met klem aanraden om in een dergelijke situatie zo spoedig mogelijk aan de bel te trekken bij de huisarts. Gezien het ziekteverloop van trombose is het onwijs belangrijk dat de diagnose in een vroegtijdig stadium gesteld wordt. Maar, hoe kan een arts een dergelijke diagnose bij een kind stellen? Wij hebben enkele mogelijkheden c.q. technieken op een rijtje gezet:

  • CT-scan; met een CT-scan is het mogelijk om een bloedstolsel in de longen en hersenen zichtbaar te maken. Voordat de CT-scan uitgevoerd kan worden, krijgt je kind eerst contrastvloeistof via zijn/haar arm ingespoten. Vervolgens worden met behulp van röntgenstralen meerdere foto’s gemaakt. Op deze foto’s wordt vervolgens, dankzij de ingespoten contrastvloeistof, een mogelijke bloedprop zichtbaar.
  • Flebografie; ook bij deze techniek krijgt jouw kind contrastvloeistof ingespoten. Vervolgens worden er röntgenfoto’s van de borst, de schouders, de benen en de armen gemaakt. Bij deze röntgenfoto’s ligt de nadruk uiteraard op aders; dankzij de contrastvloeistof worden de bloedbanen op een foto goed zichtbaar. Een bloedprop wordt zodoende direct opgemerkt
  • Echografie; een arts kan ook met echografie aan de slag gaan. Hierbij wordt met een echo apparaat gekeken of er mogelijke bloedpropjes in de aders aanwezig zijn. Met behulp van een hartechografie kan een kindercardioloog ook kijken of een bloedstolsel zich in of rondom het hart bevindt.

Afhankelijk van de exacte situatie kiest een arts voor één van bovengenoemde technieken. Gezien het ziekteverloop van trombose is het onwijs belangrijk om een tijdige diagnose te stellen. We willen je dan ook op het hart drukken om klachten bij je kind serieus te nemen. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak bij de huisarts en volg vervolgens alle instructies van de artsen op. Op die manier is het mogelijk om de klachten te beperken en eventuele herhaalklachten te voorkomen.

Hoe kan trombose bij een kind behandeld worden?

Het behandelen van trombose is absoluut geen gemakkelijke klus. Dankzij antistollingsmedicijnen is het mogelijk om de klachten te beperken, maar de uiteindelijke taak is weggelegd voor het menselijk lichaam. Het lichaam van jouw kind moet er zelf voor gaan zorgen dat de bloedprop uit het lichaam verdwijnt.

Dit is een behoorlijk intensief project voor jouw kind; niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Kunnen jullie wel wat hulp tijdens het proces gebruiken? Met de trombose zelfzorg is het niet nodig om continue naar het ziekenhuis of naar de arts te gaan. Nee, dankzij de zelfzorg is het thuis mogelijk om bepaalde waarden op te (laten) meten. Hierdoor wordt jouw kind niet al te zwaar belast en kan hij/zij hopelijk zoveel mogelijk zijn/haar normale dagelijkse leven volgen.

kinderen en trombose

We benoemden de antistollingsmedicijnen hierboven al even; deze medicijnen maken eigenlijk onderdeel van alle trombose behandelen. Met deze medicijnen wordt getracht om erger te voorkomen. Dit betekent enerzijds dat nieuwe bloedpropjes zich niet kunnen vormen en dat nieuwe bloedpropjes niet kunnen ontstaan.

Zoals de naam al doet vermoeden, zorgen deze antistollingsmedicijnen ervoor dat het bloed stopt met stollen. De vorming van nieuwe bloedstolsels kan hiermee zoveel mogelijk voorkomen worden, terwijl de huidige bloedprop ook niet groter kan worden. Ondertussen moet het lichaam hard aan de slag om de bloedprop uit het lichaam te krijgen.

Dit is een volledig natuurlijk proces, waarbij je overgeleverd bent aan de grille van het lichaam van je kind. Het advies is sowieso om een gezonde leefstijl er op na te houden voor je kind. Zorg ervoor dat hij/zij geen stress ervaart en zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Indien mogelijk is het ook aan te raden om voldoende te bewegen met je kind. Een dergelijke gezonde leefstijl zorgt ervoor dat het lichaam van jouw kind een goede conditie krijgt. Een gezond lichaam is vervolgens (beter) in staat om de bloedprop uit het lichaam te laten verdwijnen.

In sommige situaties kiest een arts ook nog voor het aanmeten van steunkousen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je kind last van een trombosebeen of trombosearm heeft. Zoals je hierboven bij de symptomen hebt kunnen lezen, ontstaat er een flinke zwelling op de plek waar de bloedprop zich bevindt. Dankzij de steunkousen is het mogelijk om die zwelling af te laten nemen. De kousen zorgen ervoor dat het lichaam het vocht af gaat voeren, waardoor de zwelling af gaat nemen. Dit voelt een stuk prettiger en aangenamer voor jouw kind aan.

Tot slot willen we je op het hart drukken om altijd de instructies van de arts op te volgen. De arts van jouw kind heeft alle benodigde kennis en ervaring om de juiste keuzes te gaan maken. Veel sterkte en succes gewenst met de ziekte van jouw kind.