Wat is een trombose voet? Welke ervaringen heb jij met trombose? Heb je wellicht zelf trombose (gehad)? Of heeft één van je dierbaren last van trombose?
De kans is behoorlijk groot dat je te maken hebt (gehad) met trombose. Dit is namelijk een relatief veelvoorkomende aandoening.
In de wandelgangen staat trombose te boek als een ouderdomsziekte, maar ook mensen op jonge(re) leeftijd kunnen last van trombose krijgen.
Als je eenmaal last van trombose hebt, is het bijzonder lastig om hier van af te komen. Dit heeft puur te maken met de hardnekkigheid van trombose.
Daarnaast staat trombose ook wel bekend als een sluipmoordenaar. Het komt namelijk in je lichaam terecht, zonder dat je dat in eerste instantie door hebt.
Pas in een verder gevorderd stadium ga je last krijgen van de symptomen. Deze symptomen kunnen als behoorlijk vervelend ervaren worden.
Voor de medische wereld ligt hier dan ook nog een grote uitdaging. Vooralsnog is er namelijk geen medicatie die trombose volledig kan laten verdwijnen.
De cijfers van trombose wijzen uit dat trombose meestal in één van de benen voorkomt. Het gevolg hiervan is een zogeheten trombosebeen.
Bij een trombosebeen is één van de bloedvaten in het been verstopt door een bloedprop. Deze bloedprop is ontstaan doordat het bloed is gaan stollen.
Het gevolg? Het bloed, inclusief zuurstof, kan niet meer op de gewenste manier door het bloedvat heen stromen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben.
Niet alleen voor het trombosebeen, maar ook zeker voor de voet. In dit artikel kijken we verder naar het fenomeen ‘trombose voet’. Wat bedoelen we precies met deze term?
En wat is het verband tussen een trombosebeen en een trombose voet? Je leest het allemaal hieronder.
Inhoud
Wat is een trombosebeen?
We spreken dus van een trombosebeen als een bloedprop zich in één van de bloedvaten in het been bevindt. Een dergelijke bloedprop kan op meerdere manieren ontstaan.
Sterker nog; er zijn vele oorzaken waardoor trombose zich in je been kan gaan ontpoppen.
In onderstaande lijst kan je enkele oorzaken van een trombosebeen vinden:
- Langdurig stilzitten of langdurig stilliggen
- Zwangerschap
- Operaties
- Roken
- Een been of arm langere tijd niet gebruikt hebben
- Erfelijke afwijkingen in het bloed
- Boezemfibrilleren
- Gebruik van de anticonceptiepil
Deze oorzaken geven duidelijk aan je te allen tijde een gezonde leefstijl er op na moet houden. Op die manier kan je jouw lichaam én je bloedvaten in de juiste conditie houden.
Dat verkleint de kans op trombose vervolgens weer.
Bij een trombosebeen is er dus sprake van een bloedprop in één van de bloedvaten in het been. Maar, wat is een trombose voet nou exact?
Om dat uit te leggen, moeten we nader naar de werking van een bloedvat kijken.
Een bloedvat heeft een belangrijke functie. Het is namelijk verantwoordelijk voor het transporteren van het bloed. Het bloed bevat niet alleen maar bloed, maar ook zuurstof.
Dit zuurstof is nodig om het weefsel in een goede conditie te houden. Bij trombose is het lastig om dit weefsel in goede conditie te houden.
De bloedprop houdt namelijk het bloed, inclusief het zuurstof, tegen. Een optimale doorstroming van het bloed is niet meer mogelijk.
Dit komt puur doordat het bloedvat geblokkeerd wordt door het bloedstolsel.
Wat is een trombosevoet?
Als een bloedvat in het been langere tijd verstopt is, ontstaat er een gevaarlijke situatie. Het bloed moet namelijk door het bloedvat naar de voeten stromen.
De voeten hebben dit bloed én het zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Als het bloed langere tijd geblokkeerd wordt, krijgt het weefsel in de voet te kampen met een tekort aan zuurstof.
Dit tekort kan op den duur zorgen voor een beschadiging aan het weefsel. Het is zelfs mogelijk dat de voet afsterft, aangezien deze geen zuurstof meer krijgt.
Op dat moment is het noodzakelijk om de voet te amputeren.
We spreken dan ook van een trombose voet als de bloedprop de bloedtoevoer naar de voet blokkeert. De gevolgen daarvan kunnen verstrekkend zijn.
Mede hierom is het belangrijk om op de hoogte van de symptomen van trombose te zijn. Als je trombose in een tijdig stadium weet te herkennen, kunnen de zogeheten antistollingsmedicijnen beter hun werk doen.
Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat het bloed niet verder kan gaan stollen. Het gevolg? De bloedprop kan niet groter worden, zodat er (hopelijk) alsnog bloed via het been naar de voet kan stromen.
De symptomen
Zoals we zeiden, is het belangrijk om op de hoogte van de symptomen te zijn. In onderstaande lijst kan je dan ook de symptomen van een trombosebeen vinden.
We hebben hier bewust de symptomen van een trombosebeen neergezet, aangezien dit in nauw verband staat met een mogelijke trombosevoet. De mogelijke symptomen zijn als volgt:
- Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
- Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
- Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
- Een zwelling op het been
- Een glanzende huid op het been
- Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan
Sommige van deze symptomen zijn met het blote oog zichtbaar, terwijl andere symptomen alleen door de patiënt ervaren kunnen worden.
Voor een patiënt is het belangrijk om tijdig aan de bel te trekken. Als een arts trombose in een vroegtijdig stadium kan diagnosticeren, is de kans groter dat de antistollingsmedicijnen hun werk goed kunnen doen.
Overigens heeft het menselijk lichaam zelf ook een belangrijke rol bij het bestrijden van de trombose. Sterker nog: het lichaam is er verantwoordelijk voor om de bloedprop uit het lichaam te laten verdwijnen. Deze taak kan enkel uitgevoerd worden door het menselijk lichaam.
Zoals we eerder zeiden, ligt hier dus nog een uitdaging voor de medische wereld. Het zou wenselijk zijn dat op termijn een medicijn wordt gevonden waarmee de bloedprop verwijderd kan worden.
Bij een trombosebeen is het van belang dat de bloedprop snel verwijderd wordt, zodat het voet niet zonder bloed en zuurstof komt te zitten.
Een trombosevoet kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben.
Kennis maken met Trombose Zelfzorg
Moet jij voor je trombose regelmatig naar de trombosedienst? Wist je dat het ook ander kan? Tegenwoordig kun je je namelijk aanmelden voor trombose zelfzorg.
Hiermee krijg je de mogelijkheid om zelf je INR-waarde door te geven aan de trombosedienst.
Als je naar de trombose dienst gaat, krijg je elke keer weer die vervelende trombose prik. Met trombose zelfzorg is dat verleden tijd, omdat je hiermee zelf een kleine niet pijnlijke vingerprik kunt nemen om je INR waarde te testen.