Trombosebeen

Trombose is één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Dit heeft enerzijds met de vergrijzing te maken en anderzijds met de verschillende oorzaken van trombose. Je kunt namelijk op meerdere manieren last van trombose krijgen.

Doordat deze oorzaken nogal uiteenlopen, heb je mogelijkerwijs niet zicht op alle oorzaken. Mede daarom bespreken wij op onze website meerdere van deze oorzaken. In dit artikel kijken we naar de vraag of je last van trombose kunt krijgen door gips.

Na een (been)operatie is het soms noodzakelijk om gips aangemeten te krijgen. Dat is ook het geval als je bijvoorbeeld jouw hand of pols breekt. Wat heeft dit gips voor gevolgen? Zoals je wellicht weet, wordt gips relatief strak om het lichaamsdeel gedaan. Kunnen de bloedvaten hier last van krijgen? Of is dat niet mogelijk? Het antwoord op die vragen lees je in dit artikel!

Inhoud

Is het mogelijk om trombose te krijgen door gips?

Laten we maar direct aftrappen met het antwoord op de hoofdvraag: ja dat is mogelijk. Als je aan jouw been geopereerd bent, is de kans aanwezig dat je in het gips moet. Dit gips brengt simpelweg een grotere kans op trombose met zich mee. Hoe dit exact in elkaar zit, lees je verderop in dit artikel. Het is in ieder geval goed om te weten dat gips een bepaald risico met zich mee brengt.

Wat is trombose exact?

Om de strekking van dit artikel goed te kunnen begrijpen, is het noodzakelijk dat je weet wat trombose is. We spreken van trombose als één van de bloedvaten geblokkeerd wordt door een bloedprop. Deze bloedprop kan op verschillende manier ontstaan, maar is altijd het gevolg van het stollen van het bloed. Als bloed gaat stollen, krijg je te maken met bloedklontjes.

symptomen van trombose

Deze klontjes kunnen uiteindelijk leiden tot een bloedprop. De bloedprop in een van de bloedvaten kan de doorstroming van het bloed vertragen of volledig blokkeren. Als dat het geval is, spreken we van trombose. Deze aandoening gaat dus puur om één of meerdere bloedpropjes in één van de bloedvaten. De gevolgen hiervan kunnen echter levensgevaarlijk zijn.

Wat is het gevolg van gips?

Op het moment dat je iets gebroken hebt, moet dit weer gaan herstellen. Dat kan enige tijd duren en om dit proces te bespoedigen, kan een arts voor gips kiezen. Het gips zorgt ervoor dat de botdelen zo goed mogelijk op hun plaats blijven, zodat het bot/de spier weer goed aan kan groeien. Dit gips brengt, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, welke enkele risico’s met zich mee op het gebied van trombose.

Als je gips om je been krijgt, kan dit leiden tot een vertraagde bloedstroom. Dat heeft simpelweg met de druk van het gips op het been te maken. Andere mogelijke oorzaken van een vertraagde bloedstroom zijn langdurige bedrust, hartritmestoornissen en een lange vlucht of busreis.

Doordat het gips strak om je been heen zit, kan de doorstroming van het bloed in je been dus veranderen. Des te trager de bloedstroom gaat, des te groter de kans op het stollen van het bloed is. Het stollen van het bloed kan uiteindelijk tot trombose leiden.

Op het moment dat je trombose door gips krijgt, is dat in de meeste gevallen in jouw been. Jouw benen zijn namelijk tamelijk gevoelig; een trombosebeen is de meest voorkomende variant van trombose. Later in dit artikel vertellen we jou meer over de symptomen van een trombosebeen.

Kan je trombose voorkomen?

Nadat je geopereerd bent, krijg je mogelijkerwijs dus gips om je been/arm. Als dat het geval is, is het zeer lastig om trombose te voorkomen. Je hebt namelijk geen invloed op de manier waarop de bloedvaten en jouw bloed reageren op het gips.

Wel is het te allen tijde aan te raden om een gezonde leefstijl er op na te houden. Door gezond te leven, belast je jouw hart- en bloedvaten zo min mogelijk. Op die manier minimaliseer je ook de kans op het stollen van het bloed en daaruit voortvloeiende gevolgen.

Op het moment dat je gips krijgt, ben je dus min of meer ‘overgeleverd’ aan jou lichaam. Dat is overigens bij trombose vaker het geval. Het is immers zeer lastig om trombose te voorkomen. Daarnaast hebben sommige trombose patiënten in eerste instantie niet eens door dat ze last van deze aandoening hebben.

Ze krijgen last van enkele symptomen, maar hebben daar niet dusdanig last van. Pas als de bloedprop groter geworden is, kunnen de symptomen écht tot uiting komen. Op dat moment is de aandoening al in een verder gevorderd stadium, waardoor de behandeling ook lastiger is. Al met al is een trombosebeen door gips prima te behandelen, maar dan moet er wel tijdig met de behandeling gestart worden.

Tromboseprikken na een (been) operatie

In nagenoeg alle gevallen krijg je na een operatie een tromboseprik toegediend. Deze tromboseprik dien je tot 3 weken na de operatie dagelijks bij jezelf toe te dienen. Deze prik zorgt er simpelweg voor dat het bloed geen/minder kans krijgt om te stollen. Op die manier is het ook mogelijk om de vorming van trombose na een operatie te voorkomen. Als je been in het gips gedaan wordt, kunnen deze tromboseprikken ook uitkomst bieden.

De symptomen van een trombosebeen

Zoals gezegd kan gips in bepaalde situaties dus tot een trombosebeen leiden. Maar, hoe weet je nou of je écht last van een trombosebeen hebt? In onderstaande lijst hebben wij de meest voorkomende symptomen van een trombosebeen opgesomd:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

trombose symptomen

Bovenstaande symptomen kunnen dus het gevolg zijn van gips om jouw been heen. Mocht je bovenstaande symptomen voelen/merken, is het aan te raden om spoedig naar de huisarts te gaan. De huisarts kan de diagnose ‘trombose’ stellen en direct starten met het behandelprogramma.

Welke behandelingen bestaan er voor trombose?

Heb je trombose gekregen door gips? Dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een trombosebeen. In dat geval kan een huisarts voor verschillende behandelingen kiezen. De kans is sowieso onwijs groot dat je antistollingsmiddelen voorgeschreven krijgt. Deze middelen zorgen ervoor dat jouw bloed stopt met stollen. Hierdoor kunnen er geen nieuwe bloedstolsels ontstaan én kan het huidige bloedstolsel ook niet verder groeien.

Bij een trombosebeen is het daarnaast ook mogelijk dat je elastische kousen aangemeten krijgt. Deze trombosekousen, ook elastische kousen en steunkousen genoemd, moeten zorg dragen voor het afvoeren van het vocht. Als je last van een trombosebeen hebt, houdt het been behoorlijk veel vocht af.

Hierdoor gaat je been pijnlijk en zwaar aanvoelen. Met behulp van de kousen kan dit vocht afgevoerd worden, waardoor jouw been een stuk draaglijker aan gaat voelen. Het is noodzakelijk dat deze trombosekousen op maat gemaakt worden en dat je deze voor een lange periode moet dragen. Denk hierbij aan een periode van 6 maanden tot twee jaar.

Tot slot is het zaak dat jouw lichaam zelf in actie gaat komen. Het lichaam is namelijk de enige factor die de bloedprop kan laten verdwijnen. Daarover kan je hieronder iets meer lezen.

Welke risico’s brengt trombose met zich mee?

Op het moment dat je trombose hebt, loop je enkele risico’s. De bloedprop in jouw been/arm kan namelijk richting de hersenen, longen en/of het hart schieten. Als dat het geval is, is een longembolie, een hartinfarct of een herseninfarct een mogelijk gevolg. Mede hierom kan trombose voor levensgevaarlijke situaties zorgen.

trombose herseninfarct

Mocht je last van bovenstaande symptomen hebben, is het daarom zaak om zo spoedig mogelijk naar de huisarts te gaan. Het is zaak om tijdig met de behandeling te starten, zodat de bloedprop niet al te veel schade aan kan richten.

Uiteindelijk ben je hierbij ook enigszins afhankelijk van de grille van jouw lichaam. Jouw lichaam is tenslotte verantwoordelijk voor het laten verdwijnen van de bloedprop. Helaas is het dus ook mogelijk dat de bloedprop richting jouw hart, hersenen of longen schiet.

Kortom: gips kan absoluut voor trombose zorgen. Dit betreft in de meeste gevallen dan een trombosebeen. In dit artikel heb je kunnen lezen wat de gevolgen hiervan zijn en wat de symptomen hiervan zijn. Heb je last van één of meerdere symptomen? Ga zo spoedig mogelijk naar de huisarts.

Trombose is dagelijks verantwoordelijk voor de sterfte van een paar mensen in Nederland. Neem deze aandoening dus uiterst serieus en laat je adviseren door je arts. Sta je aan de vooravond van een operatie waarbij je ook gips krijgt? Laat je goed informeren door de arts en bereid je zodoende goed voor.