Holisme is een begrip dat in 1926 werd gecreĆ«erd door Jan Christiaan Smuts en dat wordt omschreven als de “neiging van de natuur om via creatieve evolutie een ‘geheel’ te vormen dat groter is dan de som van de delen”.

Hoewel het ingewikkeld kan lijken, staat een holistische visie lijnrecht tegenover de dualistische of gefragmenteerde visie die de moderniteit voorstaat. Het voorstel is dat, om evenwicht te vinden, het noodzakelijk is zorg te dragen voor alle sferen waaruit wij bestaan, of het nu gaat om het fysieke, mentale, emotionele of spirituele, want alles is steeds met elkaar verbonden, op alle mogelijke manieren.

De manieren om een meer holistisch leven te leiden zijn eindeloos. Hieronder delen we enkele tips die resultaat opleveren en een gezonder leven bevorderen. Bekijk ze!

Inhoud

Wek al je zintuigen

Wij hebben vijf zintuigen, maar het zicht en het gehoor worden het meest geprikkeld in de huidige maatschappij waarin wij leven. Behalve dat we deze zintuigen overbelasten, gaan we uiteindelijk voorbij aan de andere, die eigenlijk even belangrijk zijn. De aanbeveling hier is dus om deze twee zintuigen een tijdje te laten rusten en de andere te stimuleren.

Geef je geest een pauze

Soms moet je even pauzeren en je geest leegmaken om dingen beter te kunnen absorberen en te zien. Meditatie en Yoga, bijvoorbeeld, helpen ons om dit te doen, om langzamer te ademen en de informatie echt te “resetten”.

Er zijn verschillende websites en apps om je op weg te helpen met dit eenvoudige en verkwikkende/belangrijke ritueel dat meditatie is.

Heb wat tijd voor jezelf

Tijd nemen om alleen iets te doen waar je van houdt kan revolutionair zijn, ook al is het om niets te doen.

Dit is wanneer we ons verbinden met ons innerlijke universum en onze verlangens, zonder inmenging. Het kan een handmatige activiteit zijn, een wandeling alleen in het park bij je huis, alles zonder deadline of verplichting.

Kom in contact met de natuur

Dit is een andere manier om de zintuigen te activeren. De geur van de natuur kan onze bloeddruk reguleren en ons afweersysteem verbeteren.

Het is ook een kans om in contact te komen met stromend water, om ons los te maken van de aarde, om het water alles te laten wegnemen wat negatief is en onze energie te vernieuwen.