wat is trombose

Trombose voorkomen? Er zijn veel dingen die je kunt doen om je kans op trombose te beperken en bij het voorkomen van trombose.

In dit blogbericht geven we je een aantal tips zodat jij de grootste kans hebt om geen trombose te krijgen.

Inhoud

Wat is trombose?

Het is normaal dat ons bloed stolt om bloedverlies bij bijvoorbeeld een wond te voorkomen of beperken.

Maar zo een stolsel kan ook vormen in de aderen waar het eigenlijk niet hoort te stollen. Dat noemen we trombose.

Bij trombose wordt de doorstroming van een bloedvat belemmerd. Dit wordt ook wel veneuze trombose genoemd.

In veel gevallen ontstaat trombose in de benen. Dit heet een trombosebeen.

Vaak zie je bij een trombosebeen dat het stolsel in de loop van tijd losraakt en dan en dan via de bloedstroom wordt meegevoerd naar de longen.

Als het stolsel dan vast blijft zitten in de longen heet dat een Longembolie.

Hoe herken je Beentrombose?

Trombose is vaak te herkennen aan een aantal verschijnselen:

  • Pijn in het been
  • Moeite met lopen
  • Zwelling van het been
  • Been kan rood of paars kleuren.

Hoe ontstaat trombose?

In veel gevallen ontstaat trombose wanneer je bloedstroom vertraagd is. Dit kan gebeuren als je een langere tijd op bed ligt bij bijvoorbeeld ziekte of na een operatie.

Ook kan een bloedstolsel ontstaan door een verandering in de samenstelling van het bloed. Dit kan gebeuren als er ergens een ontsteking zit of bijvoorbeeld als je een anticonceptiepil gebruikt.

Gelukkig zijn er heel veel dingen die je zelf kunt doen om trombose te voorkomen. Hieronder een aantal tips

Trombose voorkomen tips

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om trombose te voorkomen. Zo zijn er een aantal oefeningen die je dagelijks kunt uitvoeren om het risico op trombose te verminderen.

Tenen buigen en strekken

Je kunt het risico op trombose verminderen door op het bed te gaan liggen en vervolgens de top van je tenen afwisselend te strekken en te buigen. Doe dit 15 x per oefeningen. Je kunt deze oefening meerdere keren per dag uitvoeren

Op de plaats stappen

Om te zorgen voor een goede doorstroming van je bloed, kan het een goed idee zijn om af en toe op de plaats te stappen. Je blijft dan op de zelfde plek staan en tilt dan om de beurt je linker of rechter been omhoog.

Benen optrekken

Ook kun je ervoor kiezen om om de beurt je benen op te trekken en vervolgens met je tenen naar beneden te wijzen. Deze oefening herhaal je dan per been 7 keer.

Voldoende beweging

Als je veel stil zit door bijvoorbeeld je werk, is het een goed idee om regelmatig even van je stoel af te komen en even te bewegen. Ook zijn de bovenstaande oefeningen prima om uit te voeren om je bloedstroom goed door te laten stromen.

Pas op voor knellende kleding om trombose te voorkomen

Knellende kleding kan ervoor zorgen dat het bloed moeilijker door je aderen stroomt. Daarom is het een goed idee om geen te strakke kleding te dragen.

Overgewicht vertraagd de bloedstroom

Als je nu last hebt van overgewicht, is het belangrijk dat je gaat afvallen. Overgewicht zorgt er daarom ook voor dat je bloedstroom vertraagd waardoor je meer kans hebt op een bloedstolsel (trombose).

Leg je benen hoog tijdens het stilzitten om trombose te voorkomen

Door je benen hoog te leggen bij het stilzitten stroomt het bloed makkelijker terug.

Gezonde leefstijl om trombose te voorkomen

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om trombose te voorkomen is door een gezonde leefstijl aan te nemen.

Voorkom trombose door gezond te eten

Een gezonde leefstijl betekent vooral dat je gezonde voeding eet, Het gebruik van stimulerende middelen zo veel mogelijk beperkt en daarnaast zorgt voor voldoende beweging.

Hoe gezonder je op lange termijn leeft, hoe beter dat is voor je bloedvaten. Alleen gezond leven geeft je al heel veel minder kans op trombose en helpt je het zo veel mogelijk voorkomen.

Ook als je een lange tijd niet gezond hebt geleefd, is het het nog steeds waard om als nog gezond te leven.

Drink zo veel mogelijk water, eet gezonde voeding en ga regelmatig sporten. Dan zal je aan alles aan je lichaam merken dat je je beter voelt.