steunkousen bij trombosebeen

Hoe lang moet je trombose kousen dragen na een operatie? We mogen oprecht blij zijn dat we in Nederland met een zorgstaat te maken hebben.

Een staat waarin op het gebied van zorg een behoorlijk vangnet aanwezig is. Maar, ook een land waarin we op deskundige artsen en doctoren kunnen rekenen.

Dankzij de vaardigheden van deze vakmensen zijn we in staat om vele aandoeningen op de juiste manier te behandelen. Een treffend voorbeeld hiervan is trombose.

Trombose is een behoorlijk hardnekkige aandoening. Een aandoening waar je lange tijd last van kunt hebben, maar ook een aandoening die je niet altijd direct door hebt.

Op den duur kan trombose voor behoorlijke gezondheidsproblemen zorgen. In bepaalde gevallen is trombose zelfs levensgevaarlijk.

Inhoud

Hoe lang moet je trombose kousen dragen na een operatie?

Zoals we al zeiden, is er in Nederland sprake van goede zorg. Dankzij deze goede zorg is het ook mogelijk om trombose op bepaalde manieren te behandelen.

Heb jij enig idee op welke mogelijke manieren trombose te behandelen valt? In dit artikel lees je alles over één specifieke vorm van trombose behandeling.

We hebben het hierbij over trombose kousen. Dit is een veelvoorkomende variant van een behandeling bij een trombose patiënt.

Het is echter ook een behandeling die bij veel patiënten goed aan slaan. Mede daarom zijn de trombose kousen behoorlijk populair geworden.

Voordat we verder met dit artikel gaan, is het belangrijk om het volgende nog te weten. In de titel van dit artikel spreken we over trombose kousen.

Elders op internet kom je de term ‘elastische kousen’ ook veelvuldig tegen. Het is belangrijk om te weten dat deze twee termen dezelfde betekenis hebben.

Als we het over trombose kousen hebben, hebben we het dus ook over elastische kousen.

Hoezo trombose kousen?

In specifieke situaties is het min of meer noodzakelijk om trombose kousen te dragen. Deze kousen hebben namelijk een positieve invloed op het ziekteproces.

Als je last van trombose hebt, is er sprake van een bloedprop in één van de bloedvaten. Deze bloedprop kan er voor zorgen dat het bloed niet meer op de gewenste manier door het bloedvat heen kan stromen.

Dit betekent ook dat het niet meer mogelijk is om zuurstof door dit bloedvat heen te transporteren. Als je bijvoorbeeld trombose in je been hebt, kan dit bijzonder gevaarlijk voor je voet zijn.

De voet krijgt namelijk geen zuurstof meer toegediend, waardoor de kans bestaat dat je voet geamputeerd dient te worden.

Het mag dan ook wel duidelijk zijn dat het belangrijk is om tijdig een behandeling tegen trombose op te starten.

Een treffend voorbeeld van een behandeling tegen trombose zijn dus de trombose kousen. Dit zijn kousen die je om bijvoorbeeld je trombosebeen of trombose arm heen moet doen.

Deze kousen zorgen ervoor dat het aanwezige bloed in het desbetreffende lichaamsdeel weg kan vloeien.

Als je last van trombose hebt, heb je namelijk meerdere soorten klachten. Een van de klachten is bijvoorbeeld dat je trombosebeen of trombose arm veel vocht vasthoudt.

Dit is uiteraard niet bevorderlijk voor het desbetreffende lichaamsdeel en voor je gehele lichaam. Het belang is dan ook groot om het vocht uit je trombosebeen of trombose arm te krijgen.

Hoe je dat doet? Door trombose kousen te dragen.

Na een operatie

In sommige gevallen is het ook noodzakelijk om een operatie uit te voeren. Dit kan een operatie zijn specifiek voor trombose, maar het kan ook een ander soort operatie zijn.

Als je bijvoorbeeld aan je knie geopereerd wordt, krijg je ook tromboseprikken toegediend. Deze prikken zorgen ervoor dat het bloed niet gaat stollen.

Dat kan gebeuren, aangezien je been na een operatie lange tijd stil kan liggen. Dat is dan ook één van de risicofactoren voor het oplopen van trombose.

Na een operatie is het aan te raden om minstens een half jaar trombose kousen te dragen. Deze kousen zorgen ervoor dat het overtollige vocht afgevoerd kan worden.

trombosekousen

Dit beperkt de pijn en het nare gevoel in het been of in de arm. Overigens is het niet zo dat je na elke operatie trombose kousen aangemeten krijgt.

Nee, dit is iets wat men in het ziekenhuis bepaald. De deskundige artsen kunnen de verschillende risico’s goed inschatten en op basis daarvan een weloverwogen keuze maken.

Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat het dragen van trombose kousen een langdurig proces is. Het heeft absoluut geen zin om trombose kousen enkele weken te dragen.

Nee, je moet minimaal van 6 maanden uitgaan. Maar, in sommige gevallen is het ook noodzakelijk om 4 jaar lang de trombose kousen te dragen.

Tijdens het dragen voel je overigens niet al te veel van de kousen. Na verloop van tijd begint het te wennen, zodat je eigenlijk niet meer door hebt dat je steunkousen draagt.

Daarnaast is het belangrijk om te weten wanneer je wel en niet de trombose kousen dient te dragen.

Als je een langere tijd achter elkaar moet staan, is het zeker aan te raden om de kousen te dragen. Als je langere tijd staat, komt er namelijk veel inwendige druk op je benen.

De trombose kousen helpen om deze druk op de juiste manier af te vloeien.

Daarentegen is het niet handig om tijdens het slapen je trombose kousen aan te houden. Op dat moment is er namelijk weinig tot geen druk op de benen.

Als je op dat moment trombose kousen draagt, kunnen de aderen in het been afgekneld worden.

Op maat gemaakt

Mocht je trombose kousen nodig hebben, dienen deze op maat gemaakt te worden. Als de trombose kousen een verkeerde maat hebben, is de functie al direct compleet verdwenen.

Het is dan ook belangrijk dat je de trombose kousen op maat laat maken. In het ziekenhuis kunnen ze je hier absoluut mee helpen.

Door trombose kousen te dragen met de juiste maat kan je het overtollige vocht in je been of arm af vloeien. Dat is eigenlijk alles wat je wilt en is ook het doel van de trombose kousen.