trombose symptomen

Volgens de Trombosestichting krijgen ieder uur 11 mensen last van trombose. Dit zijn schrikbarende cijfers; vanwege deze cijfers is trombose ook één van de meest voorkomende aandoeningen in ons land. Stel nou dat je trombose hebt; wat zijn dan jouw kansen om volledig te herstellen? En in hoeverre kan je volledig herstellen van trombose?

Op onze website kan je onwijs veel informatie over trombose en aanverwante onderwerpen vinden. In dit artikel richten wij onze pijlen op één van de belangrijkste aspecten van trombose: het mogelijke herstel.

We gaan in dit artikel namelijk een uitgebreid antwoord geven op de vraag ‘Hoe lang duurt het herstel van trombose?’. Deze vraag gaan we vanuit meerdere invalshoeken bekijken. We bespreken ook wat je zoal aan het herstel kunt doen, welke symptomen op trombose kunnen duiden en wat je moet doen als je last van dergelijke symptomen denkt te hebben.

Om zo spoedig mogelijk te kunnen herstellen, is het namelijk van belang om de trombose in een vroegtijdig stadium te herkennen. Enfin, daarover lees je ook meer in dit artikel.

Inhoud

Is het mogelijk om te herstellen van trombose?

Ja, het is zeker mogelijk om te herstellen van trombose. In welke mate je herstelt, is afhankelijk van meerdere factoren. Zo speelt de ernst van de trombose een rol, evenals het stadium waarin de aandoening gediagnosticeerd werd. Het is in ieder geval prettig om te weten dat je zeker kunt herstellen van trombose. Hoe lang dit exact gaat duren, is afhankelijk van meerdere factoren.

Hoe lang het herstel uiteindelijk gaat duren, is afhankelijk van meerdere aspecten. Sommige trombosepatiënten hebben nog jarenlang last van de gevolgen, terwijl andere trombosepatiënt na – pak ‘m beet – 1 á 2 jaar nergens last meer van hebben. De periode waarin je nog last van trombose kunt hebben, is afhankelijk van meerdere factoren. Deze factoren leggen we graag in het volgende hoofdstuk aan je voor.

Welke factoren zijn van invloed op de duur van het herstel?

Allereerst speelt de vorm van trombose een belangrijke rol. Heb je last gehad van een trombosebeen? Of is er sprake geweest van diepe veneuze trombose? Of heb je wellicht last gehad van trombose in de hersenen, de longen of het hart? Eén van de laatstgenoemde varianten is levensgevaarlijk; de duur van volledig herstel is bij deze varianten dan ook vele malen langer dan bij bijvoorbeeld een trombosebeen.

Voor ons is het echter belangrijk om de pijlen te richten op een trombosebeen. Dat is immers de meest voorkomende vorm van trombose in ons land. Als we het over een trombosebeen hebben, spreken we dus van een bloedstolsel in één van de bloedvaten in het been.

Dit bloedstolsel zorgt voor een belemmerde doorstroming van het bloed én van zuurstof. Door deze belemmerde doorstroming is het mogelijk dat bijvoorbeeld achterliggend weefsel voor een lange periode geen zuurstof toegediend krijgt. In dat geval bestaat de kans dat het desbetreffende lichaamsdeel afsterft; dat kan onder meer het geval zijn bij een voet als er sprake is van een trombosebeen.

trombosebeen

De afmeting van het bloedstolsel is dan ook één van de belangrijkste factoren voor het uiteindelijke herstel. Is de bloedprop onwijs groot? Dan duurt het lang(er) om hier van te herstellen. Ook kan dit er dus tot leiden dat een voet geamputeerd dient te worden.

Daarnaast speelt ook de leeftijd van de patiënt een rol. Zoals je wellicht weet, is trombose een typische ouderdomsziekte. Dit betekent dat met name ouderen last van een trombosebeen of een andere variant van trombose kunnen krijgen. Des te ouder iemand is, des te kleiner de kans op volledig herstel is.

Naarmate je ouder wordt, krijgt het lichaam namelijk met meerdere beperkingen te maken. Het bloed gaat sneller stollen, het lichaam is niet meer in staat om volledig te genezen en je kunt zodoende ook sneller last krijgen van bijwerkingen. Des te ouder een trombose patiënt is, des te langer het volledige herstel ook gaat duren.

trombose

Als je last van een trombosebeen hebt, is de kans bovendien groot dat je last van spataders blijft houden. Ook is de kans groot dat je de rest van jouw leven antistollingsmedicijnen moet slikken en/of steunkousen moet dragen. Daarover vertellen we later in dit artikel nog iets meer.

Uiteraard speelt ook de manier van behandelen een belangrijke rol. Als je last van trombose denkt te hebben, is het van belang om vroegtijdig bij een huisarts aan de bel te trekken. Des te eerder de diagnose gesteld wordt, des te groter de kans op volledig herstel. Een arts kan namelijk verschillende soorten middelen voorschrijven, waarmee erger voorkomen wordt. Daarover vertellen we graag iets meer in de volgende passage.

Klachten zoveel mogelijk voorkomen

Trombose is een behoorlijk hardnekkige ziekte. Dat komt onder andere doordat de meeste symptomen zich pas uiten als de trombose eenmaal in jouw lichaam gevestigd zit. Om je daar een indruk van te geven, hebben we de meest voorkomende symptomen van een trombosebeen op een rijtje gezet:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

Zoals je ziet, zijn veel symptomen kan zichtbaar op het moment dat de bloedprop zich daadwerkelijk in jouw been gevestigd heeft. Naarmate de bloedprop groter wordt, worden de bovengenoemde klachten ook erger. Het is dan ook zaak om te voorkomen dat de bloedprop groter kan worden.

Om dat voor elkaar te krijgen, is een vroegtijdige diagnose van groot belang. Daarnaast is het ook van belang dat je de juiste middelen gaat slikken.

Bij behandeling van trombose krijg je ongetwijfeld antistollingsmiddelen voorgeschreven. Deze middelen worden eigenlijk door alle trombose patiënten gebruikt en hebben een belangrijk doel. De antistollingsmiddelen, ook wel bloedverdunners genoemd, moeten ervoor zorgen dat de bloedprop niet verder kan gaan groeien.

Ook zorgen deze middelen ervoor dat elders in het lichaam geen bloedpropjes kunnen ontstaan. Je kunt dus eigenlijk erger voorkomen met dank aan deze antistollingsmiddelen.

Als je last van een trombosebeen hebt, is de kans ook groot dat jouw arts elastische kousen voor gaat schrijven. Deze elastische kousen, ook wel steunkousen genoemd, moeten op maat gemaakt worden en moeten langdurig achter elkaar gedragen worden. Deze steunkousen zorgen er voor dat het aanwezige vocht afgevoerd kan worden.

Normaliter is dit een functie van het lichaam zelf, maar deze functie wordt beperkt door de bloedprop. Na enige tijd gaat het been bijzonder zwaar aanvoelen en kan je last van een behoorlijke zwelling krijgen. De elastische kousen zijn in staat om deze zwelling af te (laten) nemen; zij dragen immers bij aan een betere afvoer van het vocht en maken daarmee de situatie een stuk draaglijker.

Wat kan je zelf doen om het herstel te bevorderen?

Je bent nu ongetwijfeld ook wel benieuwd of je zelf iets aan het herstel kunt doen. Ja, dat is deels mogelijk. Allereerst willen we je aanraden om de instructies van jouw arts strikt op te volgen. Luister goed naar zijn/haar adviezen en volg deze strikt op. Moet je dagelijks antistollingsmiddelen slikken? Zorg er dan ook voor dat je deze middelen dagelijks slikt.

Moet je regelmatig jouw bloedwaarden opmeten en via een digitaal kanaal aan de arts doorgeven? Zorg er ook voor dat je dit netjes uitvoert. Je doet dit namelijk niet alleen voor de arts, maar ook voor jezelf. Het bevorderen van het herstel is deels mogelijk indien je er zelf de nodige moeite voor doet.

Zo is het advies ook om te allen tijde een gezonde leefstijl er op na te houden. Door voldoende te bewegen en gevarieerd te eten, kan je de gezondheid van jouw lichaam op peil houden/verbeteren. Je verkleint bovendien met een gezonde leefstijl de kans op hart- en vaatziekten. Door een gezonde leefstijl er op aan te houden, hou je simpelweg de conditie van het bloed en de bloedvaten in orde.

trombose verhelpen door gezond eten

Daarbij willen we ook nog adviseren om stress zoveel mogelijk te voorkomen. Stress heeft een onwijs negatieve invloed op het gehele lichaam en dus ook op de staat van de bloed en bloedvaten. Voorkom zoveel mogelijk stress, leef gezond en volg de instructies van jouw arts op. Daar kan je al een heel eind mee komen.

Het is wel goed om te beseffen dat de kans op trombose nooit volledig te voorkomen is. Heb je eerder last van trombose gehad? Dan kan de arts je mogelijk adviseren om voor altijd de antistollingsmiddelen te slikken. Deze middelen kunnen erger voorkomen en worden soms door artsen levenslang voorgeschreven. Is dat bij jou het geval? Volg dan ook deze instructies strikt op.

Het mag duidelijk zijn dat je zeker kunt herstellen van trombose. De manier waarop je kunt herstellen, verschilt van persoon tot persoon. Dat geldt eveneens van de duur van het herstel. Volg de instructies en tips van jouw arts op en streef naar een snel en succesvol herstel!