Hoge bloeddruk trombose

Om meerdere redenen kunnen we trombose als een zeer vervelende aandoening kwalificeren. De symptomen zijn onwijs vervelend en dat geldt ook zeker voor de openbaring van trombose.

In de meeste gevallen krijgt een trombose patiënt pas last van de trombose als de aandoening al in een verder gevorderd stadium zit. Voor de behandeling van deze aandoening is het echter wenselijk dat de diagnose zo vroeg mogelijk gesteld kan worden.

Voor een ieder is het daarom van belang om op de hoogte te zijn van bepaalde trombose symptomen. Op onze website kan je daar behoorlijk veel informatie over vinden; ook in dit artikel leggen we onze focus op een specifiek symptoom.

We kijken in dit artikel namelijk naar het mogelijke verband tussen een hoge bloeddruk en trombose. Als je een hoge bloeddruk hebt, kan dit dan een symptoom van trombose zijn? Of staan een hoge bloeddruk en trombose volledig los van elkaar? Na het lezen van dit artikel weet je alles over dit eventuele symptoom.

Inhoud

Kan je last hebben van een hoge bloeddruk bij trombose?

Ja, dat is zeker mogelijk. Het is daarbij wel van belang om onderscheid te maken tussen de verschillende vormen van trombose. Deze aandoening kan namelijk overal in het lichaam aanwezig zijn.

De meest voorkomende variant is een trombosebeen, maar een bloedprop kan ook in een arm of in een oog ontstaan. Een hoge bloeddruk en trombose gaan hand in hand met elkaar bij trombose in het oog.

Overigens is het zo dat deze hoge bloeddruk óók de oorzaak van trombose kan zijn. Hoe dit exact in zijn werk gaat, lees je ook in dit artikel.

Wat is trombose precies?

We spreken over trombose als het bloed is gaan stollen en zodoende een bloedprop ontstaan is. Deze bloedprop zit in één van de bloedvaten in het menselijk lichaam en kan daar de doorstroming stoppen.

Als daar sprake van is, krijgt achterliggend lichaamsweefsel geen bloed én zuurstof meer. Behalve dat er bloed door een bloedvat heen stroomt, gaat hier namelijk ook zuurstof door heen.

Voor de werking van alle lichaamsdelen is zuurstof benodigd; op het moment dat een bepaald lichaamsdeel geen zuurstof krijgt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben.

Bij trombose zorgt een bloedprop dus in principe voor een blokkering in één van de bloedvaten. Het bloed kan niet meer op de gewenste manier door het bloedvat heen stromen en dat kan levensgevaarlijke situaties tot gevolg hebben.

trombose herseninfarct

Een herseninfarct, een longembolie en een hartinfarct kunnen allen het gevolg van een bloedprop zijn. Mede hierom is het onwijs raadzaam om op de hoogte van de symptomen van trombose te zijn. Heb jij enig idee wat de belangrijkste symptomen van trombose zijn?

Het is behoorlijk lastig om de specifieke symptomen, behorende bij trombose, te vernoemen. Dit komt onder meer doordat elke variant van trombose andere symptomen met zich mee brengt.

Hierboven heb je echter kunnen lezen dat trombose in het oog gepaard gaat met een hoge bloeddruk. In dit artikel leggen we daarom allereerst de focus op trombose in het oog.

Trombose in het oog

Heb je wel eens last gehad van een rode plek in jouw oog? In dat geval is het oogwit rood uitgeslagen en dat is het gevolg van bijvoorbeeld een geknapt bloedvaatje in het oog. In het oog lopen meerdere bloedvaten.

Als één of meer van deze bloedvaten in het oog afgesloten worden, kan er sprake zijn van trombose in het oog. Deze vorm van trombose komt het meeste voor bij ouderen die last van een hoge bloeddruk hebben en/of last van diabetes hebben.

Hiermee hebben we direct de koe bij de horens te vatten. Dit is namelijk het bewijs dat trombose zeker gepaard kan gaan met een (te) hoge bloeddruk.

De oorzaak van trombose in het oog is veelal terug te vinden in een verandering in de wand van de bloedaders. Deze aders kunnen ietwat dichtgedrukt worden, waardoor het bloed niet meer op de juiste/gewenste manier door het oog heen kan stromen.

Op het moment dat de wand van de slagader hierdoor beschadigd raakt, spreken we van trombose. De symptomen van trombose in het oog hebben we in onderstaand rijtje samengevat:

  • Door oogtrombose gaat het zicht van één van de ogen flink achteruit
  • Door oogtrombose kan je plots lichtflitsen zien
  • Door oogtrombose kan je plots vlekken zien

tromboseoog

Het lastige aan een tromboseoog is dat je, in de meeste gevallen, hier geen pijn aan hebt. De trombose in het oog is in principe een sluipmoordenaar; het komt in je oog terecht, het doet weinig tot geen pijn, maar het kan wel een grote invloed op jouw leven hebben.

Als er sprake van zuurstofgebrek in het oog is, kan dit leiden tot blijvend gezichtsverlies. Zuurstofgebrek kan ontstaan op het moment dat de aders té ver dichtgedrukt worden.

Het is gelukkig wel mogelijk om in veel situaties een behandeling uit te laten voeren. Bij sommige trombosepatiënten is het raadzaam om een laserbehandeling uit te voeren. Deze behandeling is met name geschikt voor patiënten waarbij er sprake is van vochtophoping in het bloedvat of waarbij er sprake is van afgesloten bloedvaatjes.

Een andere behandelingsmogelijkheid is terug te vinden in bepaalde injecties. Deze injecties worden ingespoten in het glasvochtruimte van het oog. Het gevolg? De vochtophoping in het netvlies kan verminderen en het zicht kan weer verbeteren.

Voor welke optie een arts gaat, is afhankelijk van meerdere factoren. Des te eerder de diagnose gesteld kan worden, des te groter de kans op volledig herstel is. Ben dus erg bewust van bovengenoemde symptomen. Ervaar je één of meerdere symptomen?

Trek dan direct aan de bel en laat je uitgebreid controleren. Op het moment dat je diabetes en/of een hoge bloeddruk hebt, is de kans aanwezig dat je inderdaad last van oogtrombose hebt. Het is dus een feit als we stellen dat trombose gepaard gaat met een hoge bloeddruk.

De mogelijke gevolgen van trombose; een hoge bloeddruk

Bij een specifieke variant van trombose is het ook mogelijk dat één van de gevolgen een hoge bloeddruk is. Dat kan het geval zijn na een longembolie. Als je last van een longembolie hebt, is een bloedvat naar de longen toe verstopt.

Deze verstopping zorgt ervoor dat je last van een benauwd gevoel, pijn op de borst, een verhoogde hartslag en het ophoesten van bloed kunt krijgen.

Als de diagnose van een longembolie gesteld is, is het zaak om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen. Na afloop van de behandeling kan je echter alsnog last van bepaalde symptomen houden.

Een longembolie kan er namelijk voor zorgen dat de capaciteit van de longen blijvend beschadigd blijft. Het gevolg daarvan is weer dat het hart te zwaar belast wordt en dat er sprake kan zijn van pulmonale hypertensie.

Bij pulmonale hypertensie is er sprake van een te hoge bloeddruk in de longslagaders. Deze te hoge bloeddruk kan behandeld worden met bepaalde medicatie, maar je dient uiteraard te allen tijde onwijs voorzichtig te zijn.

Ook bij een longembolie is het van belang dat de diagnose zo snel mogelijk gesteld kan worden. In onderstaand rijtje vind je dan ook de meest voorkomende symptomen bij een longembolie:

  • Een benauwd gevoel
  • Een zwakkere hartslag
  • Overmatige zweetconsumptie
  • Hoesten, waarbij soms ook bloed aanwezig is
  • Pijn in de borststreek, met name tijdens het ademhalen
  • Een versnelde ademhaling
  • Een verhoogde hartslag
  • Een licht gevoel in je hoofd

trombose Longembolie

Ervaar je één of meerdere van bovenstaande symptomen? Trek dan zo snel mogelijk bij jouw huisarts aan de bel. Bij een longembolie moet je zo snel mogelijk een behandeling krijgen, zodat de mogelijke gevolgen enigszins beperkt kunnen worden.

De gevolgen van een longembolie kunnen in ieder geval verstrekkend zijn. Voorkom dat door op de hoogte van de symptomen te zijn en zo snel mogelijk naar jouw huisarts te gaan.

Besluit

De centrale vraag in dit artikel was ‘Gaat trombose gepaard met een hoge bloeddruk?’. Het uitgebreide antwoord op deze vraag heb je in dit artikel kunnen vinden.

Het is zeker zo dat trombose gepaard gaat met een hoge bloeddruk; dat is namelijk het geval bij trombose in het oog. Als je ouder bent en last van een hoge bloeddruk hebt, is de kans op trombose in het oog bovengemiddeld hoog.

Daarnaast kan een longembolie ook zorgen tot een verhoogde bloeddruk. De bloeddruk gaat dus op meerdere manieren gepaard met een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan verstrekkende gevolgen hebben en dat geldt ook zeker voor trombose.

Ons advies is daarom om een zo’n gezond mogelijke leefstijl aan te houden. Daarmee verklein je de kans op een longembolie en op een verhoogde bloeddruk. Door gezond te leven, blijven de bloedvaten in het lichaam gezond en dat is de gewenste situatie. Ben dus altijd voorzichtig, houd een gezonde leefstijl aan en wees extra scherp op de symptomen van trombose.