Wat is een trombose voet?

Trombose is één van de meest voorkomende aandoeningen in ons land. De aandoening staat te boek als hardnekkig en komt met name bij oudere mensen voor. Als we naar de vormen van trombose kijken, zien we dat een trombosebeen en trombose arm het meeste voorkomen. Maar, wat is dan een trombose voet precies?

We spreken van een trombose voet als één van de bloedvaten in de voet afgesloten wordt. Deze afsluiting gebeurt door een bloedprop/bloedstolsel. Een dergelijke bloedprop ontstaat doordat het bloed gaat stollen. Er zijn legio denkbare redenen waarom het bloed gaat stollen. Feit is dat je hierdoor flinke gezondheidsklachten kunt krijgen.

Op het moment dat één van de bloedvaten in de voet afgesloten is, krijgt de voet te weinig bloed en zuurstof. Dit kan onder andere leiden tot de volgende symptomen:

  • Een behoorlijke pijn in de voet, bijvoorbeeld in de voetzool
  • Moeite met lopen, doordat de voet bijzonder zwaar aanvoelt
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in de voet
  • Een zwelling op de voet
  • Een glanzende huid
  • Een bovengemiddeld warme plek; daar bevindt het stolsel zich dan

Herken je één of meerdere bovenstaande symptomen? Dan heb je mogelijk last van een trombose voet. Zoals eerder al gezegd is trombose een behoorlijk hardnekkige aandoening. Het is dan ook aan te raden om spoedig met je klachten naar een huisarts te gaan.

Door de bloedprop krijgt je voet namelijk te weinig bloed én zuurstof. Dit gebrek aan zuurstof kan ervoor zorgen dat het achterliggende weefsel afsterft. Dit kan tot gevolg hebben dat een voet of (meerdere) tenen geamputeerd moeten worden.
<br.
Een huisarts kan de mogelijke diagnose van een trombose voet stellen. Is dat het geval? Dan schrijft een huisarts ongetwijfeld direct antistollingsmedicijnen voor. Deze medicijnen zijn met name bedoeld om erger te voorkomen. De bloedprop mag niet groter worden en ook moeten andere bloedpropjes niet kunnen ontstaan in het lichaam.

De antistollingsmedicijnen zorgen er min of meer voor dat het bloed weer rustig gaat worden. Ondertussen moet het lichaam hard aan de slag om de bestaande bloedprop te verwijderen. Hier bestaan helaas nog geen middelen voor.

Daarnaast kan een huisarts ook nog een elastische kous voor een trombose voet voorschrijven. Met een dergelijke kous kan het vocht uit je voet beter afgevoerd worden. Hierdoor voelt je trombose voet iets minder pijnlijk aan en gaat de voet er ook iets beter uit zien. Verder is het dus een taak voor het menselijk lichaam om de bloedprop te laten verdwijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.