Wat is trombose zelfzorg?

Als je last van trombose hebt, weet je ongetwijfeld hoe vervelend dit is. Het is niet voor niets dat trombose te boek staat als een hardnekkige aandoening. Het is een aandoening waarbij je niet direct door hebt dat je hier last van hebt.

Nee, pas als de trombose zich écht in je lichaam genesteld heeft, krijg je last van bepaalde symptomen. Zodra de diagnose ‘trombose’ gesteld is, gaat de (huis)arts een behandelingsplan uitschrijven. In dit behandelingsplan is het mogelijk dat de arts de optie om gebruik te maken van de trombose zelfzorg gaat benoemen.

De trombose zelfzorg is een tamelijk nieuwe doch populaire dienst. Op het moment dat je een trombose patiënt bent, is het van belang om dagelijks je bloedwaarden op te meten. Die bloedwaarden laten namelijk zien of je huidige dosis medicijnen voldoende is of niet.

Om dat dagelijks te kunnen monitoren, moet er dagelijks een beetje bloed geprikt worden. Hiervoor gaan veel mensen dagelijks naar een zorgcentrum of naar een trombosedienst. Met de trombose zelfzorg is dat niet meer noodzakelijk.

Met de trombose zelfzorg is het namelijk mogelijk om zélf je bloed te prikken. Vervolgens ben je ook in staat om de bloedwaarden af te lezen. Deze bloedwaarden verstuur je vervolgens, via digitale kanalen, naar de trombosedienst. Zij bepalen vervolgens of je dosis medicijnen prima is of dat er iets aan moet veranderen.

Het belangrijkste voordeel hierbij is dat je minder tijd kwijt bent aan het prikken van bloed. Je kunt dit namelijk zelf vanuit je luie stoel doen. Je hoeft niet meer naar de trombosedienst of naar een zorgcentrum toe. Dit bespaart je simpelweg een hoop tijd en laat je, hopelijk, ook iets minder ziek voelen.

Als je je aanmeldt voor de trombose zelfzorg, krijg je bezoek van een verpleegkundige. Hij/zij legt je uit hoe alles werkt, laat je kennis maken met de meetapparatuur en laat je zien hoe je een pijnloze vingerprik bij jezelf uit kunt voeren.

Vervolgens word je, middels een e-learning cursus, helemaal voorbereid op het totaalplaatje. Als je deze cursus succesvol afgerond hebt, kan je volledig zelf bloed prikken en dit af (laten) lezen. Dát is de essentie van de trombose zelfzorg dienst: alles zelf doen en zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan deze vervelende aandoening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.