Wat is de INR waarde?

Bij veel aandoeningen heb je te maken met allerlei medische termen. Dat is helaas bij trombose ook het geval. Een van de ingewikkelde termen is de INR waarde.

Waar staat deze waarde voor? Met de INR waarde wordt de stollingstijd van het bloed aangegeven. In een normale situatie heb je een INR waarde van 1.

Stel nou dat je een INR waarde van 3 hebt. Wat betekent dat dan? De INR waarde van 3 geeft aan dat het bloed 3 keer zo langzaam stolt als normaal. Waarbij het bloed bijvoorbeeld normaliter na 10 seconden gaat stollen, is dat nu het geval na 30 seconden.

Voor trombose patiënten is de INR waarde één van de belangrijkste waarden. Het is sinds kort mogelijk om deze waarde thuis zelf op te meten.

Een andere mogelijkheid is om hiervoor naar een trombosedienst te gaan. Het is hoe dan ook van belang dat deze waarde met een hoge frequentie gecontroleerd wordt. Op basis van de INR waarde kan je namelijk stappen ondernemen.

Hoe kan je INR meten?

Heb je interesse om zelf je INR waarde op te meten? Dan moet je je allereerst aanmelden bij de Trombose zelfzorg. Van deze dienst krijg je vervolgens uitleg over de vingerprik en het meetapparaat.

De eerste stap die je dient te zetten, is het prikken in je vinger. Je neemt daarmee een kleine hoeveelheid bloed af. Vervolgens kan je deze hoeveelheid bloed in het meetapparaat stoppen.

Het meetapparaat laat dan direct zien wat de INR waarde van je is. Op basis daarvan weet je of/hoeveel antistollingsmedicijnen je in dient te nemen.

Overigens zijn de meetapparaten door de jaren heen steeds nauwkeuriger geworden. Het is dan ook ontzettend betrouwbaar om de waarde van het meetapparaat aan te houden.

Waar staat INR voor?

Je hebt hierboven kunnen lezen wat de INR waarde is. Dit is simpelweg een waarde die de stollingstijd van het bloed aangeeft.

Maar, waar komt de afkorting INR dan vandaan? Deze afkorting betekent eigenlijk: International Normalized Ratio.

Deze benaming geeft aan dat de INR waarde wereldwijd gevolgd wordt. Voor elke trombose patiënt wereldwijd is de INR waarde dan ook van groot belang.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.