Wil je meer weten over de INR waarde in je bloed? Dan ben je op deze pagina aan het goede adres.
Hier vertellen we je wat de INR waarde is, vertellen we je wat een goede INR waarde is, maar ook hoe je ervoor kunt zorgen dat dat zo blijft. Lees verder.
Inhoud
Wat is de INR waarde in je bloed?
De INR waarde in je bloed geeft de mate van stolling aan in je bloed. De afkorting INR betekent International Normalized Ratio.
De standaard ratio voor je bloed is 1. Als je dan een INR Waarde hebt van 3 betekent het dat je bloed dus 3 keer zo langzaam stolt.
Wat is een goede INR Waarde?
Als je gebruikt maakt van antistollingsmiddelen wordt er vaak een streefwaarde genoemd.
In Nederland zijn de streefwaarden voor de INR tussen de 2,0 en 3,0.
Het kan zijn dat je met het gebruik van antistollingsmedicijnen nog steeds buiten de streefwaarde komt.
Dan wordt je medicatie door de trombosedienst aangepast om ervoor te zorgen dat je wel binnen de streefwaarde van de INR komt.
Zolang je gebruik maakt van deze medicijnen moet je dus vaak naar de trombosedienst om je INR waarde te meten.
Maar langzaam komt daar verandering in omdat je in sommige gevallen ook in aanmerking komt om zelf te meten.
Dit heet trombose zelfzorg. Als je hiervoor de aanvraag doet, moet je een aantal stappen doorlopen en krijg je daarna het apparatuur in huis.
Schommelingen in INR waarde
Om ervoor te zorgen dat je INR waarde zo veel mogelijk stabiel blijft is het belangrijk dat je zo veel mogelijk op vaste tijden je medicatie inneemt.
Ook is het belangrijk dat je de medicatie niet vergeet omdat dat ervoor kan zorgen dat trombose sneller weer terug komt.
Daarnaast zijn er heel veel verschillende oorzaken waardoor er grote schommelingen kunnen plaatsvinden in je INR waarde. De meest voorkomende zijn:
- Gebruik van andere geneesmiddelen
- Ziekteverschijnselen (diarree, Koorts, braken)
- Stress
- Te veel of te weinig lichaamsbeweging
- Snelle verandering in gewicht
- Andere leefomgeving
- Verandering in voedingspatroon
- Alcohol misbruik
- Erfelijkheid
Trombose Zelfzorg
Als je nu regelmatig naar de trombosedienst moet om je INR waarde te laten controleren, willen we je graag laten weten dat het nu in sommige gevallen ook mogelijk is om in aanmerking te komen voor trombose zelfzorg.
Met deze dienst krijg je zelf meet apparatuur in huis zodat je zelf je metingen kunt doen.
Om hiervoor in aanmerking te komen kun je je aanmelden bij de nationale trombosedienst en moet je in aanmerking te komen een aantal stappen doorlopen.
- Eerst moet je je aanmelden voor trombose zelfzorg
- Daarna wordt er een afspraak met je gemaakt en krijg je een gebruikersnaam en wachtwoord.
- Met de gebruikersnaam en wachtwoord kun je je aanmelden voor de e-learning waarmee je leert over het zelf meten van je INR waarde. Deze e-learning sluit je af met een toets
- Als je de toets behaald hebt ontvang je een officieel certificaat en komt er een trombose verpleegkundige bij je langs om je het apparatuur te overhandigen en de eerste keer mee te kijken tijdens de meting.
- Tijdens de eerste weken wordt je nog uitgebreid begeleidt door het trombose doseer team. Ook houdt het doseer team de door jou doorgegeven INR waarden bij en baseert hierop het aantal medicatie dat je moet innemen.
Met Trombose zelfzorg krijg je meer vrijheid omdat je niet meer elke keer naar de trombose dienst hoeft.
Daarnaast heeft het gebruiken van trombose zelfzorg ook het voordeel dat je minder last hebt van de neveneffecten van laten prikken zoals blauwe plekken.
Met trombose zelfzorg prik je namelijk op dezelfde manier als bij diabetes, namelijk met een prikpen in de vinger. Dit voorkomt een hoop ongemakken. Benieuwd hoe trombose zelfzorg werkt? Vraag het dan hier vrijblijvend aan.