Het hart is eigenlijk de motor van het menselijk lichaam. Problemen aan je hart kunnen dan ook verstrekkende gevolgen hebben. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een hartinfarct. Maar, wat is een hartinfarct nou exact? We spreken van een hartinfarct als een bloedvat van het hart plotseling afgesloten wordt.
Dit kan gebeuren doordat het bloed is gaan stollen. Als bloed gaat stollen, wordt het bloed klonterig. Doordat het bloed klonterig is, kan het niet meer goed doorstromen. Het gevolg is dat er een bloedprop in het bloedvat gaat ontstaan.
Deze bloedprop zorgt voor een belemmering van de doorstroming van het bloed naar het hart. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben in de vorm van een hartinfarct.
Je kunt een hartinfarct herkennen aan een drukkende pijn op de borst. Deze pijn kan ook uitstralen naar andere lichaamsdelen. Deze drukkende pijn komt puur doordat één van de bloedvaten naar het hart afgesloten worden. Maar, hoe kan één van de bloedvaten nou afgesloten worden?
Bij een hartinfarct is er sprake van een stop van de toevoer van het bloed naar een deel van het hart. Het gevolg hiervan is dat het hart te weinig zuurstof geleverd krijgt. Bloed vervoert namelijk zuurstof. Het gedeelte van het hart dat achter de bloedprop zit, krijgt hierdoor geen zuurstof meer.
Dat gedeelte kan dan ook (ernstig) beschadigd raken.
Je hebt hierboven kunnen lezen wat een hartinfarct exact is. In de volksmond wordt echter ook vaak over een hartaanval gesproken. Zijn een hartaanval en een hartinfarct hetzelfde? Ja, deze twee termen slaan op dezelfde aandoening. Op het moment dat je last van een hartinfarct hebt, is snel ingrijpen vereist.
Door snel in te grijpen, kan erge schade aan het hart voorkomen worden. In veel situaties zien we echter dat een hartinfarct verstrekkende gevolgen heeft. Zo hebben veel patiënten nadien een lang revalidatieproces nodig om weer helemaal de oude te kunnen worden.