longembolie

Wat is een hartinfarct?  Je hoort het helaas meer dan regelmatig: een hartinfarct. Een hartinfarct komt namelijk dagelijks zo’n 94 keer voor.

Of beter gezegd: uit onderzoek blijkt dat dagelijks zo’n 94 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis opgenomen worden.

Daarnaast blijkt dat per dag zo’n 105 mensen aan een hart-of vaatziekte sterven, waaronder dus een hartinfarct.

Deze cijfers geven ontzettend duidelijk aan dat een hartinfarct vaak voorkomt én levensgevaarlijk is.

Onderzoek heeft tevens uitgewezen dat de gemiddelde leeftijd van een sterftegeval door een hartinfarct behoorlijk hoog ligt.

Bij mannen is de gemiddelde leeftijd van overlijden 75 jaar en bij vrouwen is dat 82 jaar. Hoe dat komt? Dit heeft voornamelijk met de bouw van het menselijk lichaam te maken.

De bouw van het menselijk lichaam en een herseninfarct hebben veel van doen met elkaar. In dit artikel kan je daar meer over lezen.

Voordat we naar dat onderwerp overschakelen, zoomen we eerst in op een terechte vraag: wat is een hartinfarct?

Inhoud

Wat is een hartinfarct?

We spreken van een hartinfarct als een bloedvat van het hart afgesloten wordt. Dit komt door een bloedprop, ook wel een bloedstolsel genoemd.

Wellicht komt dit je bekend voor; ook bij trombose is er namelijk sprake van een bloedprop in een bloedvat. Als het een bloedvat van het hart is, spreken we van een hartinfarct.

Als een bloedvat naar het hart afgesloten is, stopt min of meer de toevoer van het bloed naar het hart.

Een hart heeft echter te allen tijde de toevoer van het bloed nodig. Als de toevoer gestopt wordt, gaat het hart dus minder functioneren. Een deel van het hart krijgt geen zuurstof meer en kan daardoor beschadigd raken.

In de wandelgangen hoor je ook wel eens de benaming ‘hartaanval’. We willen benadrukken dat een hartaanval en een hartinfarct hetzelfde betekenen.

Deze twee termen hebben betrekking op dezelfde situatie; een situatie waarbij de toevoer naar het hart verstopt raakt door toedoen van een bloedprop.

Hoe ontstaat een hartinfarct?

Een terechte vraag is ook hoe een hartinfarct kan ontstaan. In de praktijk heb je vaak het idee dat een hartinfarct vanuit het niets ontstaat.

Dat is echter niet het geval. Een hartinfarct is vaak het resultaat van vernauwingen in de zogeheten kransslagaders. Die zijn de bloedvaten die om het hart liggen in de vorm van een krans.

De vernauwingen in de bloedvaten vinden ongemerkt plaats, maar kunnen vervolgens wel voor een flinke vernauwing zorgen.

Op den duur is er sprake van een verdikking; deze verdikking kan echter gaan scheuren. Om dit tegen te gaan, maakt het lichaam een bloedprop aan.

Deze bloedprop zorgt voor de verstopping in het bloedvat naar het hart toe. Uiteindelijk kan er op die manier sprake van een hartinfarct/hartaanval zijn, waarbij een toevoer naar het hart dus volledig afgesloten is.

De symptomen van een hartinfarct

Hoe weet je dan exact wanneer er sprake van een hartinfarct is? Wel, een hartinfarct heeft enkele veelvoorkomende symptomen. Wij hebben in onderstaande lijst deze symptomen nader uitgewerkt:

  • Je hebt last van een drukkende pijn op de borst. Dit komt puur door de vernauwing/bloedprop in een bloedvat naar het hart toe.
  • Deze pijn op de borst gaat vaak samen met een uitstralende pijn naar andere lichaamsdelen. Onder andere pijn in je kaak, maag, hals, armen en schouderbladen kunnen het gevolg zijn van de drukkende pijn op je borst.
  • Overmatig zweten
  • Het gevoel hebben dat je moet braken én ook daadwerkelijk braken.
  • Bovengemiddeld misselijk gevoel.
  • Kortademig
  • Bovengemiddeld moe
  • Last van een duizelig gevoel
  • Een snelle en piepende ademhaling
  • Last van een angstig/onrustig gevoel

Heb je het gevoel dat je last van één of meerdere van deze symptomen hebt? Dan is het aan te raden om direct 112 te bellen.

Heb je langer dan 5 minuten last van deze klachten? Ook als je jezelf compleet rustig houdt? Dan is het noodzaak Het kan er namelijk op duiden dat je last van een hartinfarct hebt.

Daarbij is het ontzettend belangrijk om spoedig de juiste hulp in te schakelen.

Het is overigens ook mogelijk dat je al langer last van bovenstaande symptomen hebt. Dit hoeft niet altijd te duiden op een hartinfarct, maar het kan wel een voorbode van een hartinfarct zijn.

Het is dan ook ontzettend belangrijk om hier héél scherp op te zijn. Het is niet voor niets dat hart- en vaatziekten vaak een sterftegeval tot gevolg hebben. De juiste behandeling is vereist bij een hartinfarct.

Behandeling bij een hartinfarct

Heb jij enig idee op welke manieren een hartinfarct mogelijk behandeld kan worden? Voordat het zover is, moet de arts eerst een diagnose stellen.

Dat doet men door een hartfilmpje te maken en/of een bloedonderzoek uit te voeren. Op het hartfilmpje is duidelijk te zien in welk gebied van het hart zogeheten elektrische stroompjes niet goed doorgegeven worden.

Vervolgens kan een arts ervoor kiezen om een dotter- en stentbehandeling uit te voeren. Hierbij wordt een slangetje naar het afgesloten bloedvat gebracht, waarmee de vernauwing aan de kant gedrukt kan worden.

Op die plek wordt vervolgens een stent geplaatst; een klein buisje waarmee voorkomen wordt dat een vaatwand weer terug kan gaan veren.

Ook kan een arts voor een bypassoperatie kiezen. Een bypassoperatie is een operatie waarbij een omleiding om de verstopping heen wordt gemaakt. Op die manier wordt het bloed met een omweg naar het hart toegevoerd.

Met behulp van medicatie kan vervolgens het ontstaan van een nieuw hartinfarct voorkomen worden. De medicatie zorgt ervoor dat het een nieuwe verstopping zich moeilijker kan vormen en dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen.

Voorbeelden van dergelijke medicijnen zijn plaatjesremmers, bètablokkers, bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers.

In nagenoeg alle gevallen is het na een hartinfarct noodzakelijk om hart revalidatie te volgen. Het hart heeft tenslotte een ongelooflijke klap gekregen.

Middels hartrevalidatie kunnen de gevolgen hiervan enigszins beperkt worden. Hierbij leer je bovendien je grenzen opnieuw kennen; door de hartaanval is bijvoorbeeld je conditie ook flink aangetast.

Bij de hartrevalidatie krijg je bovendien allerlei tips met betrekking tot een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl verkleint namelijk de kans op een hartaanval.