Als je een trombose patiënt bent, is er sprake van een bloedstolsel in één van je bloedvaten. Dit bloedstolsel, ook wel bloedprop genoemd, zorgt voor een belemmering van de doorstroming van het bloed. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Als het bloedvat zich in één van je armen bevindt, spreken we van een trombose arm.
Een trombose arm is dus de verstopping van een bloedvat in de arm. Als we naar de cijfers kijken, zien we dat een trombose arm relatief veel voorkomt. Op nummer 1 staat een trombosebeen; dat is de meest voorkomende variant van trombose.
Op plek 2 staat een trombose arm. De kans is dus relatief groot dat je last van een trombose arm krijgt. De kans is overigens sowieso aanwezig dat je last van trombose krijgt. In Nederland is dit namelijk één van de meest voorkomende aandoeningen.
Heb je enig idee hoe je een trombose arm kunt herkennen? Het is absoluut belangrijk om daarover op de hoogte te zijn. Bij een trombose arm is het namelijk van belang dat de behandeling zo spoedig mogelijk begint. We kunnen dan ook het volgende lijstje met symptomen van een trombose arm aanhouden:
- Een behoorlijke pijn in de arm
- Moeite met de arm uitstrekken en met dingen op tillen
- Een rode- of paarsblauwe verkleuring in de arm
- Een zwelling op/in de arm
- Een glanzende huid op de arm
- Een bovengemiddeld warme plek op de arm; daar bevindt het stolsel zich dan
We spreken dus van een trombose arm als een bloedvat in de arm verstopt is geraakt door een bloedprop. Deze bloedprop kan op meerdere manieren ontstaan. Feit is dat je met een gezonde leefstijl de mogelijke kans op een trombose arm kunt verkleinen.
Mocht je last van één of meerdere bovenstaande symptomen hebben, kan dat duiden op een trombose arm. Het is daarbij ontzettend belangrijk om hiervoor zo spoedig mogelijk een afspraak te maken bij de huisarts.