trombosearm

Een van de meest voorkomende vormen van trombose is een trombosebeen. Maar ook een trombose arm komt vaak voor en lijkt wat betreft de symptomen veel op een trombosebeen.

Bij trombose kan het bloed moeilijk wegstromen omdat er een bloedvat verstopt zit. Als dit ergens in je arm plaats vindt heb je te maken met een trombose arm.

In dit blogbericht vertellen we je meer over de symptomen van een trombose arm en hoe je de kans op trombose kunt verkleinen. Lees verder.

Inhoud

Wat is een trombose arm?

Als we spreken van een trombose arm betekent het dat er een bloedstolsel aanwezig is in een van de aderen in je arm. Hierdoor kan het bloed dan moeilijk wegstromen en kan dit resulteren in bepaalde klachten.

Bij een trombose arm is komt het ook regelmatig voor dat je helemaal geen klachten ervaart en niet eens door hebt dat je een trombose arm hebt.

Naast arm trombose zijn er nog veel andere vormen van trombose. Maar vrijwel alle vormen van trombose ontstaan door dezelfde oorzaken.

Hoe ontstaat een trombose arm?

Trombose kun je krijgen door verschillende oorzaken. Er zijn oorzaken die de kans op trombose verhogen zoals:

  • Ouderdom
  • Pilgebruik
  • Zwangerschap
  • Roken
  • Operaties onder narcose
  • Lange tijd je arm niet gebruiken
  • Afwijkingen in het stollingssysteem

Als meerdere van deze oorzaken bij jou van toepassing zijn heb je daardoor al snel een verhoogd risico op trombose.

Wat zijn de symptomen van een trombose arm?

Ondanks dat een trombose arm in veel gevallen zonder klachten voorkomen en je daardoor helemaal niet merkt dat je een trombose arm hebt, zijn er wel een aantal symptomen waaraan je een trombose arm kunt herkennen.

De meest voorkomende symptomen van een trombose arm zijn:

  • Gezwollen arm of hand
  • Verlies van kracht in je arm
  • Pijn/zwaar gevoel in je arm
  • Rode of blauwe verkleuring van de arm
  • Lichte temperatuursverhoging
  • Strak gespannen huid

Het kan zijn dat er bij een trombose arm meerdere van deze klachten bij jou van toepassing zijn maar het kan ook zijn dat je geen van deze klachten ervaart. Toch is het belangrijk dat als je een van deze symptomen herkent, je snel contact opneemt met je huisarts.

Ook bij een trombose arm is de kans aanwezig dat het stolsel los komt in de aderen in de arm en vervolgens vast loopt in een van de longslagaders. We spreken dan van een longembolie.

In tegenstelling tot een trombose arm is een longembolie een stuk gevaarlijker voor je gezondheid.

De kans op trombose verkleinen

Om ervoor te zorgen dat je de kans op trombose verkleint zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is zo veel mogelijk gezond leven.

Dat betekent dat je zo veel mogelijk gezonde voeding moet eten en ook regelmatig moet sporten.

Daarnaast is het ook belangrijk dat als je bijvoorbeeld een zittend beroep hebt, je regelmatig even van je werkplek wegloopt en zorgt voor voldoende beweging. Hiermee geef je je lichaam de kans om het bloed goed door je lichaam te laten stromen.

Voorkom trombose door gezond te eten

Ook is het een goed idee om je benen hoog te leggen als je een langere tijd moet zitten. Een van de meest voorkomende vormen van trombose is een trombose been. Door je benen regelmatig omhoog te leggen als je een lange tijd verklein je kans op trombose.

Om arm trombose te voorkomen zijn er ook allerlei verschillende oefeningen die je kunt doen. Een van die oefeningen is regelmatig te knijpen in een stressbal om ervoor te zorgen dat het bloed in je armen goed door blijft stromen.

Ook kun je regelmatig je armen boven je hoofd heffen en ze dan weer naast je laten hangen. Ook dit zorgt ervoor dat het bloed beter doorstroomt in je armen.