In Nederland komt trombose relatief vaak voor. Dat is met name het geval bij ouderen; zij zijn extra gevoelig voor oplopen van trombose. Op het moment dat je last van trombose hebt, heb je in feite last van een bloedprop. Deze bloedprop blokkeert de doorstroming in één van de bloedvaten in je lichaam.
In verreweg de meeste gevallen is dit een bloedvat in het been of in de arm. Voor de behandeling van trombose moet je bij een (huis)arts zijn. Zij kunnen een uitgebreid behandelplan uitwerken, waarbij sowieso antistollingsmedicijnen voorgeschreven worden. In de meeste gevallen kiest de behandelend arts voor trombosekousen. Wat zijn trombosekousen?
Trombosekousen zijn speciaal op maat gemaakte kousen. Deze kousen dien je voor een lange periode te dragen. Hierbij kan je uitgaan van minstens een half jaar tot aan zeker twee jaar. Het doel van de trombosekousen is om het overtollige vocht af te voeren.
Als je last van bijvoorbeeld een trombosebeen hebt, merk je al snel dat je been dik wordt. Dit kan extreme vormen aan gaan nemen na verloop van tijd. Als je dan met trombosekousen omloopt, is het lichaam in staat om dit vocht af te voeren. Hierdoor word je been/arm minder dik en ervaar je dus ook minder klachten.
Bij trombosekousen, ook wel elastische kousen genoemd, is het van belang dat je deze voor een lange periode draagt. Alleen op die manier kan de perfecte werking verkregen worden. Aan het begin heb je wellicht enige last van de trombosekousen. Deze kousen zitten namelijk behoorlijk strak, waardoor je ietwat beperkt in je bewegingen bent. Na verloop van tijd went dit echter volledig; je hebt dan zelfs niet meer door dat je de trombosekousen draagt.