Waarom steunkousen bij trombose? Heb jij in je directe kring te maken met trombose? Die kans is aanwezig. Dit heeft met name te maken met het feit dat trombose redelijk vaak voorkomt.
Sterker nog; trombose is een behoorlijk vaak voorkomende aandoening, waarbij leeftijd ook niet altijd even veel uit maakt.
Ten onrechte staat trombose soms bekend als een ouderdomsziekte. Dat is het echter niet in alle gevallen. Het is uiteraard wel een feit dat de meeste mensen ouder zijn als ze last van trombose krijgen.
Maar, ook andere risicofactoren spelen een belangrijke rol bij trombose. De kans is dan ook aanwezig dat je op elke denkbare trombose kunt krijgen.
Het is wel zeer belangrijk om op de hoogte van de symptomen, kenmerken en behandelingen te zijn.
Het is namelijk goed mogelijk dat wellicht een familielid of een vriend in de toekomst last van trombose krijgt. Hoe fijn zou het zijn als je dan exact weet wat je moet doen?
In dit artikel kan je dan ook alle informatie vinden over één specifieke behandelingssoort. We hebben het hierbij over de elastische kousen, ook wel steunkousen genoemd.
In dit artikel geven we met name antwoord op de vraag ‘Waarom steunkousen bij trombose?”. Het antwoord op die vraag is bijzonder interessant.
Inhoud
Mogelijke behandelingen
Voordat we overgaan tot het beantwoorden van de hoofdvraag, kijken we eerst naar andere belangrijke aspecten.
Het is namelijk goed om op de hoogte te zijn van eventuele mogelijke behandelingen. Heb jij bijvoorbeeld enig idee of de steunkousen de enige mogelijke behandeling is?
Bij trombose is het belangrijk om te weten dat er geen echte behandeling mogelijk is. Bij trombose is het lichaam namelijk aan zet.
Het lichaam moet ervoor zorgen dat het bloed niet meer gaat stollen en dat het bloedstolsel compleet verwijderd wordt.
Geen enkel medicijn kan deze taak van het menselijk lichaam overnemen of eventueel verbeteren.
Wel is het mogelijk om erger te voorkomen. Een bekend voorbeeld daarvan zijn dus de steunkousen.
Deze steunkousen zorgen ervoor dat het overtollige vocht uit het trombosebeen afgevoerd kan worden. Dat is namelijk één van de symptomen/gevolgen van trombose.
Het been houdt al het vocht vast, onder meer doordat het bloed niet meer op de juiste manier kan stromen. Door steunkousen te dragen, kan het vocht wel grotendeels afgevoerd worden.
Het voordeel hiervan is dat je niet te maken hebt met een ongelooflijk dik en zwaar been. De steunkousen hebben dus een behoorlijk fijne werking.
Dat geldt ook voor de antistollingsmedicijnen. Deze antistollingsmedicijnen zorgen ervoor dat het bloed niet verder kan gaan stollen.
Wat dat betreft zijn de antistollingsmedicijnen dus ook om erger te voorkomen.
Met deze medicijnen is het mogelijk om te voorkomen dat de bloedprop groter wordt of dat er nog een bloedprop ontstaat.
In de meeste gevallen schrijft een huisarts dan ook antistollingsmedicijnen én de steunkousen voor.
De voordelen van steunkousen
De vraag is uiteraard “Waarom steunkousen bij trombose?”. Het antwoord hierop is eigenlijk als volgt: “vanwege de vele voordelen”.
Maar, wat zijn dan de voordelen van steunkousen?
Wel, wij hebben de belangrijkste voordelen hiervan op een rijtje gezet.
Het allerbelangrijkste voordeel is uiteraard dat het vocht uit je been afgevoerd wordt. De bloedprop in één van de bloedvaten in je been heeft een flink negatief gevolg.
Eigenlijk wordt de gehele werking van het been beperkt. Om de gevolgen zoveel mogelijk te minimaliseren, spelen de steunkousen een grote rol.
De steunkousen zorgen ervoor dat het vocht uit je been afgevoerd. Hierdoor voelt je been een stuk minder zwaar aan. Bovendien wordt je been hierdoor een stuk slanker.
Als je geen steunkousen draagt, loop je het risico dat je been ongelooflijk dik wordt.
Dat zorgt op den duur weer voor (andere) gezondheidsproblemen. Mede hierom schrijven artsen in vele gevallen de steunkousen voor.
Dankzij de steunkousen kan jij in ieder geval genieten van een dunner been.
Een ander voordeel is dat de steunkousen speciaal op maat worden gemaakt. Hierdoor sluiten de steunkousen perfect op je been aan.
Het gevolg hiervan is dat je na verloop van tijd amper voelt/merkt dat je steunkousen draagt. Hierdoor wordt het eigenlijk ‘normaal’ dat je deze kousen om hebt.
Al met al krijg je dus op een relatief simpele manier de meest erge klachten relatief goed onder controle.
>>Kies nu uit diverse https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=46813&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fs%2Felastische%2Bsteunkousen%2F&name=Zoekresultaten%20voor%20’elastische%20steunkousen’
Hoe lang moet je steunkousen dragen?
Als je steunkousen gaat dragen, moet je dit voor een langere periode doen.
Sommige roepen dat dit minstens een halfjaar gedaan moet worden, terwijl andere roepen dat minstens 2 jaar nóg beter is.
Hoelang de steunkousen minstens gedragen moeten worden, laten wij heel even in het midden.
We kunnen alleen stellen dat het geen zin heeft om de elastische kousen voor enkele dagen om te doen.
Nee, de steunkousen werken pas als deze voor een langere tijd om je benen heen zitten.
Trombose is bovendien een hardnekkige aandoening. Het is dan dus eigenlijk ook een continue strijd tussen de steunkousen en de trombose.
Hoe langer de steunkousen om je benen blijven zitten, hoe sterker je benen worden. Op die manier kan je de gevolgen van de bloedprop enigszins onder controle houden.
Hoe kom je aan steunkousen?
Uiteraard zijn steunkousen niet zomaar in de winkel te koop. Dat heeft ook te maken met het feit dat de steunkousen op maat worden gemaakt.
Je kunt dus eigenlijk op maar een paar manieren aan de steunkousen komen; door je arts. De arts kan de steunkousen voorschrijven, waarna deze door een gespecialiseerde partij op maat worden gemaakt.
>>Of door een speciaalzaak in diverse soorten steunkousen<<
De arts schrijft logischerwijs de steunkousen alleen voor als hij/zij daar een bepaalde aanleiding voor ziet.
In de praktijk blijkt dat een arts relatief snel over gaat tot het voorschrijven van de steunkousen. Dat heeft uiteraard met de vele voordelen te maken.
De steunkousen zorgen er simpelweg voor dat het trombosebeen een stuk draaglijker wordt.
Op de langere termijn kan je pas echt profiteren van de werking van de steunkousen. Hou de kousen daarom zo lang mogelijk om en luister nauw naar de instructies van je arts.