trombose door autorijden

Trombose is een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Deze aandoening staat ook wel te boek als hardnekkig en kan op meerdere manieren veroorzaakt worden. Zo is het mogelijk dat je trombose krijgt door autorijden. Maar, hoe zit dat dan precies?

Op onze website kan je uiteenlopende informatie over trombose vinden. Gezien de hoeveelheid trombose patiënten in Nederland vinden wij het belangrijk dat de juiste informatie voorgeschoteld wordt. Wij doen dan onderzoek, analyseren het ziektebeeld en schrijven daar vervolgens uitgebreide artikelen over. In dit artikel richten we ons puur op de vraag hoe het kan dat trombose ontstaat bij het autorijden. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker even door!

Inhoud

Hoe ontstaat trombose bij autorijden?

Als je langdurig in de auto moet zitten, zitten je benen daarbij min of meer in een niet natuurlijke houding. Die niet natuurlijke houding kan ervoor zorgen dat bloedvaten afgeknepen worden, waardoor trombose kan ontstaan. Bovendien kunnen de gebogen knieën ervoor zorgen dat het bloed niet meer goed door kan stromen.

Het is hierbij belangrijk om te weten dat dit niet alleen voor autorijden geldt. Nee, ook bij een lange vlucht of een lange treinreis loop je het gevaar op trombose. Dit heeft dus puur met je lichaamshouding te maken. Je lichaam is er tenslotte aan gewend dat je verticaal loopt of horizontaal ligt. Afhankelijk van je positie weet het lichaam zich daar op aan te passen. Daardoor kan je lichaam alsnog voor de juiste doorbloeding zorgen.Oorzaken Trombose

 

Als je dan opeens langdurig zit, krijgt je lichaam met een nieuwe situatie te maken. Het bloed kan niet meer naar wens doorstromen en je bloedvaten kunnen geïrriteerd raken. Het gevolg is dat het bloed gaat stollen en dat één of meerdere bloedpropjes zich in je benen gaan vormen.

Wat is trombose precies?

In het kader van dit artikel is het van belang om goed te weten wat trombose exact is. We spreken van trombose als een bloedvat in het lichaam verstopt raakt door een bloedstolsel/bloedprop. Dit bloedstolsel zorgt ervoor dat de doorstroming van het bloed geblokkeerd of belemmerd wordt.

Eigenlijk is elk bloedvat in het lichaam gevoelig voor de vorming van een bloedprop. Door onder meer een lange autoreis kan een bloedprop zich gaan vormen. Daarbij spreken we van een trombosebeen; daarover kan je meer hieronder lezen.

Trombose in het been

Als we naar de statistieken kijken, zien we dat trombose in het been verreweg de meest voorkomende soort is. Dit betekent dat als je trombose hebt, de kans groot is dat dit in je been is. Hoe dat komt? Dat heeft te maken met datgene wat we hierboven uitgelegd hebben.

trombosebeen

Als je langdurig in de auto/trein of het vliegtuig zit, bevindt je lichaam zich langdurig in een andere positie. Door het langdurig stilzitten, kan de doorbloeding belemmert worden. Een mogelijk gevolg daarvan is een trombosebeen.

Maar hoe ontstaat een trombosebeen nou exact? We hebben hierboven al in het kort uitgelegd dat trombose ontstaat door een bloedstolsel zich gaat vormen in een bloedvat. Maar, hoe ontstaat dat bloedstolsel überhaupt?

Dit kan onder andere te maken hebben met een beschadigde wand van een bloedvat. Op het moment dat een bloed beschadigd raakt, is de kans op vorming van een bloedprop groter. Dit wordt nog eens versterkt als je veel rookt, als je last van aderverkalking hebt of als je recent geopereerd bent.

Ook door te lang zitten, bijvoorbeeld tijdens een lange autoreis, kan een bloedprop zich gaan vormen. Tot slot is het mogelijk dat een stolsel ontstaat door veranderingen in de samenstelling van het bloed. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een ziekte, bij zwangerschap of bij gebruik van de anticonceptiepil.

Kan je een trombosebeen voorkomen tijdens een autorit?

Moet je binnenkort langdurig in de auto zitten? Ga je bijvoorbeeld heerlijk op wintersport? Dan is het zeker raadzaam om hier de nodige voorzorgsmaatregelen voor te treffen. Zo is het van belang dat je niet al te veel in dezelfde houding blijft zitten.

In het verlengde daarvan kunnen we aanraden om af en toe te bewegen. Rijd daarom ook geen uren achter, maar hou om de 1,5 tot 2 uur lekker een kwartiertje pauze. In die pauze kan je tot rust komen (ook erg belangrijk) en kan je een stukje lopen (belangrijk voor de doorbloeding).

Door dergelijke maatregelen te treffen, kan je zeker de vorm van trombose voorkomen. Feit is dat je soms ook te maken hebt met erfelijke factoren, maar daarover later nog iets meer in dit artikel.

Hoe lang mag een autorit maximaal duren?

Op het internet circuleert een verhaal rond van Els. Toen zij 23 jaar oud was, ging zij op wintersport naar Frankrijk. Door files en dergelijke duurde de reis ontzettend lang. Doordat de reis zo lang duurde, wilde ze het liefst weinig pauze houden. Hierdoor heeft Els voor een lange tijd in dezelfde houding gezeten.

In totaal heeft de rit naar Frankrijk maar liefst 18 uur geduurd. Ons advies is om nooit zo lang in één en dezelfde houding te zitten. Nee, ons advies is om maximaal 2 uur auto te rijden. Vervolgens is het ontzettend belangrijk om een stukje te gaan lopen bij bijvoorbeeld een tankstation of op een parkeerplaats. Hierdoor kan de doorbloeding in je benen weer op gang worden gebracht.

Wat zijn de symptomen van een trombosebeen?

Als je trombose door een lange autorit krijgt, is dat in 99,99% van de gevallen in je been. We spreken dan over een trombosebeen. Heb jij enig idee wat de symptomen van een trombosebeen zijn? Wij hebben de belangrijkste symptomen hieronder in een rijtje uiteengezet:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

trombose symptomen

Wat zijn de mogelijke oorzaken van trombose?

Door langdurig in de auto te zitten, loop je dus een verhoogd risico op trombose. Dat is echter niet de enige mogelijke oorzaak van trombose. Nee, hierboven spraken we al van een erfelijke aandoening.

In sommige families is trombose namelijk een erfelijke aandoening. Dit is helaas nog niet bij alle betrokkenen bekend, waardoor men hier soms te laat achter komt. Voor het totale overzicht van mogelijke oorzaken kan je onderstaand rijtje raadplegen:

  • Ouderdom
  • Beschadiging aan de bloedvaten
  • Operaties
  • Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
  • Erfelijke afwijking
  • Anticonceptiepil
  • Te lang stil liggen
  • Zwanger
  • Langdurige auto- of vliegreis
  • Roken
  • Chemokuur bij kanker
  • May-Thurner syndroom

Wat kan je doen tegen trombose?

Heb je recent een lange autoreis achter de rug? Heb je sindsdien last van pijn in je benen? Dan kan het absoluut geen kwaad om zo spoedig mogelijk naar de huisarts te gaan. Die pijn kan namelijk wijzen op de vorming van een bloedprop.

Om trombose te behandelen, is het van belang dat het behandeltraject spoedig in gang wordt gezet. Maak een afspraak bij de huisarts en hij/zij helpt je hier vervolgens verder mee. In alle gevallen krijg je antistollingsmedicijnen voorgeschreven.

Deze medicijnen moeten er voor zorgen dat de trombose erger wordt. De huidige bloedprop mag niet groter worden én nieuwe bloedproppen mogen zich niet gaan vormen. De antistollingsmedicijnen voorkomen dit.

Daarnaast kan een huisarts ook elastische kousen aanmeten. Deze elastische kousen kan je om je voet of arm doen en zorgen voor het afvoeren van het vocht. Een van de meest vervelende symptomen is dat de plek rondom de bloedprop dik gaat worden. De kousen kunnen ervoor zorgen dat dit vocht alsnog afgevoerd gaat worden.

 

Tips om trombose na een lange autoreis te voorkomen

Om het artikel waardig af te sluiten, hebben we nog enkele handige tips voor jou op een rijtje gezet:

  • Span je kuitspieren regelmatig aan
  • Loop om de 2 uur een stukje
  • Draag geen knellende kleding
  • Draag geen schoenen
  • Drink voldoende water
  • Maak tijdens de autoreis geen gebruik van slaappillen
  • Drink tijdens de autoreis geen alcohol

Door bovenstaande tips op te volgen, kan je de vorming van trombose tijdens een autoreis (in de meeste gevallen) voorkomen!