Hoofdpijn bij Trombose

In Nederland hebben relatief veel mensen last van de aandoening trombose. Deze aandoening komt – in de meeste gevallen – op latere leeftijd voor en wordt zodoende bestempeld als een ouderdomsziekte. Tegelijkertijd wordt de aandoening ook als een hardnekkige aandoening beschreven.

Het is namelijk niet altijd even makkelijk om trombose in een vroegtijdig stadium te diagnosticeren. Pas als de trombose reeds in een later stadium is, komen de symptomen aan het oppervlakte.

Dit betekent dat trombose redelijk vaak in een té laat stadium ontdekt wordt. Maar, aan welke symptomen kan je trombose nou herkennen?

Is bijvoorbeeld hoofdpijn ook een symptoom van trombose? In dit artikel richten we onze pijlen op het antwoord op de vraag ‘Kun je hoofdpijn krijgen door trombose?’.

Na enig onderzoek blijkt dat het antwoord op deze vraag niet al te eenduidig is. Ben je benieuwd geworden? Lees dan zeker even door!

Inhoud

Is het mogelijk om hoofdpijn te krijgen door trombose?

De lijst met symptomen behorende bij trombose is behoorlijk lang. Het lastige aan deze lijst is echter dat trombose op meerdere plekken in het lichaam voor kan komen. De symptomen die bij een trombosebeen horen, zijn dan ook niet altijd te vergelijken met de symptomen die bij sinustrombose aan het licht komen.

Sinustrombose is trombose in de hersenen. Als je hier last van hebt, is de kans onwijs groot dat je last van hevige hoofdpijn hebt. Het is dus zeker mogelijk dat je last van hoofdpijn krijgt door trombose. Daarbij moet wel een nuance worden gemaakt; het is afhankelijk van het soort trombose.

Wat is sinustrombose precies?

We spreken van trombose als een bloedprop de doorbloeding in een bloedvat blokkeert of bemoeilijkt. Deze bloedprop is ontstaan doordat het bloed is gaan stollen; de bloedprop zit echter vast in het bloedvat en zorgt zodoende voor een mindere doorbloeding. Het resultaat? Het bloed, en de bijbehorende zuurstof, kunnen niet meer door het bloedvat heen stromen.

We spreken van sinustrombose als deze bloedprop zich in één van de bloedvaten van de hersenen bevinden. In de meeste gevallen blokkeert een bloedprop de afvoerende vaten in het voorste gedeelte van de hersenen.

Veel mensen die last van sinustrombose hebben, ervaren de volgende symptomen:

  • Uitvalsverschijnselen van bijvoorbeeld een arm of een been
  • Epileptische aanvallen
  • Buiten bewustzijn raken
  • Hevige hoofdpijn
  • In hele zeldzame gevallen: in coma raken

Sinustrombose is dus één van de trombosegevallen waarbij je last van hoofdpijn kunt krijgen.

Heb je bij trombose altijd last van hoofdpijn?

Het is niet zo dat je bij trombose altijd last van hoofdpijn hebt. Als je bijvoorbeeld een trombosebeen hebt, ervaar je de onderstaande symptomen:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

trombosebeen

Het is dan ook goed om onderscheid te maken tussen de verschillende vormen van trombose. Ook al deze vormen zorgen ervoor dat trombose een lastig te peilen aandoening is. De symptomen variëren nogal en zorgen dus ook voor verschillende soorten symptomen.

Sinustrombose nader toegelicht

In de inleiding van dit artikel gaven we aan dat trombose veelal een ouderdomsziekte is. Bij sinustrombose is het echter zo dat meestal jongeren last van deze aandoening krijgen.

De gemiddelde leeftijd bij sinustrombose ligt rond de 36 jaar. Daarbij is het ook opvallend dat meer vrouwen dan mannen last van deze vorm van trombose hebben.

De vrouwen in de leeftijdsfase van 30 – 40 hebben namelijk meerdere situaties waarin ze extra kwetsbaar zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een zwangerschap, na een bevalling en tijdens het gebruik van de pil. Voor vrouwen in deze leeftijdsfase is het dan ook van belang om extra scherp te zijn op de verschillende symptomen.

Ervaar je hevige hoofdpijn? Dan is het zeker aan te raden om hier nader naar te laten kijken. Bij hevige hoofdpijn is ons advies om zo spoedig mogelijk naar de huisarts te gaan.

Door verschillende onderzoeken kan een huisarts de diagnose ‘trombose’ stellen. Vervolgens is het voor de arts zaak om hier een behandelplan voor op te stellen.

Symptomen van Sinustrombose

Vanwege de symptomen van sinustrombose wordt deze aandoening wel eens verward met een TIA. Een TIA is een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen. Ook kunnen de symptomen lijken op een CVA; dit staat ook wel bekend als een beroerte. Het is echter goed om te weten dat het behandelplan bij sinustrombose anders is dan bij een TIA of een CVA.

Bij sinustrombose is het van belang dat je behandeld wordt met heparines of laagmoleculair gewichtsheparines. Deze behandeling wordt vervolgens opgevolgd door antistollingsmedicijnen. Doordat je ook last van epileptische aanvallen kunt krijgen, is het soms noodzakelijk om ook andere medicijnen in te nemen.

Slechts 2 op de 10 mensen houden (blijvende) schade over aan sinustrombose. De overige 8 mensen herstellen volledig van deze vorm van trombose. Zij ervaren geen beperkingen meer in het dagelijkse leven en dat is mogelijkerwijs te danken aan het snelle handelen. Ervaar je hoofdpijn? Heb je last van uitvalsverschijnselen in bijvoorbeeld jouw arm of been?

Ga dan zo spoedig mogelijk naar de huisarts. De uitvalsverschijnselen vinden hoogstwaarschijnlijk aan één kant van het lichaam plaats. Aan die kant van het lichaam is dan ook de sinustrombose terug te vinden.

Welke behandelingen zijn er bij trombose mogelijk?

Als je regelmatig ernstige hoofdpijn hebt, weet je hoe vervelend dit kan zijn. Als je last van sinustrombose hebt, ervaar je deze hevige hoofdpijn hoogstwaarschijnlijk. Je wilt dan ook ongetwijfeld dat je hier zo snel mogelijk van af komt. Dat is mogelijk als je spoedig naar de huisarts gaat met jouw klachten.

Bij de behandeling van trombose is het onwijs belangrijk dat dit in een zo’n vroeg mogelijk stadium plaatsvindt. Naarmate de bloedprop groter en groter wordt, is het ook lastiger om de bloedprop te behandelen. Bovendien loop je ondertussen het risico dat er ook elders in je lichaam bloedpropjes gaan ontstaan. Het ontstaan van de bloedpropjes kan overigens verschillende oorzaken hebben:

  • Ouderdom
  • Beschadiging aan de bloedvaten
  • Operaties
  • Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
  • Erfelijke afwijking
  • Anticonceptiepil
  • Te lang stil liggen
  • Zwanger
  • Langdurige vliegreis
  • Roken
  • Chemokuur bij kanker
  • May-Thurner syndroom

Gezonder leven bij trombosebeen

Ook deze variatie van oorzaken zorgt ervoor dat trombose een behoorlijk hardnekkige aandoening is. Maar, stel nou dat je trombose hebt; welke behandelingen zijn er dan mogelijk? Zoals je reeds hierboven hebt kunnen lezen, is de exacte behandeling afhankelijk van het soort trombose.

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat je bij sinustrombose heparines toegediend krijgt. Heparines zijn een variant van antistollingsmiddelen en zorgen voor het voorkomen en/of behandelen van bloedstolsels. Het doel van deze medicijnen is simpelweg om erger te voorkomen.

De reeds aanwezige bloedprop mag niet groter worden, terwijl er elders in het lichaam ook geen nieuwe bloedpropjes mogen ontstaan. De antistollingsmiddelen hebben dus een dubbele werking.

Bij sinustrombose is het daarnaast ook belangrijk dat je voldoende rust pakt. De hoofdpijn is ontzettend vervelend en je loopt ondertussen ook het risico op epileptische aanvallen. Sommige artsen adviseren daarom ook om niet auto te gaan rijden en volledig tot rust te komen. Probeer zoveel mogelijk te slapen, probeer af en toe wel te bewegen en hou een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan.

Is het mogelijk om trombose te voorkomen?

Het antwoord op deze vraag is: nee, het is nooit mogelijk om trombose voor de volle 100% te voorkomen. Wél is het mogelijk om de kans op trombose te minimaliseren. Dat kan je onder andere doen door een gezonde leefstijl te hanteren.

Probeer voldoende te bewegen en probeer een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan te houden. Dankzij een dergelijke gezonde leefstijl kan je jouw lichaam in betere conditie houden. Dat verkleint uiteindelijk de kans op trombose.

Gezond leven bij trombose

Door op een gezonde manier te leven, krijgt het bloed immers minder kans om te gaan stollen. Uiteindelijk is stollend bloed altijd de oorzaak van een bloedpropje.

Tips bij hoofdpijn

Heb je last van sinustrombose en ervaar je daarbij hevige hoofdpijn? Wij hebben enkele tips voor jou op een rijtje gezet waarmee je de hoofdpijn ietwat kunt verlichten:

  • Tip 1: probeer zoveel mogelijk warm te eten. Onderzoek heeft aangetoond dat warm eten hoofdpijn kan verlichten.
  • Tip 2: vermijd zoveel mogelijk cafeïne. Cafeïne, onder meer aanwezig in koffie, heeft een negatieve invloed op de mate van hoofdpijn. Drink/nuttig daarom bij voorkeur helemaal geen cafeïne.
  • Tip 3: vraag een massage aan je partner. Door een massage kan jouw lichaam tot ontspanning komen, waardoor je mogelijk ook minder last van hoofdpijn gaat krijgen.
  • Tip 4: volg altijd het advies van jouw arts op. Dit is niet alleen belangrijk bij hoofdpijn en bij sinustrombose, maar eigenlijk bij alle varianten van trombose.