steunkousen bij trombosebeen

Trombosebeen verschijnselen. De levensstandaard in Nederland is behoorlijk hoog. Dit betekent onder meer dat we een welvarend land zijn. Dit valt weer terug te zien in de zorgverlening.

De zorgverlening is in Nederland namelijk bijzonder goed geregeld. We kunnen buigen op hoogopgeleide artsen en goed functionerende ziekenhuizen.

Daarnaast worden de burgers ook financieel bijgestaan door de overheid in de vorm van de zorgtoeslag. Met deze zorgtoeslag ontvangen Nederlanders een financiële tegemoetkoming voor de zorgkosten.

Het is namelijk voor elke Nederlander verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Een dergelijke zorgverzekering kost maandelijks een behoorlijk bedrag, waardoor niet iedereen in staat is om dat te betalen. Voor hen bestaat gelukkig de zorgtoeslag.

Voor sommige Nederlanders is de zorg simpelweg noodzakelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen met trombose. Als je last van trombose hebt, kan je simpelweg niet zonder de zorgverlening.

Je hebt tenslotte de hulp van een arts nodig. Een arts kan bovendien de juiste medicatie voorschrijven en kan eventueel ook elastische kousen aanmeten.

Elastische steunkousen zijn in bepaalde situaties namelijk absoluut noodzakelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval als je last van een trombosebeen hebt.

steunkousen bij trombosebeen

 

Inhoud

Wanneer spreken we van een trombosebeen?

We spreken van een trombosebeen als zich in één van de benen een bloedprop bevindt. Een dergelijke bloedprop bevindt zich in één van de bloedvaten van het been en zorgt voor een verstopping.

Door deze bloedprop is het niet meer mogelijk dat het bloed, inclusief zuurstof, op de gewenste manier doorstroomt.

De gevolgen hiervan kunnen verstrekkend zijn. Het is dan ook aan te raden om op de hoogte zijn van de trombosebeen verschijnselen.

Met andere woorden: het is aan te raden dat je in staat bent om de symptomen van een trombosebeen te herkennen. Door deze symptomen te herkennen, kan een arts sneller de diagnose stellen.

Hierdoor kan ook al in een vroegtijdig stadium actie ondernomen worden om de trombose te beperken en terug te dringen.

De belangrijkste vraag hierbij is uiteraard: wat zijn de trombosebeen verschijnselen? Wij hebben de belangrijkste symptomen onder het kopje ‘wat zijn de trombosebeen verschijnselen?’

op een rijtje voor je gezet. Deze symptomen zijn overigens niet voor iedereen op dezelfde manier merkbaar. Sterker nog: elk mens reageert anders op de aanwezigheid van een bloedprop.

Wat zijn de trombosebeen verschijnselen?

Zoals gezegd reageert elk mens anders op trombose. Het is dan ook aan te raden om alle onderstaande symptomen goed te onthouden.

Mocht je van één of meerdere symptomen last hebben, is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Door trombose in een vroegtijdig stadium te diagnosticeren, kunnen de gevolgen enigszins beperkt gehouden worden.

Maar, wat zijn nou de symptomen? Je vindt ze in onderstaande lijst:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

Het lastige bij een trombosebeen is dat sommige symptomen niet zichtbaar zijn. De pijn kan bijvoorbeeld alleen door de patiënt ervaren worden.

Andere symptomen zijn echter voor de arts direct zichtbaar. Puntje bij paaltje kunnen we stellen dat het belangrijk is om op de hoogte van de trombose verschijnselen te zijn.

trombosebeen

 

De gevolgen van een trombosebeen

Heb jij enig idee wat de mogelijke gevolgen van een trombosebeen kunnen zijn? Het lastige aan een trombosebeen is dat dit behoorlijk hardnekkig is.

De bloedprop in het bloedvat kan namelijk maar op één manier verwijderd worden. Dit is simpelweg een taak voor het lichaam.

Vooralsnog bestaat er geen medicatie die er voor kan zorgen dat de bloedprop volledig verdwijnt. Antistollingsmedicijnen kunnen er wél voor zorgen dat het bloed stopt met stollen.

Door het stollen te beperken, kan je voorkomen dat het bloedstolsel verder gaat groeien.

Als een bloedstolsel het hele bloedvat blokkeert, bestaat de kans op afsterving van de voet. De functie van een bloedvat is namelijk het transporteren van het bloed inclusief zuurstof.

Als het bloed inclusief zuurstof niet meer bij de voet terecht komt, sterft het weefsel van de voet langzaam maar zeker af. Het gevolg daarvan kan zijn dat de voet geamputeerd dient te worden.

Dat is dan ook één van de mogelijke gevolgen van een trombosebeen.

Een ander gevolg kan zijn dat de bloedprop losschiet richting de longen of hersenen. Bij die organen kan vervolgens de bloedprop in één van de aderen vast komen te zitten.

Ook hiervan kunnen de gevolgen verstrekkend zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een longembolie of een herseninfarct.

Het mag dan ook duidelijk zijn dat trombose absoluut serieus genomen moet worden. Mede hierom raden wij je aan om bovenstaande symptomen goed door te nemen.

Probeer deze symptomen uit je hoofd te leren, zodat je eventueel tijdig aan de bel bij de huisarts kunt trekken.

Bestaan er behandelingen voor een trombosebeen?

De trombosebeen verschijnselen zijn behoorlijk duidelijk. Mocht je denken dat je last van één of meerdere van deze verschijnselen hebt, moet je snel aan de bel bij de huisarts trekken.

Het is namelijk van belang dat trombose in een vroegtijdig stadium geconstateerd kan worden. Als dat het geval is, kan er namelijk ook tijdig met de behandeling begonnen worden.

Het is namelijk mogelijk om trombose (deels) te behandelen. Met behulp van zogeheten anstistollingsmedicijnen akn voorkomen worden dat het bloed verder gaat stollen.

Op die manier kan ook voorkomen worden dat de bloedprop groter gaat worden.

Bij een trombosebeen heeft een arts tevens de mogelijkheid om elastische kousen voor te schrijven. Deze kousen dienen ervoor om het vocht uit het been af te voeren.

Eén van de gevolgen van een bloedstolsel is namelijk dat het vocht niet meer goed afgevoerd kan worden.

Door de elastische kousen voor een lange periode te dragen, kan het vocht wel afgevoerd worden.

Het is dus van belang dat de steunkousen voor een lange periode gedragen worden; denk hierbij aan enkele maanden tot enkele jaren.

Ook is het noodzakelijk dat de steunkousen op maat gemaakt worden, zodat het resultaat optimaal is.