trombosearm

Hoe ziet een trombose arm eruit? Heb jij in je leven wel eens met trombose te maken gehad? Die kans is behoorlijk groot. In Nederland, en ook in andere landen, is trombose namelijk een veelvoorkomende aandoening.

Het is tevens een aandoening die bij mensen in alle leeftijdscategorieën voorkomt. Het is daarbij wel belangrijk om te vermelden dat met name oudere mensen last van trombose hebben.

Trombose staat dan ook te boek als een ouderdomsziekte. Vergeet echter niet dat trombose dus ook bij jonge(re) mensen voor kan komen.

Mocht je last van trombose hebben, is het belangrijk om snel in actie te komen. Er zijn namelijk bepaalde situaties waarin trombose een dodelijke afloop kan hebben.

Ook kan trombose ervoor zorgen dat een bepaald lichaamsdeel geamputeerd dient te worden.

Dit is bijvoorbeeld het geval als trombose zich in je arm bevindt. Trombose is in feite een bloedstolsel in één van de bloedvaten. De kans is aanwezig dat dit stolsel in je arm aanwezig is.

Dit stolsel zorgt er echter voor dat er geen bloed meer door het bloedvat heen kan stromen. Het gevolg daarvan is relatief makkelijk te voorspellen: je hand krijgt geen bloed en dus ook geen zuurstof meer.

Het gevolg daarvan kan zijn dat je hand afsterft. Dat wil je uiteraard voorkomen.

Om iets tegen trombose te kunnen doen, is het belangrijk om tijdig in actie te komen. Overigens is het wel zo dat je trombose niet kunt voorkomen.

Je kunt enkel met bijvoorbeeld antistollingsmedicijnen proberen om erger te voorkomen.

Dat betekent dus dat je met dergelijke medicatie voorkomt dat het bloedstolsel (nog) groter gaat worden. Vervolgens moet het lichaam zelf aan de slag om het bloedstolsel helemaal te verwijderen.

Dit is iets waar je zelf geen invloed op hebt. Ook kan je dat niet triggeren met behulp van bijvoorbeeld medicatie. Nee, het is een proces waarbij je lichaam de leidende rol heeft.

Je kunt je wellicht nu wel voorstellen dat het belangrijk is om trombose te kunnen herkennen. Heb jij bijvoorbeeld enig idee van de symptomen van trombose?

Kan jij bijvoorbeeld zo een trombose arm herkennen? Nee? Nou, na het lezen van dit artikel kan je dat wel.

Je kunt hieronder namelijk lezen aan welke kenmerken je een trombose arm kunt herkennen. Met andere woorden: je bent in staat om antwoord te geven op de vraag van de titel van dit artikel.

De kenmerken van een trombose arm

In de meeste gevallen komt trombose in de benen voor. Dat is te wijten aan het feit dat de benen behoorlijk zwaar belast (kunnen) worden.

Dat vergroot direct de kans op het beschadigd raken van de bloedvaten, waardoor het mogelijk is dat het bloed gaat stollen en daarmee dus trombose ontstaat.

Het is echter ook goed mogelijk dat je last van een trombose arm krijgt. Een trombose arm is namelijk een andere, veelvoorkomende variant van trombose.

Mocht je last van je arm hebben/krijgen, is het van belang om de kenmerken van een trombose arm te kunnen herkennen.

Wij hebben de meest voorkomende symptomen van een trombose arm hieronder op een rijtje gezet:

  • Een behoorlijke pijn in de arm
  • Moeite met de arm uitstrekken en met dingen op tillen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in de arm
  • Een zwelling op/in de arm
  • Een glanzende huid op de arm
  • Een bovengemiddeld warme plek op de arm; daar bevindt het stolsel zich dan
Gevaren van Trombose
Illustration of “Atherosclerosis” article in Wikipedia

Om antwoord op de vraag van dit artikel te kunnen geven, is het dus belangrijk om bovenstaand rijtje toe te passen. Een trombose arm ziet er namelijk rood of paarsachtig.

Daarnaast zie je een (flinke) zwelling op of in de arm. Daarnaast is het ook mogelijk om andere symptomen te merken door aan de arm te voelen.

Voelt de arm bijvoorbeeld ongelooflijk warm aan?

Dan is de kans aanwezig dat op die plek het stolsel zich bevindt. Anderzijds kan je het ook zien door een glanzende huid op de arm. Deze glanzende huid ontstaat ook doordat het bloed niet meer door het bloedvat in de arm heen kan stromen.

Overigens is het goed mogelijk dat er wel bloed door heen stroomt, maar in veel mindere mate. De bloedprop houdt het bloed dan tegen, waardoor het bloed niet meer op de juiste manier kan stromen.

De oorzaken

Nu je weet hoe je een trombose arm kunt herkennen, is het ook belangrijk om naar de oorzaken van een trombose arm te kijken.

Is het bijvoorbeeld mogelijk om met een bepaalde leefstijl de risico’s te verkleinen? Ja, dat is zeker mogelijk.

In onderstaande lijst kan je de mogelijke oorzaken van een trombose arm vinden:

Je kunt dus op meerdere manieren last van een trombose arm krijgen. In de basis is het altijd een feit dat een bloedprop zich in één van de bloedvaten in de arm bevindt.

Middels antistollingsmedicatie is het mogelijk om te voorkomen dat dit bloedstolsel verder gaat groeien/stollen.

Het is vervolgens de taak voor het lichaam om de bloedprop helemaal te (laten) verdwijnen. Zoals we reeds eerder zeiden, is het niet mogelijk om hier zelf invloed op uit te oefenen.

Je weet nu hoe een trombose arm eruit ziet. We willen dit artikel graag afsluiten met een waarschuwing. Een ieder loopt namelijk de kans om last van een trombose arm te krijgen.

In de werkelijkheid merk je dit vaak pas als de trombose zich al behoorlijk in je arm genesteld heeft.

Met andere woorden: als de bloedprop al behoorlijk gegroeid is. Op dat soort momenten is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak bij je huisarts te maken.

Je huisarts kan namelijk de juiste medicatie voorschrijven, waarmee je dus kunt voorkomen dat de bloedprop groter en groter wordt.

Indien je last van een trombose arm denkt te hebben, moet je goed naar de huid op je arm kijken. Heb je last van een glanzende huid? Zie je rode of paarse plekken op je arm?

En is er een zwelling zichtbaar in of op de arm? Dit zijn duidelijke symptomen van een trombose arm.