genezen van trombose

Wat zijn de gevolgen van trombose?

Als je trombose hebt zit er ergens in je lichaam een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Deze stolsels komen het meeste voor in het been en daarom komt een trombose been het vaakst voor.

Toch kan trombose bijna overal in je lichaam ontstaan.

Trombose kan ontstaan door verschillende oorzaken zoals:

  • Ouderdom
  • Gebruik van de pil
  • Zwangerschap
  • Roken
  • Operaties onder narcose
  • Langere tijd stil liggen door bijvoorbeeld ziekte of een botbreuk.
  • Soms is kan trombose ook een erfelijk karakter hebben.

Inhoud

Verschillende soorten trombose en de gevolgen

Voordat we het kunnen hebben over de gevolgen van trombose is het wel handig om te weten welke soorten trombose er allemaal zijn. Elke soort trombose heeft namelijk haar eigen gevolgen.

Er zijn een aantal verschillende soorten trombose zoals:

Trombose been

Bij een trombosebeen wordt er een bloedvat afgesloten in je been door een bloedstolsel. Het bloed kan dan niet meer terugstromen waardoor je been opzwelt.

Longembolie

Een longembolie is een vorm van trombose waarbij er een bloedvat wordt afgesloten door een bloedstolsel van of naar je longen. Hierdoor heb je minder zuurstof in het bloed en kun je daardoor benauwd raken.

Hartinfarct

bij een hartinfarct wordt een tak van de kransslagaders van het hart afgesloten.Hierdoor krijgt een gedeelte van je hart geen zuurstof meer.

Bij een hartinfarct is het altijd belangrijk om snel in te grijpen. Hiermee kan schade voorkomen worden.

Herseninfarct

Een herseninfarct is een vorm van trombose waarbij een bloedstolsel een slagader naar de hersenen afsluit waardoor je hersenen niet meer voldoende zuurstof krijgen.

Hoe langer dit duurt hoe meer gevolgen zich voor zullen doen. Een herseninfarct kan ook resulteren in blijvende schade. Daarom is het belangrijk om in het geval van een herseninfarct zo snel mogelijk te handelen.

Oogtrombose

Oog trombose komt niet zo vaak voor, maar als het al voorkomt is dat vooral bij oudere mensen tussen de 50-80 jaar. Bij deze vorm van trombose wordt er een of meerdere vaten afgesloten in het oog.

tromboseoog

Dit kan resulteren in slecht zicht of het zien van lichtflitsen.

Deze vorm van trombose ontstaat vaak in combinatie met diabetes of een verhoogde bloeddruk.

Sinustrombose

Sinustrombose is een vorm van trombose in de hersenen. Echter is deze vorm van trombose niet te vergelijken met een herseninfarct.

Bij sinustrombose wordt er namelijk een afvoerend bloedvat geblokkeerd door een bloedprop waardoor het bloed moeilijk of niet meer kan wegstromen uit de hersenen. Hierdoor ontstaat vaak hevige hoofdpijn.

Trombose arm

Een trombose arm en trombose been hebben vrijwel dezelfde klachten. Toch zie je vaak dat bij arm trombose vrijwel geen klachten ontstaan. Toch is het wel belangrijk om deze vorm van trombose te behandelen.

Darminfarct

Bij een darminfarct worden de bloedvaten van de bloedvoorziening naar de dikke en dunne darm afgesloten. Hierdoor kan een gedeelte van de darm afsterven en zorgen voor ernstige problemen met overlijden tot gevolg. Een darminfarct komt het vaakst voor bij oudere mensen.

Wat zijn de gevolgen van trombose?

Naast dat de verschillende soorten trombose verschillende soorten symptomen en bijwerkingen hebben, hebben ze ook verschillende gevolgen.

Maar voor elke vorm van trombose is het belangrijk dat er snel gehandeld wordt. Het is dus altijd belangrijk om zo snel mogelijk een arts in te schakelen bij vermoedens.

Gevolgen vanĀ  een trombose been

Een van de gevaarlijkste gevolgen die kunnen ontstaan bij een trombose been is een longembolie.

Het kan namelijk zijn dat het bloedstolsel loskomt in het bloedvat van je been en vervolgens met de bloedstroom mee gaat richting je longen.

Als het bloedstolsel daar weer blijft vast zitten spreken we van een longembolie.

Longembolie gevolgen

De gevolgen van een longembolie kunnen nog een tijd nadat je de embolie is opgelost aan blijven houden.

De meest voorkomende gevolgen van een longembolie zijn lang aanhoudende benauwdheid en snellere vermoeidheid.

Hartinfarct gevolgen

Bij een hartinfarct ontstaat er schade aan de hartspier. Hoe sneller de bloedprop wordt opgelost hoe meer deze schade beperkt kan worden.

In veel gevallen zijn de gevolgen van deze vorm van trombose blijvend. Daarom is het belangrijk om het zo snel mogelijk te behandelen.

Herseninfarct gevolgen

Een herseninfarct is een hele gevaarlijk vorm van trombose omdat de gevolgen bij deze vorm van trombose blijvend zijn als er niet snel gehandeld wordt.

Als je bij een herseninfarct binnen 24 uur wordt behandeld heb je een redelijke kans op goed herstel omdat we hier spreken van een tijdelijke afsluiting van het bloedvat.

Als je niet binnen 24 uur behandeld wordt is de schade vaak onomkeerbaar.

Gevolgen van Oog trombose

Bij oog trombose komt het vaak voor dat je nadat een vochtophoping hebt gehad slecht zicht ontwikkelt. Vaak is dit slechte zicht blijvend. Hoe minder het zichtverlies is geweest, hoe groter de kans is dat het weer herstelt.

Gevolgen van Sinus trombose

Ondanks dat Sinustrombose veel lijkt op een herseninfarct zijn de gevolgen van deze vorm van trombose niet hetzelfde. Gevolgen van deze vorm van trombose kunnen epileptische aanvallen zijn.

Wel is het goed om te weten dat deze vorm van trombose vooral jongeren treft en dat 8 van de 10 jongeren van deze vorm van trombose hersteld.

De gevolgen van arm trombose

De gevolgen van arm trombose zijn vrijwel hetzelfde als bij een trombose been. In beide gevallen kan het resulteren in een longembolie. Wat gevaarlijk kan zijn aan arm trombose is dat je vaak geen klachten of symptomen ervaart.

Gevolgen van een darminfarct

Bij een darminfarct worden symptomen vaak te laat ontdekt. Hierdoor zijn de gevolgen van deze vorm van trombose bijna altijd dodelijk. Een darminfarct laat meestal niet direct klachten zien.

Meestal is er al sprake van bloedvergiftiging als de eerste symptomen zich voordoen.