wat is de betekenis van een embolie

Hoe begint trombose? Heb jij wel eens van trombose gehoord? Weet jij exact wat deze aandoening inhoudt? Voor de volksgezondheid is trombose een risico.

Het is namelijk een aandoening die behoorlijk vaak voorkomt.

Daarnaast is het ook een aandoening die bij meerdere leeftijdscategorieën voorkomt én een aandoening die lastig te behandelen is.

Over het feit dat trombose bij meerdere leeftijdscategorieën voor komt, bestaat wel eens onduidelijkheid.

Trombose heeft namelijk, enigszins ten onrechte, de reputatie dat het een ouderdomsziekte betreft. Dat is echter niet de waarheid.

Leeftijd maakt namelijk niet al te veel uit bij trombose; je kunt het op elke leeftijd krijgen. Het is echter wel een feit dat naar mate je ouder wordt, de kans groter wordt dat je trombose krijgt.

Inhoud

Hoe begint trombose?

Uit meerdere onderzoeken is in ieder geval gebleken dat veel mensen last van trombose hebben. Maar, wat is trombose nou exact? En nog belangrijker; op welke manier begint trombose?

Op die vraag wordt in dit artikel uitgebreid antwoord gegeven.

Daarbij verliezen we uiteraard ook niet de symptomen en de mogelijke behandelingen uit het oog; dat zijn namelijk ook belangrijke factoren bij trombose.

Graag willen we je allereerst in het kort toe lichten wat trombose nou exact in houdt. Je merkt dat we op dat moment ook al het een en ander verraden over de manier waarop trombose begint.

Wat is trombose?

We spreken van trombose als een bloedprop verstopt zit in één van de bloedvaten. Dit heeft tot gevolg dat het bloed niet meer op de juiste/gewenste manier door de bloedvaten heen kan stromen.

Deze bloedprop verspert immers de doorgang, waardoor het bloed in feite vast komt te zitten.

In feite kunnen we dus stellen dat trombose een bloedprop in een bloedvat is. Helaas is het niet zo zwart-wit om te vermelden.

Trombose heeft namelijk levensgevaarlijke risico’s tot gevolg. Zo is het mogelijk dat bijvoorbeeld een arm of een been geamputeerd moet worden.

Dit komt doordat het bloed zuurstof vervoert; als het bloed niet meer goed door kan stromen, wordt het zuurstof ook niet meer nar het desbetreffende lichaamsdeel vervoerd. Het gevolg hiervan kan zijn dat een lichaamsdeel compleet afsterft.

Anderzijds is het ook mogelijk dat de bloedprop in één van de bloedvaten losschiet.

Het gevolg hiervan kan zijn dat de bloedprop naar bijvoorbeeld de longen of de hersenen schieten. Dit kan levensgevaarlijke gevolgen hebben; wees daarom alert op de symptomen van trombose.

De oorzaak

Nu je eenmaal weet wat trombose exact is, kunnen we naar de oorzaak kijken. De vraag is immers op welke manier trombose begint? Dit begint in feite met het stollen van het bloed.

Op de één of andere manier gaat er in je lichaam iets niet helemaal goed. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld erfelijke aanleg of met een ongezonde leefstijl.

Het is in ieder geval een feit dat je bloedvaten aangetast kunnen worden. Daarnaast is het mogelijk dat je bloed, door bepaalde omstandigheden, gaat stollen. Dit heeft weer tot gevolg dat zich een bloedprop in één van de bloedvaten ontplooit.

Om antwoord op de vraag van dit artikel te geven, is het dan ook aan te raden om naar de risicofactoren te kijken. Wij hebben de meest voorkomende risicofactoren hieronder op een rijtje uiteengezet:

trombose door roken

Het mag duidelijk zijn dat de oorzaak van trombose behoorlijk uiteenlopend kan zijn. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld een erfelijke aanleg, maar ook een ongezonde leefstijl kan een negatieve impact hebben op het ontstaan van trombose.

Op andere oorzaken, zoals zwangerschap en langdurig stilliggen, heb je zelf niet al te veel invloed. Het is dan van belang om erger te voorkomen. Dat wil zeggen; er bestaat meerdere medicatie waarmee het mogelijk is om erger te voorkomen.

Je wilt tenslotte niet dat de bloedprop naar je longen of hersenen schiet. Ook is het niet wenselijk dat er meer bloedproppen in je bloedvaten ontstaan. Mede daarom is het ook belangrijk om tijdig met de behandeling te beginnen.

De symptomen van trombose

Voordat je over kunt gaan tot de behandeling moet er uiteraard wel eerst een diagnose gesteld worden. Mocht je één of meerdere van de volgende symptomen herkennen, is een bezoekje aan de huisarts absoluut aan te raden.

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

Let op: de hierboven genoemde symptomen hebben betrekking op een bloedprop in je been. Dat is namelijk de meest voorkomende variant van trombose.

Het is echter ook mogelijk dat je last van een trombose arm krijgt. De symptomen daarbij zijn eigenlijk hetzelfde.

Als je deze symptomen herkent, is het belangrijk om een bezoek aan de huisarts te brengen. Een huisarts kan de diagnose stellen, waarna er vervolgens ook een behandelplan opgemaakt wordt.

In dit behandelplan wordt duidelijk besproken hoe de bloedprop aangepakt moet worden.

De arts zal hoogstwaarschijnlijk gebruik maken van zogeheten antistollingsmiddelen. Trombose begint namelijk doordat het bloed gaat stollen.

Om erger te voorkomen, wil je dan dus uiteraard dat het bloed in de toekomst niet meer gaat stollen. De antistollingsmedicijnen zorgen daarvoor.

Mocht je last van een trombosebeen hebben, kan de arts ook nog elastische kousen voorschrijven. Deze elastische kousen zorgen ervoor dat het vocht afgevoerd kan worden.

>>Kies hier uit diverse elastische steunkousen bij Bol.com<<

Als je last van een trombosebeen hebt, wordt er namelijk veel vocht in het been vastgehouden.

Dit kan op den duur voor een zeer pijnlijke en nare situatie zorgen. Met de elastische kousen is het mogelijk om dit vocht af te voeren, zodat je been iets minder dik en zwaar aan voelt.

Moraal van het verhaal: trombose kan op meerdere manieren beginnen. Het gaat er echter om dat het bloed gaat stollen in de bloedvaten.

Daar ontstaat een bloedprop door; deze bloedprop zorgt voor een versperring in het bloedvat.