trombose door anticonceptie

Trombose is zonder twijfel één van de meest besproken aandoeningen in Nederland. Dit heeft onder andere met de frequentie van de aandoening te maken. Trombose komt, met name bij ouderen, behoorlijk vaak voor.

Deze aandoening staat ook wel te boek als zeer hardnekkig; goede zorg is dan ook absoluut benodigd. Maar, op welke manier kan je nou trombose krijgen? Is het mogelijk om trombose te krijgen door anticonceptie?

Als ervaringsdeskundige weet ik ondertussen ontzettend veel van trombose. Met mijn kennis en ervaring kan ik dan ook een uitgebreid en onderbouwd antwoord geven op bovenstaande vraag. Ben je benieuwd geworden? Lees dan zeker even door om het antwoord op de vraag ‘Kun je trombose krijgen door anticonceptie?’ te vinden!

Inhoud

Is het mogelijk om trombose door anticonceptie te krijgen?

Ja, het is zeker mogelijk om trombose door anticonceptie te krijgen. De anticonceptiepil zorgt namelijk voor een verandering van de samenstelling van het bloed. Deze verandering komt tot stand door de toename van vrouwelijke hormonen en kan op den duur voor trombose zorgen. Verschillende factoren kunnen het risico hierop verder vergroten.

Het mag duidelijk zijn dat een vrouw op meerdere manieren last van trombose kunt krijgen. Op deze website heb ik al meerdere malen onderstaand rijtje getoond:

  • Ouderdom
  • Beschadiging aan de bloedvaten
  • Operaties
  • Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
  • Erfelijke afwijking
  • Anticonceptiepil
  • Te lang stil liggen
  • Zwanger
  • Langdurige vliegreis
  • Roken
  • Chemokuur bij kanker
  • May-Thurner syndroom

Gezonder leven bij trombosebeen

Zoals je in bovenstaand rijtje al ziet staan, staat ook anticonceptiepil hier tussen. Dit geeft dan ook direct een duidelijk antwoord op de vraag van het artikel. Maar, het is altijd goed om hier nog dieper op in te gaan. Op welke manier zorgt de anticonceptiepil mogelijk voor het ontstaan van trombose?

Zijn er bepaalde risicofactoren die de kans op vorming van een bloedprop kunnen vergroten? En bovenal: is het mogelijk om hier op voorhand al iets tegen te doen? Na het lezen van dit artikel kan je onder meer op bovenstaande vragen het antwoord geven. Lees dus zeker even door!

Wat is trombose exact?

Voor de inhoud van dit artikel is het goed om eerst even naar de aandoening te kijken. Ik wil je namelijk graag uitleggen hoe anticonceptie voor trombose kan zorgen. Maar, dan moet je uiteraard wel eerst weten wat trombose exact inhoudt.

symptomen van trombose

We spreken van trombose als een bloedprop de doorstroming van het bloed in een bloedvat blokkeert. De vorming van een bloedprop kan verschillende oorzaken hebben, zie bovenstaand rijtje. Deze bloedprop kan grote gevolgen hebben; met name grote bloedproppen kunnen de doorbloeding volledig stoppen. Op den duur kan dit zelfs voor het afsterven van ledematen zorgen.

Anticonceptiepil en het stollen van het bloed

Een bloedprop ontstaat uiteraard niet zomaar. Nee, daar is te allen tijde een reden voor. Het stollen van het bloed zorgt in ieder geval voor de vorming van een bloedprop. Maar, waarom gaat dat bloed dan stollen? Dat kan onder andere komen door het slikken van anticonceptie.

Anticonceptie bevat namelijk allerlei hormonen. Deze hormonen worden het lichaam ingebracht en hebben daar een uitwerking op de hormoonbalans. Door de inname van deze vrouwelijke hormonen verandert ook de samenstelling van het bloed. Die veranderende samenstelling kan de oorzaak zijn van het stollende bloed. Dat stollende bloed is vervolgens weer de oorzaak van de vorming van een bloedprop.

Hoe groot is de kans op het krijgen van trombose?

In de inleiding gaf ik aan dat het mogelijk is om trombose door de anticonceptie te krijgen. Maar, hoe groot is die kans daadwerkelijk? Zijn daar bepaalde gegevens over beschikbaar? Hier zijn geen exacte gegevens voor beschikbaar, maar de geleerden zijn het er wel over eens dat de kans niet heel groot. Sterker nog: met de anticonceptie voorkom je dat je zwanger wordt. Juist als je zwanger wordt, heb je een grotere kans trombose.

Welke anticonceptie heeft het kleinste risico op trombose?

Ik kan me bijzonder goed voorstellen dat je de kans op trombose continue wilt minimaliseren. Als je gaat voor anticonceptiepillen met de volgende stoffen verklein je deze kans: ethinylestradiol/levonorgestrel of ethinylestradiol/norgestimaat. Verschillende onderzoeken laten zien dat bij deze stoffen de kans op het krijgen van trombose het kleinste is.

Wil je hier graag meer informatie over hebben? Je kunt hier dan het beste je huisarts voor raadplegen. Je huisarts weet exact alles over trombose, over anticonceptie en de combinatie tussen deze twee zaken. Je huisarts kan je dan ook van het juiste advies voorzien en zodoende de juiste anticonceptie voorschrijven.

Risicofactoren

Eerder in dit artikel gaf ik al aan dat sommige factoren de kans op trombose juist vergroten. Over welke factoren had ik het daar zoal? Onder meer een erfelijke afwijking kan voor een grotere kans zorgen. Als trombose in jouw familie erfelijk aanwezig is, kan de anticonceptie ervoor zorgen dat ook jij hier last van krijgt. Dat geldt eveneens voor een situatie waarbij trombose vroeger in de familie aanwezig is. Die familiegeschiedenis kan ervoor zorgen dat de kans op het krijgen van trombose door anticonceptie groter is.

Ook kunnen overgewicht en roken een grotere kans op het krijgen van trombose geven. Hierbij moet ik wel het volgende opmerken: deze twee factoren zijn in alle situaties een groot risico voor je gezondheid. Als je anticonceptie slikt, is de kans desalniettemin nóg groter dat je trombose krijgt als je rookt en/of overgewicht hebt.

Tot slot kan ook het slikken van anticonceptie op latere leeftijd voor problemen zorgen. Als je na je 35e levensjaar nog aan de anticonceptie zit, kan dit een mogelijk risico voor trombose zijn. Ook dit heeft weer met de samenstelling van het bloed te maken. Sommige artsen geven dan ook het advies om niet al te lang door te gaan met de anticonceptie.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van trombose?

Heeft de anticonceptie ervoor gezorgd dat je last van trombose hebt gekregen? In dat geval heb je dus een bloedprop in één van de bloedvaten van je lichaam. Deze prop kan ervoor zorgen dat het bloed niet of nauwelijks meer door kan stromen.

Op termijn kan dit grote gevolgen hebben. In het bloed wordt namelijk ook zuurstof vervoerd. Als het bloed niet meer door kan stromen, kunnen bepaalde lichaamsdelen ook geen zuurstof meer ontvangen. Stel dat je een trombosebeen hebt; dan loopt je voet een groot risico. Je voet heeft zuurstof nodig en de bloedprop kan het transport van het bloed en het zuurstof volledig tegenhouden.

Daarnaast kan de bloedprop ook losschieten en richting je longen/hersenen gaan. Op die manier kan je last van een herseninfarct of longembolie krijgen. Des te meer reden dus om op een gezonde manier te leven en de kansen op het krijgen van trombose zoveel mogelijk te minimaliseren.

Kan je iets doen om de risico’s te verkleinen?

Anticonceptie in combinatie met andere factoren vergroot de kans op het krijgen van trombose dus. Is het mogelijk om deze risico’s zo veel mogelijk te minimaliseren? Ja, zoals altijd heeft een gezonde leefstijl een bevorderlijke werking.

gezond bewegen om trombose te voorkomen

Zorg er dus voor dat je de sigaretten links laat liggen en probeer om van je overtollige kilo’s af te komen. Ook is het aan te raden om niet al te lang door te gaan met de anticonceptie. Je hebt hierboven immers kunnen lezen dat dit met name na je 35e levensjaar voor risico’s kan zorgen.

Omgaan met trombose; wat nu?

Heb jij trombose?  Je hebt hierboven kunnen lezen welke gevolgen dit mogelijk kan hebben. Een bezoek aan de huisarts is dan ook zo spoedig mogelijk aan te raden. Je huisarts schrijft ongetwijfeld direct antistollingsmedicijnen voor; daarmee kan erger voorkomen worden.

Verder is het een kwestie van vertrouwen op de werking van je lichaam. Je lichaam moet namelijk de bloedprop uit je lichaam verwijderen. Gedurende deze aandoening is het wel van belang dat je continue jouw bloedwaarden in de gaten blijft houden.

Dat kan je laten doen bij een Trombosedienst, maar je kunt je ook aanmelden voor Trombose zelfzorg. Daarbij krijg je aangeleerd hoe je bloed kunt prikken en de waarden hiervan af kunt lezen. Wist je dat je ook zelf thuis je bloedwaarden kunt bijhouden? Dit kan met Trombose zelfzorg.