trombosebeen

Het hebben van een trombosebeen is over het algemeen niet prettig. Het zorgt ervoor dat je moeilijker loopt, je been is opgezet, het kan jeuken of kloppen.

De zwelling kan ook invloed hebben op jouw gewrichten, het kan gevoelloos worden of pijnlijk aanvoelen.

Maar hoe kun je het behandelen? Hoe verminder je de klachten? In dit artikel geven wij je tips hoe met een trombosebeen klachten kunt verminderen.

Inhoud

Wat is een trombosebeen?

Voordat we de tips behandelen leggen we je uit wat een trombosebeen is. Een trombosebeen ontstaat doordat doordat vocht door traag stromend bloed onvoldoende wordt afgevoerd.

De gevoeligheid van het been neemt af en de controle neemt iets af. Er ontstaat een zwelling en deze kan ervoor zorgen dat je huid een rode gloed heeft, maar het kan ook leiden tot pijnklachten en irritatie.

De veroorzaker van een trombosebeen!

Een trombosebeen wordt veroorzaakt door diepe veneuze trombose. Hierbij is de inwendige aorta in de benen verzwakt en kunnen deze verwijden.

Het gevolg hiervan is dat de vaat klepjes niet meer goed in de aders passen en er lekkage ontstaat.

Deze klepjes zorgen er namelijk voor dat het bloed dat omhoog wordt gepompt niet meer terugstroomt in de benen. Indien ze slecht werken stroomt het dus weer terug.

Indien je ongezond eet, veel koolhydraten en suiker nuttig kan de bloeddruk te hoog worden.

Je bloed krijgt meer suiker en het kan stroperig worden en aan je wanden gaan kleven. Indien je bloed te traag stroomt kunnen deze opstijgen en kan er een plek op je huid ontstaan.

Wat zijn de verschijnselen van een trombosebeen?

Je kunt bij een trombosebeen de volgende verschijnselen hebben:

  • Je kuit kan dik worden en glazen.
  • Veel pijn aan je been
  • Je been kan rood en warm worden.
  • Het kan ineens opkomen.

Een trombosebeen geeft niet altijd klachten, daarom kan het lastig zijn om het te erkennen. Het kan ook zo zijn dat er een stukje los gaat en dat dit naar je long stroomt.

Dit kan een longembolie veroorzaken. Je ademt dan minder snel, je koest slijm met bloed op en kunt hartkloppingen krijgen.

Wanneer heb je meer kans op een trombosebeen?

Iedereen kan een trombosebeen krijgen. Echter is het in de volgende gevallen soms groter:

  1. Vrouwen hebben meer kans op een trombosebeen;
  2. Op oudere leeftijd heb je meer kans op een trombosebeen;
  3. Bij een gebroken been in het gips of een operatie aan je been;
  4. Bij een grote operatie;
  5. Gedurende de zwangerschap;
  6. Wanneer je lange tijd je benen niet goed kunt bewegen (lang op bed moeten liggen, een (vlieg-)reis waarbij je meer dan 4 uur stil moet zitten);

Bij gebruik van de prikpil of voorbehoedsmiddelen met het vrouwelijk hormoon oestrogeen (zoals de een anticonceptie-pil vaginale hormoonring of hormoonpleister);

  1. Dit is bij gebruik van hormonale middelen tegen overgangsklachten;
  2. Eventuele  ernstige ziekten, zoals kanker;
  3. Het kan bij overgewicht voorkomen.
  4. Als je rookt.
  5. Bij een erfelijke stollingsafwijking;
  6. Aderontsteking in je been.
  7. Of als je al eerder een keer een trombosebeen heeft gehad.

Trombosebeen klachten verminderen tips

Het kost tijd om jouw trombosebeen te behandelen. Toch met veel geduld en voldoende beweging zullen de klachten van jouw trombosebeen afnemen.

Vaak wordt er geadviseerd om eerst bloedverdunners in te nemen welke ervoor zorgen dat de bloedpropjes worden verminderd.

Een normale behandeling van een trombosebeen bestaat uit: het zwachtelen van de voet met een drukverband, hoog liggen met je been en je bloeddruk verlagen.

Je moet zo’n drukverband lang dragen, het vocht wordt op deze manier beter afgevoerd. Je been hoger leggen op een kussen kan ook helpen. Geleidelijk aan zal de druk in je trombosebeen verminderen en zullen de klachten afnemen.

Gember

Gember heeft als algemene eigenschap dat jouw lichaam iets warmer wordt, hierdoor  gaat bloed sneller stromen. Bloed dat sneller stroomt stolt minder snel en koekt dus minder snel aan.

Je bloeddruk zal niet toenemen en je aderen blijven de juiste doorsnede hebben. Daarnaast beschikt gember over de volgende goede eigenschappen:

  • Dit voorkomt de vorming van trombose.
  • Ook  is het  een natuurlijke bloedverdunner.
  • Het kan 25% van de pijn verminderen.

Trombosebeen klachten verminderen tips

Brandnetelthee

Brandnetels staan erom bekend dat je prikken en een stekende werking kunnen hebben, echter is dit niet waar.

De bladeren, stelen en wortel bevatten een geneeskrachtige werking en kunnen ervoor zorgen dat allerlei klachten worden verminderd.

Je kunt met brandnetelthee heel eenvoudig jouw trombosebeen klachten verminderen. Brandnetel thee heeft namelijk zeer positieve kenmerken zoals:

  • Vocht wordt sneller uit je lichaam afgevoerd. Bij een trombosebeen heb je dit juist nodig.
  • Het werkt pijnstillend doordat het urinezuur en vocht wordt afgevoerd.
  • Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller helen. Zeker bij een trombosebeen is dit zeer gunstig omdat je vaak last kunt hebben van zweren.
  • Ook stimuleert het  de werking van de nieren, vetten worden makkelijker afgevoerd en je hebt minder afvalstoffen in je lichaam.
  • De invloed van allergenen wordt beperkt.

Koolhydraatarm eten

Het volgen van een koolhydraatarm dieet kan jouw trombosebeen klachten verminderen. Dit komt doordat je met een koolhydraatarm minder suikers in je lichaam binnen krijgt.

Je lichaam kan ze beter afvoeren en je krijgt minder vet in je lichaam. Minder suiker en minder vet is een betere bloeddoorstroming en dus nemen jouw trombosebeen klachten sneller af.

Overige tips om je trombosebeen klachten te verminderen

Een gember rijk dieet in combinatie met het drinken van genoeg brandnetelthee zorgt ervoor dat je bloeddruk wordt verlaagt. Indien je overgewicht hebt is het verstandig om eerst af te vallen.

Veel vetten zorgen er namelijk voor dat je lichaam deze vetten niet makkelijk via het bloed kan afvoeren, door minder vetten in je lichaam te hebben wordt dit proces versneld.

Advies

Iemand die  veel last heeft  van de klachten die ermee gepaard gaan met een trombosebeen, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Ook is het handig om niet zomaar allerlei dingen te gaan proberen en eerst een specialist in te schakelen.

Zij voorzien mensen  namelijk van het juiste advies. Zo voorkom je uitbreiding van klachten. Laat je daarom goed adviseren en ga niet alleen maar zelf dokteren.