longembolie

Benieuwd hoe je trombose kunt herkennen? Een ieder persoon loopt altijd het risico om een bepaalde ziekte of aandoening op te lopen. Dit is inherent aan het leven.

Je kunt echter zelf wél een positieve invloed op je gezondheid hebben.

Daarbij hebben we het bijvoorbeeld over een gezond voedingspatroon, een matig alcoholgebruik en voldoende beweging.

Als je hier op een bewuste manier mee om gaat, kan je een positieve invloed op je eigen lichaam hebben.

Een relatief veelvoorkomende ziekte in Nederland is trombose. Deze ziekte is enigszins te vergelijken met een longembolie.

Later in dit artikel kan je de verschillen tussen deze twee aandoeningen vinden. Trombose komt jaarlijks bij 1 tot 3 mensen op de 2000 mensen in Nederland voor.

Trombose komt in de meeste gevallen voor in de benen en komt het meeste voor bij mensen ouder dan 65 jaar oud.

Maar, wat zijn de symptomen van trombose? Wij vertellen je daar alles over in dit artikel. Het is namelijk op meerdere manieren mogelijk om trombose in een vroegtijdig stadium te signaleren.

Dit kan jou alleen maar helpen, omdat je de trombose dan ook sneller aan kan pakken. Voordat we over gaan tot het benoemen van de symptomen van trombose, kijken we eerst naar datgene wat trombose nou echt is.

Wat is trombose?

Bij trombose heb je last van een bloedstolsel in een bloedvat. Dit wordt ook wel eens aangeduid met de term ‘bloedprop’.

Het gevolg van dit stolsel, of prop, is dat je bloed niet meer goed door de bloedvaten kan stromen. Als het stolsel al dusdanig groot geworden is, is het zelfs mogelijk dat het bloed helemaal niet meer door de bloedvaten kan stromen.

Trombose kan je op meerdere manieren oplopen. Bepaalde situaties, zoals een lange vlucht of het slikken van de anticonceptie pil, kunnen ook voor een tijdelijke langzame bloedstroming zorgen.

In de meeste gevallen komt trombose is één van de benen voor.

De oorzaak hiervoor is niet altijd even duidelijk, maar het is een feit dat bloedstolsel in alle bloedvaten kunnen ontstaan. Mocht het bloedstolsel in een been ontstaan, hebben we het over een trombosebeen.

Hoe kun je trombose herkennen?

Doordat het bloed door je bloedvaten moeizaam kan stromen, ervaar je bepaalde lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen verschillen met betrekking tot het lichaamsdeel waar de trombose zich bevindt.

Mocht je last een trombosebeen hebben, zijn de symptomen bijvoorbeeld anders dan bij een trombose arm. We hebben hieronder de symptomen van een trombosebeen uiteengezet:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
Gevaren van Trombose
Illustration of “Atherosclerosis” article in Wikipedia

Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

De symptomen van een trombose arm lijken in grote zin op de symptomen van een trombosebeen. Het verschil is echter dat het optillen van je arm bijvoorbeeld moeilijk gaat, indien je last van een trombose arm hebt.

Mocht je een bovengemiddelde warme plek op je been of op je arm voelen, kan dit dus duiden op trombose. Dit is één van de meest duidelijke signalen en laat tevens direct zien waar het stolsel zich bevindt.

Het herkennen van trombose is niet altijd even makkelijk. Het is daarom ook altijd zaak om goed op de lichaam te letten én om naar je lichaam te luisteren. Ervaar je bepaalde lichamelijke klachten?

Stel een bezoek aan je huisarts niet uit. Je huisarts is tenslotte aan het werk om mensen te helpen; hij/zij kan jou dus ook helpen.

De gevaren van trombose

Als je niks aan trombose doet, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. De kleppen in de aders kunnen bijvoorbeeld blijvend beschadigd blijven, waardoor je een chronische aandoening krijgt.

Deze aandoening zorgt ervoor dat je last hebt van gezwollen benen; dit zal nooit meer veranderen. Door de zwelling in je benen voelt het erg zwaar aan en kan dit ook nog eens open wonden veroorzaken.

Het is daarom ook belangrijk om tijdig te beginnen met de juiste behandeling. Dit kan bijvoorbeeld door bloedverdunners te slikken. Hoe dan ook, de huisarts zal een geschikte behandeling voor jou uit gaan stippelen.