wat is irn waarde

Hoe ontstaat een trombosebeen? Naarmate je ouder wordt, loop je een grotere kans op bepaalde aandoeningen. Trombose is een treffend voorbeeld van een dergelijke ouderdomsziekte.

Relatief veel Nederlandse ouderen krijgen namelijk last van trombose.

Het lastige van trombose is dat dit een behoorlijk hardnekkige aandoening is. Bovendien is het een aandoening die niet al te lastig te herkennen valt.

Dit komt met name doordat trombose zich aan de binnenkant van je lichaam ontvouwt.

Over het algemeen komt trombose het meeste in een been of in een arm voor. Als trombose in een been voorkomt, noemen we dat een trombosebeen.

Anderzijds noemen we het uiteraard een trombose arm als de trombose zich in de arm gevormd heeft.

Weet jij eigenlijk exact wat trombose is? En weet jij op wat voor manieren trombose kan ontstaan? In dit artikel zoomen wij in op het ontstaan van een trombosebeen.

Wat is trombose?

Laten we allereerst even kijken naar datgene wat trombose nou eigenlijk exact is. We spreken over trombose als er sprake is van een verstopt bloedvat. Dit bloedvat raakt verstopt doordat het bloed gaat stollen.

Het gevolg daarvan is weer dat er een bloedstolsel in het bloed ontstaat. Dit bloedstolsel heeft vervelende gevolgen; zo is het onder meer niet mogelijk dat het bloed op de gewenste manier door kan stromen.

Het lastige daarbij is dat dit bloed ook zuurstof met zich mee brengt. Je gewrichten en het weefsel in je lichaam heeft te allen tijde zuurstof nodig. Het is mogelijk dat ze een korte tijd zonder zuurstof zitten.

hoe onstaat trombose

Maar, als ze langere tijd zonder zuurstof komen, bestaat de kans op erge gevolgen. Bij een trombosebeen is het bijvoorbeeld mogelijk dat het been geamputeerd moet worden.

Als dat bloedstolsel zich eenmaal in het bloedvat geworsteld heeft, is het zaak om dit bloedstolsel zo snel mogelijk weg te krijgen. Helaas bestaat daar (nog) geen medicatie voor.

Wel is het mogelijk om met behulp van antistollingsmiddelen te trachten om het stollen van het bloed te voorkomen.

Op die manier kan voorkomen worden dat ook in andere lichaamsdelen een bloedprop zich kan vormen. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat de reeds aanwezige bloedprop niet groter kan worden.

Mede hierom is het ongelooflijk belangrijk dat je de symptomen van trombose weet te herkennen. Door vroegtijdig met de antistollingsmiddelen te beginnen, is het mogelijk om het stollen van het bloed te beperken.

Hoe ontstaat een trombosebeen

Zoals we reeds aan hebben gegeven, ontstaat trombose meestal in de arm of in het been. Als een dergelijk bloedprop zich in één van de benen vestigt, hebben we het over een trombosebeen.

Maar, hoe ontstaat een dergelijke bloedprop in een bloedvat in het been dan?

Wel, daar kunnen meerdere redenen voor zijn. We hebben hieronder de belangrijkste oorzaken van trombose op een rijtje gezet:

  • Ouderdom
  • Beschadiging aan de bloedvaten
  • Operaties
  • Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
  • Erfelijke afwijking
  • Anticonceptiepil
  • Te lang stil liggen
  • Zwanger
  • Langdurige vliegreis
  • Roken
  • Chemokuur bij kanker
  • May-Thurner syndroom

trombose onstaat door te lang stil liggen

Zoals je kunt zien, zijn de oorzaken behoorlijk uiteenlopend. Dat maakt het dan ook nog lastiger om trombose te herkennen en te voorkomen. Bij een trombosebeen is het ook mogelijk dat een bloedvat beschadigd geraakt is bij een operatie.

Als je bijvoorbeeld aan je knie geopereerd wordt, bestaat de kans dat hier complicaties optreden. Mede daarom krijg je na een operatie aan je been nagenoeg altijd tromboseprikken.

Met deze prikken wordt getracht om het stollen van het bloed in je been te voorkomen.

Het is dus niet al te makkelijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag ‘Hoe ontstaat een trombosebeen?’.

Het is belangrijk om te weten dat een gezonde leefstijl sowieso bijdraagt aan het voorkomen van trombose. Door bijvoorbeeld de sigaretten aan de kant te leggen, loop je minder kans op beschadigde bloedvaten.

Symptomen herkennen

In de inleiding van dit artikel heb je kunnen lezen dat trombose een hardnekkige aandoening is. Het is dan ook een aandoening waar je ongelooflijk lang last van kunt hebben.

Om in een vroegtijdig stadium met een behandeling te kunnen beginnen, is het dus zaak om vroegtijdig de symptomen te kunnen herkennen.

We hebben hieronder de belangrijkste symptomen van een trombosebeen uiteengezet:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

Je weet nu hoe een trombosebeen ontstaat. Het mag duidelijk zijn dat vele symptomen van trombose behoorlijk duidelijk zijn. Als je been bijvoorbeeld zwaar aan gaat voelen, kan dat een eerste teken zijn.

Als het been daarna ook nog warm wordt, een glanzende huid krijgt en dik gaat worden, zijn dat nóg meer tekenen.

Mocht je één of meerdere van deze symptomen herkennen, is het zaak om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.

Een huisarts kan namelijk zogeheten antistollingsmedicijnen voorschrijven. Dit is medicatie waarmee erger voorkomen kan worden.

Het is namelijk helaas niet mogelijk om met medicatie de bloedprop volledig te laten verdwijnen. Dat is iets wat het lichaam zelf moet doen. Met de antistollingsmedicijnen is het enkel mogelijk om te voorkomen dat het bloed nog verder gaat stollen.

Bij een trombosebeen is het overigens ook gebruikelijk dat je elastische kousen voorgeschreven krijgt. Dit zijn kousen die je voor minstens een half jaar moet dragen. Zij hebben een belangrijke functie met betrekking tot het afvoeren van het vocht.

Doordat je been dik wordt, ontstaat er veel vocht in het been. Maar, dat vocht kan niet afgevoerd worden doordat de trombose aanwezig is.

Door elastische kousen te dragen, is het toch mogelijk om het vocht af te voeren. Dit zorgt ervoor dat je been minder dik wordt en dat het al met al iets draaglijker wordt.

Moraal van dit verhaal: een trombosebeen kan op meerdere manieren ontstaan. Houd alle symptomen goed in de gaten, weet deze te herkennen en schakel indien nodig zo snel mogelijk de huisarts in.