hoe voelt een trombosearm aan

Hoe voelt een trombose arm aan? In de medische wereld staan de onderzoekers nog steeds voor grote vraagtekens en dilemma’s.

Zo is er anno 2019 helaas nog steeds medicijn waarmee trombose voorkomen kan worden. Dit heeft puur te maken met de complexiteit van deze aandoening.

Een van de lastige aspecten aan trombose is namelijk dat je de vorming van het bloedstolsel niet aan ziet komen. Dit is iets wat vrij opvallend aan de binnenkant van het lichaam plaatsvindt.

Pas als je daar last van gaat krijgen, heb je door dat je eventueel trombose kunt hebben. Als het bloedstolsel eenmaal in één van de bloedvaten zit, is het erg lastig om deze te verwijderen.

Middels antistollingsmedicijnen is het mogelijk om het stolproces te verminderen, maar de bloedprop zal blijven zitten. Het is aan het lichaam zelf om deze bloedprop te laten verdwijnen. In de praktijk blijkt dat dit vaak een lastig punt is.

Heeft jij ervaring met trombose? Of denk je dat één van je familieleden of vrienden last van trombose heeft? Het is te allen tijde van belang om de symptomen van trombose te kunnen herkennen.

Uit de inleiding van dit artikel blijkt namelijk dat het herkennen van trombose vaak in een te laat stadium gebeurd.

Dat heeft niet alleen te maken met het niet kunnen herkennen van de symptomen, maar ook met het feit dat trombose een sluipmoordenaar is.

Deze factoren zorgen ervoor dat het bijzonder lastig is om trombose te bestrijden. Toch is het uiterst prettig en fijn als je de symptomen van trombose kunt herkennen.

Vervolgens is het zaak om zo snel mogelijk een bezoek aan een huisarts in te plannen.

Een huisarts kan de situatie beoordelen en eventuele medicatie voor schrijven. Maar, wat zijn nou de symptomen van trombose? En op welke manier kan je trombose aanvoelen?

De symptomen van een trombose arm

Voordat we de symptomen gaan bespreken, is het van belang om meer over trombose te weten. Weet je bijvoorbeeld in welke lichaamsdelen trombose het meeste voorkomt?

Uit onderzoeken blijkt dat een trombosebeen en een trombose arm de meest voorkomende varianten zijn.

Oftewel; trombose komt het meest in de benen en in de armen voor. In dit artikel zoomen we met name in op trombose in de armen.

Wat zijn de symptomen hiervan? En op welke manier kan je trombose in de armen aan voelen?

De symptomen van een trombose arm zijn in feite vergelijkbaar met de symptomen van een trombosebeen. In onderstaande lijst hebben wij de belangrijkste symptomen uiteengezet:

 • Een behoorlijke pijn in de arm
 • Moeite met de arm uitstrekken en met dingen op tillen
 • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in de arm
 • Een zwelling op/in de arm
 • Een glanzende huid op de arm
 • Een bovengemiddeld warme plek op de arm; daar bevindt het stolsel zich dan

trombose pijn in arm

Het is dus absoluut belangrijk om bovenstaande symptomen in de gaten te houden. Heb je het idee dat je meerdere van deze symptomen herkent? In dat geval is het zaak om spoedig naar de huisarts te gaan.

Het is namelijk van belang om tijdig met de behandeling te beginnen, zodat het bloedstolsel niet verder kan groeien.

Als een bloedprop zich in één van de bloedvaten in een arm bevindt, kan het namelijk gebeuren dat de hand geen zuurstof meer krijgt. De bloedvaten vervoeren namelijk het bloed, inclusief zuurstof, door de gehele arm en hand.

Als halverwege een dergelijk bloedvat afgesloten wordt door een bloedprop, kan het bloed niet meer stromen.

Als dat voor een langere tijd aan houdt, kan het weefsel in de hand afsterven. Op dat moment is het noodzakelijk om de hand te amputeren.

Dat is dan ook één van de redenen waarom het belangrijk is om tijdig in te grijpen bij een trombose arm.

Hoe voelt een trombose arm aan?

Als je last hebt van een glanzende huid op de arm kan dat een eerste teken van trombose zijn. Deze glanzende huid komt ook doordat het bloed niet meer op de juiste manier door kan stromen.

Maar, in de meeste gevallen voel je ook direct een pijnlijk gevoel in je arm.

Het is daarbij net alsof je lood in je arm hebt gekregen. Lood is behoorlijk zwaar en zo voelt je arm dan ook aan. Het is hierdoor ook bijzonder moeilijk om je arm op te tillen.

Bij dagelijkse werkzaamheden heb je daarom ook al snel last van een trombose arm.

Een ander duidelijk kenmerk van een trombose arm is het vocht in de arm. Door het vocht in de arm zal je arm al snel bijzonder dik worden.

Ook dat zorgt ervoor dat je arm erg zwaar en pijnlijk aan gaat voelen. Dit zijn allemaal symptomen waarbij je direct moet denken aan een bezoek aan de huisarts.

Mogelijke oorzaken

Maar, op wat voor manier kan een trombose arm nou ontstaan? Wel, daar zijn meerdere mogelijkheden voor. Onder andere de volgende factoren kunnen voor een trombose arm zorgen:

 • Ouderdom
 • Beschadiging aan de bloedvaten
 • Operaties
 • Erfelijke afwijking
 • Anticonceptiepil
 • Zwanger
 • Roken
 • Chemokuur bij kanker
 • May-Thurner syndroom

In dit artikel heb je antwoord gekregen op de vraag; hoe voelt een trombose arm aan?  Zoals je ziet, zijn de oorzaken behoorlijk uiteenlopend. Het is echter ook direct duidelijk dat je zelf invloed uit kunt oefenen.

Houd een gezonde leefstijl aan en leg de sigaretten definitief aan de kant. Trombose is een zware aandoening waarbij een langdurige behandeling vereist is.

Bovendien kan je last krijgen van veel ergere aandoening op het moment dat de bloedprop losschiet. Als de bloedprop richting de longen of de hersenen schiet, kan dit verstrekkende en levensgevaarlijke gevolgen hebben.

Moraal van dit verhaal is dan ook om de symptomen van een trombose arm goed te kunnen herkennen. Ons advies luidt dan ook om dit artikel meerdere keren door te lezen en een ezelsbruggetje voor uzelf te maken. Daarmee kunt je in noodsituaties direct een eventuele trombose arm herkennen.

Daarbij is het ook belangrijk dat bovenstaande symptomen en oorzaken ook voor een trombosebeen gelden. In de basis zijn een trombosebeen en een trombose arm met elkaar te vergelijken, ware het niet dat de locatie van de bloedprop dus elders is.