Veel trombose patiënten ervaren typische tromboseklachten. Deze klachten zijn het gevolg van een bloedstolsel in één van de bloedvaten in het lichaam. Dat is in feite altijd waar sprake van is bij trombose; een bloedprop in één van de bloedvaten.
Deze bloedprop blokkeert de doorstroming van het bloed en daarmee ook de doorstroming van zuurstof. Als de doorstroming van bloed én zuurstof langere tijd geblokkeerd of verhinderd wordt, kan dit tot serieuze gezondheidsproblemen leiden.
Het is dan ook wenselijk dat trombose in een vroegtijdig stadium gesignaleerd en gediagnosticeerd wordt. Na deze diagnose kan een arts vervolgens een geschikt behandelplan opstellen.
Het is voor een ieder altijd goed om te weten wat mogelijke trombose symptomen zijn. In dit artikel kan je dan ook een lijstje met de mogelijke symptomen vinden, maar je kunt ook meer informatie over een bepaalde klacht krijgen.
Als je last van trombose hebt, ervaar je namelijk verschillende soorten symptomen. Eén van de symptomen is dat je last van jeuk kunt krijgen. Let op; de nadruk hierbij ligt op het woordje ‘kunt’.
Het is namelijk niet een op zichzelf staand feit dat elke trombose patiënt last van jeuk krijgt. Nee, dat is alleen in bepaalde situaties het geval. Enfin, in dit artikel willen we je graag meer vertellen over hoe je last van jeuk kunt krijgen van trombose.
Inhoud
De meest voorkomende symptomen
Voordat we het over dit specifieke symptoom gaan hebben, willen we eerst de focus op onderstaande lijst leggen. In onderstaande lijst kan je namelijk de meest voorkomende symptomen van trombose vinden:
- Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
- Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
- Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
- Een zwelling op het been
- Een glanzende huid op het been
- Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan
Let op; deze symptomen zijn typerend voor een trombosebeen. Een trombosebeen is namelijk de meest voorkomende variant van trombose. Andere varianten, zoals longembolie en trombose in het oog, hebben weer andere symptomen. Deze vormen van trombose komen echter niet zo vaak voor als trombose in het been.
Bij bovenstaande symptomen valt onder andere de zwelling op. Door de bloedprop in het been kunnen afvalstoffen niet op de juiste manier afgevoerd worden. Deze afvalstoffen hopen zich in het lichaam op en zorgen zodoende voor een zwelling. Deze zwelling brengt nog een gevolg met zich mee; jeuk.
Last van jeuk?
Als je wel eens een zwelling hebt gehad, weet je dat dit een vervelend gevoel met zich mee brengt. De zwelling zit niet alleen in de weg, maar kan ook een jeukend gevoel oproepen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de zwelling warm wordt.
Daarnaast is het ook zo dat jeuk ontstaat ná de trombose. In de meeste gevallen herstelt trombose, maar in sommige gevallen kan je hier ook blijvend last van houden. Dat is onder meer het geval bij een trombosebeen; in dat geval kan je namelijk last van een jeukend gevoel krijgen.
Dit gevoel kan 1 tot 2 jaar na het herstel pas aan het licht komen. Meer daarover lees je in het restant van dit artikel.
Jeuk na een trombosebeen
Heb je een trombosebeen gehad? Dan heb je in eerste instantie last gehad van bovengenoemde symptomen. De kans is groot dat je uiteindelijk wel hersteld bent van de trombose, maar daarmee ben je niet direct af van de klachten.
Sommige trombose patiënten ervaren tot 2 jaar na het herstel nog steeds bepaalde klachten. Als je last van trombose in je been hebt gehad, is het mogelijk dat diepe aderen beschadigd zijn. Deze aderen gaan na verloop van tijd lekken, waardoor je last van de volgende klachten kunt krijgen:
- Pijn in het been
- Jeuk aan het been
- Een zwelling op het been
- Verandering van de huidstructuur op het been. Dit zie je onder andere aan wondjes, aan rode vlekken en/of aan eczeem.
Bovenstaande symptomen ontstaan puur doordat de aderen gaan lekken. Bij diepe veneuze trombose is het mogelijk dat aderen diep in de benen beschadigd raken. De bovengenoemde symptomen kunnen daar het gevolg van zijn.
Wat kan je doen aan de jeuk?
Is het mogelijk om de jeuk te behandelen? Nee, dat is in de basis niet direct mogelijk. Je kunt echter wel het vervelende gevoel van de jeuk gaan bestrijden. Dat kan je doen door simpelweg paracetamol te slikken.
Paracetamol kan de pijn en dus ook de jeuk zoveel mogelijk voorkomen. Het is hierbij wel van belang dat je de paracetamol spiegel in balans houdt. Je moet geen overdosis nemen, maar het heeft ook weinig zin als je één paracetamol per dag inneemt.
In principe moet je gedurende de dag enkele paracetamols slikken, zodat het vervelende gevoel van de jeuk zoveel mogelijk beperkt kan worden.
Is het mogelijk om de jeuk te voorkomen?
Als je wel eens langdurig last van jeuk hebt gehad, weet je hoe onwijs vervelend dit is. Je weet op een gegeven moment simpelweg niet meer waar je het zoeken moet. Het zou dan ook prettig zijn als je de jeuk zou kunnen voorkomen.
Is dat mogelijk? Ja, het is enigszins mogelijk. Hierbij komt – wederom – een gezonde leefstijl om de hoek kijken. Door een gezonde leefstijl er op na te houden, kan je de klachten zoveel mogelijk zien te voorkomen.
Het lastige is echter dat diep beschadigde aderen vanzelf gaan lekken. Zodra deze aderen gaan lekken, is dat eigenlijk niet meer tegen te houden. Wat dat betreft is het dus ook niet mogelijk de klachten te voorkomen. Je moet in dat geval accepteren dat je last van jeuk hebt en kunt dat alleen met paracetamols beperken.
Het is echter wel een feit dat je de gevolgen van een trombosebeen enigszins kunt beperken. Dat heeft niet alleen betrekking op de jeuk, maar ook op andere mogelijke gevolgen nadat je hersteld bent van een trombosebeen.
De klachten na een trombosebeen voorkomen
Als je van een trombosebeen hersteld bent, is dat uiteraard een goed teken. Je loopt dus echter wel risico dat je na herstel van een trombosebeen alsnog last van klachten krijgt. Wij hebben echter enkele handige tips voor je verzameld. Met behulp van onderstaande tips is het mogelijk om de klachten na een trombosebeen zoveel mogelijk te voorkomen.
Pas op met reizen. Als je graag naar het buitenland afreist, is het niet aan te raden om lange vliegreizen te maken. Doordat je langdurig in een vliegtuig stil zit, kan je wederom last van stollend bloed krijgen.
Dit kan weer tot gevolg hebben dat je wederom last van een bloedprop gaat krijgen. Het advies van artsen is daarom ook om na het herstel van een trombosebeen voorzichtig om te gaan met lange vluchten.
Pas op met voorbehoedsmiddelen. Sommige voorbehoedsmiddelen bevatten het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Deze voorbehoedsmiddelen kunnen de (hernieuwde) kans op trombose weer vergroten.
Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je wederom last van stollen bloed gaat krijgen. Het advies van artsen is dan ook om na herstel van een trombosebeen een ander voorbehoedsmiddel te gebruiken.
Onder andere de pil, een hormoonpleister en een vaginale hormoonring bevatten het hormoon oestrogeen. Ben dus voorzichtig met dergelijke voorbehoedsmiddelen.
Stop met roken. Ook roken is uiterst slecht voor de staat van je bloedvaten. Nadat je hersteld van een trombosebeen bent, is het dan ook aan te raden om te stoppen met roken. Dit is overigens niet alleen aan te raden in verband met de trombose, maar ook in verband met andere ziekten en aandoeningen.
Draag steunkousen. Het kan ook helpen om nog een geruime tijd steunkousen te dragen. Deze elastische kousen hebben een positief effect op het stollen van het bloed; dankzij de steunkousen kan je zodoende voorkomen dat de trombose weer terug keert in je been.
Besluit
In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je na herstel van een trombosebeen alsnog last van jeuk kunt krijgen. Dit heeft puur te maken met diepe aderen die gaan lekken; dit gebeurt overigens pas als de diepe aderen beschadigd raken. Het lekken van de aderen kan onder meer voor de jeuk zorgen, maar ook voor andere gevolgen.
Het algehele advies is om na het herstel van een trombosebeen altijd voorzichtig te werk te gaan. Houd rekening met factoren die de vorming van trombose kunnen veroorzaken. Voorkom bij voorkeur lange vliegreizen, stop met roken en pas op met bepaalde voorbehoedsmiddelen.
Heb je momenteel last van jeuk nadat je een trombosebeen gehad hebt? Dan is het aan te raden om paracetamols te slikken. De paracetamols kunnen de klachten en het vervelende gevoel enigszins beperken.