Hoe constateer je een trombosebeen? Heb jij enig idee hoeveel mensen in Nederland last van trombose hebben? Wij hebben wel een idee: behoorlijk veel.
Exacte cijfers zijn op dit moment niet voorhanden, maar trombose is één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland.
Volgens sommige is het een typische ouderdomsziekte, oftewel een ziekte waar je last van krijgt naarmate je ouder wordt. Dat is gedeeltelijk waar.
Het is namelijk ook mogelijk om op jonge leeftijd, bijvoorbeeld gedurende een zwangerschap, last van trombose te krijgen.
We willen daarom graag aanstippen dat trombose op elk moment om de hoek kan komen kijken; niet alleen als je ouder bent.
Wat we ook weten, is dat trombose een behoorlijk hardnekkige aandoening is. Het is namelijk een aandoening welke je niet altijd direct door hebt.
Trombose kan in je lichaam sluipen en van daar uit steeds groter en groter worden. Wellicht klinkt dit ietwat cryptisch voor je, maar dat is het zeker niet.
In dit artikel kan je onder het kopje ‘Wat is een trombosebeen?’ meer lezen over trombose in een been.
Vervolgens zoomen we nader in op de hoofdvraag van dit artikel: ‘Hoe constateer je een trombosebeen?’.
Na het lezen van dit artikel ben je dan ook op de hoogte van de symptomen en kenmerken van een trombosebeen.
Wat is een trombosebeen?
Bij een trombosebeen is er sprake van een verstopping in één van de bloedvaten in het been. Dit kan bijvoorbeeld komen door een beschadiging aan het bloedvat of doordat het bloed gaat stollen.
Als we het over trombose hebben, hebben we het in ieder geval over een bloedprop dan wel een bloedstolsel. Dit kan je zien als een prop papier, maar dat dan helemaal van bloed.
Door een dergelijke bloedprop is het niet meer mogelijk dat het bloed op de gewenste manier door het bloedvat heen stroomt.
Hierdoor is het niet meer mogelijk dat bijvoorbeeld de voet en de tenen van de juiste hoeveelheid bloed en zuurstof voorzien worden. De gevolgen van een dergelijke bloedprop kunnen dan ook verstrekkend zijn.
Mede daarom is het ongelooflijk belangrijk om scherp te zijn op de mogelijke symptomen van een trombosebeen. In dit artikelen kijken we naar de manieren waarop je een trombosebeen kunt constateren.
Wij hebben hier een lijstje van gemaakt, welke je in de volgende paragraaf kunt vinden. In dit lijstje staan in feite de meest voorkomende symptomen van een trombosebeen.
We willen je graag aanraden om dit lijstje door te nemen en eventueel direct in actie te komen. Mocht je namelijk één of meerdere symptomen herkennen, is het zaak om direct in actie te komen.
Hoe constateer je een trombosebeen?
Als je last van een trombosebeen denkt te hebben, kan onderstaand lijstje je duidelijkheid verschaffen. Hieronder kan je namelijk de meest voorkomende symptomen van een trombosebeen vinden:
- Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
- Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
- Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
- Een zwelling op het been
- Een glanzende huid op het been
- Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan
Hoe constateer je dan een trombosebeen? Dat kan dus op verschillende manieren.
Als het gaat om een constatering bij jezelf, kan je de zwelling in het been voelen.
Je been gaat namelijk behoorlijk zwaar aanvoelen.
Dat komt enerzijds door de zwelling en anderzijds door het vocht dat zich dus in het been bevindt.
Daarnaast is het ook lastig om te lopen; ook dat is te wijten aan de vocht in het been. Tot slot willen we graag nog aangeven dat je de bloedprop ook gaat voelen.
Je krijgt namelijk een behoorlijke pijn in je been, meestal kan je deze pijn het beste in je kuit en/of knie voelen.
Als je een trombosebeen bij een ander moet constateren, kan je beter op de uiterlijke symptomen letten. Een typerend voorbeeld hiervan is een glanzende huid, een warme plek op het been en eventuele vlekken in/op de huid.
Ook krijgt een trombosebeen in 99% van de gevallen een andere kleur. Het been gaat verkleuren naar een ietwat rode en/of paarsachtige kleur. Dergelijke symptomen kunnen op een trombosebeen wijzen.
De oorzaken
Nu je eenmaal weet hoe je een trombosebeen kunt constateren, is het ook raadzaam om naar een ander aspect te kijken. Weet jij bijvoorbeeld wat de oorzaken van een trombosebeen kunnen zijn?
Je weet nu in ieder geval dat trombose ontstaat doordat het bloed gaat stollen. Dit gestolde bloed vormt uiteindelijk een bloedprop die in het bloedvat vast komt te zitten.
Het gevolg is dat het bloed niet meer op de juiste manier door dit bloedvat heen kan stromen.
Wij hebben onderstaande lijst gemaakt waarin je mogelijke oorzaken van een trombosebeen terug kunt vinden:
- Ouderdom
- Beschadiging aan de bloedvaten
- Operaties
- Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
- Erfelijke afwijking
- Anticonceptiepil
- Te lang stil liggen
- Zwanger
- Langdurige vliegreis
- Roken
- Chemokuur bij kanker
- May-Thurner syndroom
Zoals je kunt zien, zijn de oorzaken behoorlijk uiteenlopend. Het is daarom ook niet makkelijk om jezelf te wapenen tegen trombose. Feit is wel dat een gezonde leefstijl zijn vruchten afwerpt.
We willen je daarom graag aanraden om voldoende te bewegen en op je voedingspatroon te letten.
Aan de andere kant zijn er echter ook factoren waar je zelf weinig tot geen invloed op hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zwangerschap, een erfelijke afwijking of een operatie.
Mocht je last denken te hebben van een trombosebeen is een bezoek aan de huisarts absoluut aan te raden. We willen je graag adviseren om zo spoedig mogelijk een bezoek bij je huisarts te maken.
Het is bij een trombosebeen namelijk van belang dat je hier vroegtijdig bij bent. Als de arts in een vroegtijdig stadium de diagnose van een trombosebeen kunt stellen, kan de arts ook nog de gewenste behandeling uitstippelen.
Met bijvoorbeeld antistollingsmedicijnen is het mogelijk om erger te voorkomen, terwijl de elastische kousen er voor kunnen zorgen dat het vocht afgevoerd kan (blijven) worden. >>Kies hier uw elastische kousen bij Bol.com<<