medicijnen tegen trombose

Welke medicijnen zijn er voor trombose? Op onze website kan je uiteenlopende artikelen over de ziekte trombose vinden. In elk artikel komt eigenlijk naar voren dat trombose een bijzonder vervelende en hardnekkige ziekte is.

Het is bovendien een ziekte waarbij de symptomen niet altijd even duidelijk zijn. Het gevolg hiervan kan zijn dat men te laat is voor de behandeling, waardoor trombose al vele schade heeft aangericht.

We willen je dan ook, nogmaals, op het hart drukken om bij enige twijfel direct naar de huisarts te gaan. Het is bij trombose namelijk ontzettend belangrijk om in een vroegtijdig stadium met de behandeling te beginnen.

Maar, zijn er eigenlijk medicijnen voor trombose? En zo ja, welke zijn dit? In dit artikel vind je alles over de medicijnen tegen trombose.

Inhoud

Zijn er medicijnen voor trombose?

Op deze vraag kunnen we een behoorlijk uitgebreid antwoord geven. De medicijnen die voor trombose bestaan, zijn namelijk alleen bedoeld om erger te voorkomen.

Als je trombose hebt, loop je namelijk ook het risico van een longembolie. Een dergelijke situatie probeert men te voorkomen door medicatie te gebruiken tegen trombose.

Het is namelijk lastig om trombose direct uit te schakelen. Daarvoor heb je de hulp van je lichaam nodig. Uiteindelijk is je lichaam de enige factor die het bloedstolsel volledig kan laten verwijderen.

Maar, gelukkig zijn er wel meerdere medicijnen waarmee het mogelijk is om erger te voorkomen.

Deze medicijnen zijn dus met name bestemd om erger te voorkomen. Als je bijvoorbeeld een trombose arm of trombosebeen hebt, kunnen de medicijnen complicaties voorkomen.

Een gevolg van een complicatie kan namelijk de amputatie van het been of arm zijn.

Hieronder hebben we in verschillende paragrafen bepaalde medicijnen uitgeschreven. Mocht jij het gevoel hebben dat je trombose hebt, is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

Je huisarts kan vervolgens bepalen welke van onderstaande medicijnen voor jou het beste gaat werken.

Antistollingsmedicijnen

In feite slikt iedereen met trombose de antistollingsmedicijnen. Deze medicijnen zijn bedoeld om de stolling van het bloed af te remmen.

Een andere benaming voor deze medicatie is overigens bloedverdunners. Dat is een term die je ongetwijfeld vaker voorbij hebt horen komen.

Door het slikken van de antistollingsmedicijnen is het mogelijk om trombose te voorkomen. Daarnaast is het ook mogelijk om te voorkomen dat de trombose groter kan worden.

Je loopt namelijk altijd het risico dat het bloedstolsel in je bloedvat blijft groeien. Op den duur verspert het bloedstolsel je hele bloedvat, waardoor het bloed überhaupt niet meer door het bloedvat heen kan stromen.

Met antistollingsmedicijnen is het niet mogelijk om de trombose helemaal te laten verdwijnen. Die taak is weggelegd voor je lichaam. Geen enkel medicijn kan vooralsnog die taak op zich nemen.

Medicijnen tegen trombose

Heparines

Een bekend voorbeeld van een antistollingsmiddel is heparines. Heparines is een medicijnen dat met name bij ernstige, gevaarlijke of acute situaties gebruikt wordt.

In dergelijke situaties is het noodzakelijk dat de trombose zo snel mogelijk tot stilstand gebracht wordt. Heparines kan daar een handje bij helpen.

Daarnaast is heparines ook geschikt om een longembolie te voorkomen. Het is namelijk mogelijk dat het bloedstolsel los schiet en richting de longen schiet. Als dat het geval is, kan er een longembolie ontstaan.

Het is belangrijk om te beseffen dat heparines enkel en alleen op de korte termijn werkt. Op de lange termijn ben je dus gebaat bij andere medicatie.

Bloedplaatjesremmers

Een andere variant van een antistollingsmiddel zijn de zogeheten bloedplaatjesremmers. Dergelijke remmers worden met name gebruikt bij mensen waarbij trombose in de familie zit.

Eén van de risicofactoren bij trombose is namelijk de erfelijke aanleg. Als de generaties voor jou ook last van trombose hebben gehad, is de kans aanwezig dat óók jij daar last van gaat krijgen.

Om dat te voorkomen, is het mogelijk om de bloedplaatjesremmers te slikken. Dergelijke antistollingsmiddelen dienen wel door een huisarts voorgeschreven te worden.

Je kunt de bloedplaatjesremmers overigens vergelijken met andere varianten van antistollingsmiddelen. Het draait er tenslotte om dat de stolling van het bloed zoveel mogelijk voorkomen wordt.

DOAC’s

Een relatief nieuwe variant van een antistollingsmiddel zijn DOAC’s. Deze tabletten kan je dagelijks slikken en hebben een relatief snelle werking. Artsen kunnen onder bepaalde situaties naar deze medicijnen grijpen:

  • Behandeling en preventie van een (herhaalde) trombosebeen
  • Behandeling en preventie van een (herhaalde) longembolie
  • Voorkomen van trombose bij knie- en heupoperatie
  • Voorkomen van een beroerte of systemische embolie bij boezemfibrilleren

Steunkousen

Het is dan geen medicatie, maar ook elastische steunkousen worden als hulpmiddelen beschouwd. Met elastische steunkousen is het namelijk mogelijk om het vocht uit je benen of armen weg te voeren.

Als je last van een trombosebeen of trombose arm hebt, is het lichaamsdeel niet meer in staat om vocht af te voeren. Het gevolg hiervan is dat je arm of been bijzonder dik gaat worden.

steunkousen bij trombosebeen

Door elastische steunkousen te dragen, kan dit vocht alsnog afgevoerd worden. Maar, het is daarbij wel belangrijk om te onthouden dat steunkousen alleen op de lange termijn werken.

Je dient deze namelijk minimaal 6 maanden te dragen. Na deze 6 maanden is nagenoeg al het vocht afgevoerd, waardoor je trombosebeen of trombose arm een stuk slanker geworden is.

Mocht dat niet het geval zijn, is het noodzakelijk om de steunkousen nog langer te dragen.

Slotwoord

Op de vraag of er medicijnen tegen trombose bestaan, kunnen we kort van stof zijn: ja, die bestaan. Het is echter niet zo dat deze medicijnen de trombose volledig kunnen laten verdwijnen.

Nee, dergelijke medicatie wordt met name gebruikt om erger te voorkomen.

De uiteindelijke verwijdering van de trombose dient echt door je eigen lichaam te gebeuren. Het kan daarbij een lange termijn proces worden, aangezien trombose ongelooflijk hardnekkig kan zijn.

Het is dan ook absoluut wenselijk dat trombose in een vroegtijdig stadium aangepakt wordt. Het is daarom ook wenselijk dat een ieder op de hoogte van de symptomen van trombose is.

Mede daarom sluiten wij dit artikel af met een lijstje van de symptomen van trombose:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan