gezond bewegen om trombose te voorkomen

In Nederland, en andere landen van Europa, is trombose een relatief veelvoorkomende aandoening. Met name ouderen hebben een relatief grote kans op trombose. Vanwege deze ‘dreiging’ is het belangrijk om goed op de hoogte van deze aandoening te zijn. We raden jou aan om de symptomen van trombose goed door te lezen en te onthouden.

Mocht je ooit last van trombose denken te hebben, weet je hierdoor zelf aan welke symptomen je dat mogelijk kunt merken. Uiteraard wil je dat voorkomen. Is het mogelijk om trombose te voorkomen? Ja, dat is deels mogelijk.

Trombose is een tamelijk hardnekkige aandoening. Daar ben ik wel achter gekomen in de afgelopen jaren. In de afgelopen jaren heb ik veel onderzoek naar trombose gedaan en ontzettend veel informatiebronnen geraadpleegd.

Hierdoor weet ik alle details van trombose te benoemen en weet ik ook of het mogelijk is om trombose te voorkomen. In dit artikel vertel ik je graag iets over de samenhang tussen trombose en sporten. Want: is het zo dat je door te sporten de kans op trombose kunt verkleinen? Na enig onderzoek weet ik daar het juiste antwoord op. Lees dit artikel zeker even door!

Inhoud

Kan je trombose voorkomen door te sporten?

Ja en nee. Het is enerzijds aan te raden om gezond te leven. Een gezond leven verkleint de kans op trombose. Sporten is onderdeel van een gezond leven dus is het inderdaad mogelijk om trombose te voorkomen. Ware het niet dat nog meer risicofactoren een rol spelen. Je kunt het krijgen van trombose dus nooit helemaal uitsluiten.

Ondanks dat trombose zo vaak voorkomt, is er nog enige onduidelijkheid over. Althans; dat proef ik bij sommige mensen. Aangezien de kans aanwezig is dat jij ook last van trombose gaat krijgen, is het aan te raden om je te verdiepen in deze aandoening. Als je dat reeds gedaan hebt, weet je dat sporten altijd gezond is voor je.

Door te sporten blijven je gewrichten en spieren in beweging. Daarnaast kan je ook van de overtollige kilo’s af komen door voldoende te bewegen. Kortom: voldoende bewegen is te allen tijde aan te raden.

Je weet echter wellicht ook dat je op meerdere manieren last van trombose kunt krijgen. Wij willen graag dat de kans op deze manieren zoveel mogelijk geminimaliseerd wordt. Dat kan je dus deels doen door te sporten, maar tegelijkertijd moet je ook met andere factoren rekening houden. In dit artikel vertel ik je daar graag meer over.

Wat is trombose exact?

Voordat ik de diepte in ga, wil ik graag even naar deze aandoening kijken. Want: wat is trombose nou exact? We spreken van trombose als een bloedvat geblokkeerd wordt door een bloedprop. Een dergelijke bloedprop ontstaat doordat het bloed gaat stollen en kan vervolgens een volledig bloedvat blokkeren.

symptomen van trombose

Door deze blokkade heeft het bloed geen mogelijkheid meer om door het bloedvat heen te stromen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben, aangezien het bloed de vervoerder van zuurstof is. Een bloedprop zorgt er dus ook voor dat het zuurstof niet meer naar bepaalde lichaamsdelen vervoerd kan worden.

De invloed van sporten

Als je voldoende beweegt, heeft dat simpelweg een positieve invloed op je lichaam en geest. Je gewrichten en spieren blijven in goede conditie, terwijl je hersenen ook positieve stoffen aanmaken. Het is dan ook altijd aan te raden om dagelijks minimaal een half uur te bewegen.

Door een half uur te bewegen, blijft de bloedtoevoer in je lichaam ook naar wens. Dat bewijst wel het risico dat je trombose kunt krijgen door een lange vlucht of autoreis. Door langdurig in een zittende houding aan te nemen, kan de bloedtoevoer in je benen veranderen/verminderen. Hierdoor is het mogelijk dat het bloed gaat stollen en dat je dus last van trombose krijgt. Dit is allemaal makkelijk te verhelpen door voldoende te bewegen.

Wat is de aanbevolen dagelijkse bewegingstijd?

In de afgelopen jaren heb ik, zoals gezegd, veel informatie weten te vergaren uit oneindig veel bronnen. Deze informatie heeft mij een ontzettend duidelijk beeld van trombose gegeven. Hierdoor weet ik ook dat trombose hand in hand gaat met allerlei externe factoren. In dit artikel richt ik het vizier op één externe factor: het sporten.

trombose voorkomen door te sporten

Het mag duidelijk zijn dat je door te sporten de kans om trombose weet te verkleinen, maar dat je alsnog op meerdere manieren risico loopt. Ik wil je hoe dan ook het advies geven om dagelijks een halfuur te bewegen. Deze aanbevolen dagelijkse bewegingstijd kan de kans op trombose verkleinen, maar je hebt hier nooit de volledige garantie voor.

De kans op trombose verkleinen

Doordat trombose zo vaak voorkomt, ben je er gebaat bij om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Verschillende onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat je zeker in een bepaalde mate de kans op trombose kunt verkleinen. Dat kan je onder andere doen door dus voldoende te bewegen. Daarnaast is het ook van belang om de sigaretten links te laten liggen en geen overmatig alcoholgebruik te nuttigen.

Door simpelweg op een gezonde manier door het leven te gaan, kan je de kans op trombose dus verkleinen. Je moet je echter wel goed realiseren dat je te allen tijde last van trombose kunt krijgen. De oorzaken van trombose zijn namelijk nogal uiteenlopend en dat vergroot de kans op het krijgen van trombose weer.

Wil je de kans op trombose verkleinen? Zorg dan voor voldoende lichaamsbeweging. Probeer elke dag een halfuur te sporten en ondertussen voldoende te drinken. Let daarnaast ook op je eetpatroon en laat sigaretten en alcohol links liggen.

De mogelijke oorzaken van trombose

Je hebt hierboven kunnen lezen dat je op meerdere manieren last van trombose kunt krijgen. Dat is één van de dingen waar ik aan het begin tamelijk verrast door was. Ik was namelijk in de veronderstelling dat er altijd een aanwijsbare reden voor de vorming van een bloedprop was.

Dat is niet in alle situaties het geval, aangezien sommige oorzaken ook gecombineerd kunnen worden. Desalniettemin is het goed om op de hoogte te zijn van de mogelijke oorzaken van trombose. In onderstaand rijtje vind je de meest voorkomende oorzaken:

 • Ouderdom
 • Beschadiging aan de bloedvaten
 • Operaties
 • Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
 • Erfelijke afwijking
 • Anticonceptiepil
 • Te lang stil liggen
 • Zwanger
 • Langdurige vliegreis
 • Roken
 • Chemokuur bij kanker
 • May-Thurner syndroom

Gezonder leven bij trombosebeen

Het lastige hieraan is dat je dus elke week kunt gaan sporten, terwijl de anticonceptiepil er voor zorgt dat je last van trombose krijgt. Het is dus nooit mogelijk om 100% de vorming van een bloedprop te voorkomen. Dit heeft simpelweg te maken met alle mogelijke oorzaken van deze vervelende en hardnekkige aandoening.

Wat zijn de belangrijkste symptomen van trombose?

Het mag duidelijk zijn dat je de vorming van trombose nooit volledig kunt voorkomen. Mede hierom is het belangrijk om ondertussen op de hoogte te zijn van de symptomen van trombose. In onderstaande lijst hebben wij de belangrijkste symptomen van trombose samengevat:

 • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
 • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
 • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
 • Een zwelling op het been
 • Een glanzende huid op het been
 • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

De hierboven genoemde symptomen hebben betrekking op een trombosebeen. Dat is de meest voorkomende variant van trombose. Hierbij wordt één van de bloedvaten in één van de benen geblokkeerd door een bloedprop.

Wat te doen bij trombose?

Heb je last van bovenstaande symptomen gehad? Ben je direct naar de huisarts geweest en blijkt daaruit dat je last van trombose hebt? Dan is het ontzettend belangrijk om goed naar je huisarts te luisteren en zijn/haar advies op te volgen. Je krijgt hoogstwaarschijnlijk antistollingsmedicijnen voorgeschreven. Zorg ervoor dat je deze op de juiste momenten inneemt; daarmee voorkom je erger.

Verder is een belangrijke functie weggelegd voor je lichaam. Jouw lichaam moet er namelijk voor zorgen dat de bloedprop verdwijnt. Dat is een natuurlijk proces waar, helaas, nog geen medicatie voor uitgevonden is. De ontwikkelingen in de medische wereld gaan echter hard, waardoor dit wellicht in de toekomst gaat veranderen. Ik blijf in ieder geval alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.

Tips om trombose te voorkomen

Graag wil ik dit artikel op een waardevolle manier afsluiten. Ik heb drie van mijn belangrijkste tips op een rijtje gezet, waarmee jij de kans op trombose verder kunt verkleinen:

 • Zorg dagelijks voor voldoende beweging: minimaal een half uur
 • Zorg dagelijks voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon
 • Laat sigaretten en alcohol links liggen en nuttig alleen gezonde producten

Je kunt de kans op trombose nooit volledig uitsluiten, maar met bovenstaande tips kan je het risico wel minimaliseren. Dat is absoluut de moeite waard.