trombose onstaat door te lang stil liggen

Meer weten over de oorzaken van trombose? Sommige ziektes worden met recht sluipschutters genoemd. We hebben het hierbij over ziektes/aandoeningen waarbij je lange tijd niks merkt.

Deze aandoeningen sluipen in je lichaam en uiten zich na enige tijd pas.

In de meeste gevallen gaat het hierbij om relatief ernstige aandoeningen. Een voorbeeld hiervan is ook trombose. Bij trombose heb je niet altijd direct door dat er iets aan de hand is.

Dit komt deels doordat de symptomen van trombose ook op andere, minder erge, ziektes kunnen duiden.

Het is bij trombose echter wel erg prettig als je in een vroegtijdig stadium met de behandelingen kunt beginnen. Op die manier is het mogelijk om zo min mogelijk last van trombose te hebben.

Maar, uiteindelijk moet je lichaam zelf hard aan de slag.

Het lichaam is namelijk de enige factor die de trombose volledig kan verwijderen. Met dank aan antistollingsmiddelen is het wel mogelijk om trombose te voorkomen.

Maar, heb jij enig idee op wat voor manieren je last van trombose kunt krijgen? In dit artikel kan je de meest voorkomende oorzaken van trombose vinden. Deze oorzaken lopen uiteen en geven ook geen duidelijke rode draad.

Met andere woorden: je kunt op meerdere manieren last van trombose krijgen. Er is niet één duidelijke manier waarop je trombose krijgt. Lees hieronder alles over de oorzaken van trombose.

Wat is trombose?

Voordat we naar de oorzaken gaan kijken, is het ook handig om te kijken naar wat trombose nou echt is.

Bij trombose is er sprake van een verstopt bloedvat. Dit bloedvat is verstopt geraakt door een bloedstolsel.

Een bloedstolsel is een prop met bloed, waardoor de doorstroming in het bloedvat niet meer optimaal functioneert.

Het is mogelijk dat dit bloedstolsel na verloop van tijd los schiet. Het is daarbij mogelijk dat het bloedstolsel dan richting de longen schiet. Indien dat het geval is, spreken we van een longembolie.

Het is daarnaast ook mogelijk dat de bloedstolsel de slagader afsluit. Als dat het geval is, zijn de mogelijke gevolgen onder andere een hersen- of een hartinfarct.

Dit geeft des te meer aan dat het ontzettend belangrijk is om trombose in een vroegtijdig stadium aan te pakken.

Dit is uiteraard alleen mogelijk als je ook daadwerkelijk weet dat je trombose hebt. Mede daarom is het belangrijk om de oorzaken van trombose te weten.

Daarnaast kunnen wij je aanraden om met de risicofactoren rekening te houden. Wij hebben hieronder de belangrijkste oorzaken van trombose uiteengezet.

De oorzaken van trombose

Zoals we al zeiden, is er niet één duidelijke aanleiding voor trombose. Feit is wel dat trombose het meeste bij ouderen voorkomt. Dit is dan ook direct één van de oorzaken van trombose; ouderdom.

Door ouder te worden, loop je meer kans op het krijgen van trombose. Dit is een natuurlijk proces, waar vooralsnog geen medicatie voor gevonden is.

Als je onder de 60 bent, is de kans dat je trombose krijgt 1 op 10.000. Als je ouder dan 60 bent, schiet dit echter omhoog naar 1 op 1.000. Dit geeft des te maar aan dat ouderdom één van de belangrijkste oorzaken van trombose is.

Oorzaken trombose ouderdom

Een andere oorzaak kan het gebruiken van de anticonceptiepil zijn. Deze pil kan van grote invloed zijn op het vrouwelijk lichaam. Door deze invloed is het tevens mogelijk dat de samenstelling van het bloed gaat veranderen.

Hierbij krijgt het bloed meer vrouwelijke hormonen. Door de opkomst van deze vrouwelijke hormonen is de kans vier keer zo groot dat je last van trombose krijgt.

Als je langdurig op bed moet liggen, loop je ook een verhoogd risico op het krijgen van trombose. Dit komt puur doordat je bloed trager gaat stromen.

Doordat het bloed trager stroomt, loop je meer kans op trombose. Het is dan ook belangrijk om af en toe uit je bed (proberen) te komen.

Ook tijdens een zwangerschap lopen vrouwen een grotere kans op trombose. Door de zwangerschap verandert namelijk de samenstelling van het bloed.

Ook hierbij krijgt het bloed meer vrouwelijke hormonen en daardoor stijgt de kans op het krijgen van trombose.

Daarnaast loop je bij bepaalde operaties ook een groter risico op trombose. Bij sommige operaties is het dan ook een standaardprocedure dat je antistollingsmiddelen voorgeschreven krijgt.

Bij een operatie aan de heup of de knie is de kans op trombose overigens het grootste.

Mocht je last hebben van boezemfibrilleren, een hartritmestoornis, loop je ook een groter risico op trombose. Door deze hartritmestoornis stroomt het bloed in het hart trager. Hierdoor heb je een grotere kans op een bloedstolsel.

Als je een fervente roker bent, loop je ook meer risico op het krijgen van trombose. Door de slechte stoffen in een sigaret worden de bloedvaten aangetast.

In de wand van de bloedvaten kunnen ontstekingen ontstaan, waarbij de stollingsfunctie van het bloed juist geactiveerd kan worden.

Op dat moment loop je een groter risico op trombose. Dit is dan ook één van de redenen waarom roken ongezond is.

Tot slot willen we de laatste oorzaak benoemen: erfelijkheid. Door een erfelijke afwijking kan je een groter risico lopen op trombose.

Deze erfelijke afwijking komt in de meeste gevallen tezamen met één van de hierboven genoemde oorzaken.

Bij bijvoorbeeld een zwangerschap of het slikken van de anticonceptiepil is het mogelijk dat de erfelijke afwijking naar boven komt drijven.

Conclusie

Je hebt hierboven meerdere oorzaken voor trombose kunnen lezen. De bovenstaande oorzaken zijn in grote lijnen de meest voorkomende oorzaken van trombose.

Maar, er zijn nog meer oorzaken denkbaar. In onderstaande lijst kan je alle oorzaken vinden die een rol bij trombose (kunnen) spelen:

  • Ouderdom
  • Beschadiging aan de bloedvaten
  • Operaties
  • Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
  • Erfelijke afwijking
  • Anticonceptiepil
  • Te lang stil liggen
  • Zwanger
  • Langdurige vliegreis
  • Roken
  • Chemokuur bij kanker
  • May-Thurner syndroom

Het moge duidelijk zijn dat je op vele verschillende manieren last van trombose kunt krijgen. Mede hierdoor is trombose een ongelooflijk gecompliceerde aandoening.

Trombose kan vergeleken worden met een sluipschutter, zoals we in de inleiding hebben besproken.

Het is dan ook van ongekend groot belang om trombose in een vroegtijdig stadium aan te pakken. Denk je last te hebben van één of meerdere symptomen van trombose?

Krijg je bijvoorbeeld rare vlekken op je been en/of arm? Neem direct contact op met je huisarts.