Trombose is een hardnekkige aandoening waarvoor je de nodige ondersteuning nodig hebt. Voorheen kwam die ondersteuning met name vanuit de huisarts en overige artsen. Tegenwoordig zijn daar veel meer mogelijkheden voor. Wat te denken van de verschillende apps voor trombose?

Mijn bovengemiddelde kennis van trombose combineer ik met een verregaande interesse voor apps. Ik vind het prachtig om te zien dat het internet, apps en software een steeds belangrijkere rol binnen de maatschappij krijgen. Voor alle trombose patiënten ben ik dan ook op zoek gegaan. Op zoek gegaan naar de allerbeste apps voor trombose. Ben je benieuwd welke apps dit zoal zijn? Lees dan zeker even door!

Inhoud

Welke apps voor trombose?

De volgende apps zijn voor trombose patiënten geschikt om hun leven makkelijker en draaglijker te maken:

  • Tropaz app
  • Portavita app
  • Trombosezorg app

Een trombose patiënt kan ongelooflijk veel profijt van dergelijke apps hebben. Het is aan mij de schone taak om jou uitgebreid te informeren over deze apps. Wat doen de apps? Waar dienen de apps exact voor? Hoe kan je de apps gebruiken? Op dergelijke vragen geef ik je hieronder graag een uitgebreid antwoord.

Het is een feit dat de maatschappij in de afgelopen jaren behoorlijk veranderd is. Helaas is het zo dat niet alle ouderen met de digitalisering mee kunnen gaan. De digitalisering is enerzijds dan ook erg prettig, maar anderzijds zorgt het ook voor grote verschillen. Voor alle trombose patiënten kan het echter ontzettend handig zijn om tóch met deze digitalisering mee te gaan. Dat bewijzen onder meer de hierboven genoemde apps.

Waarom een app voor trombose gebruiken?

Uiteraard is dit een hele terechte vraag. Waarom zou je een app voor trombose gaan gebruiken? Het is toch ook zo dat trombose ook door de huisarts behandeld kan worden? Ja, dat klopt. Je kunt ook bijvoorbeeld bij een trombosedienst terecht.

Feit is echter dat je hiervoor je huis uit moet gaan. Hoe prettig zou het zijn als je zélf je bloedwaarden op kunt meten? Voor een trombose patiënt wordt het leven daardoor absoluut een stuk makkelijker, leuker en draaglijker. Als dat mogelijk zou zijn, zou het leven van een trombose patiënt een stuk minder om deze aandoening draaien.

Gelukkig is dat steeds meer mogelijk! Met alle dank aan onder meer de hierboven genoemde apps. Om jou zo uitgebreid mogelijk te informeren, kan je hieronder per app een korte toelichting vinden.

De Tropaz app

De Tropaz app is een uitbreiding van het reguliere Tropaz programma. Dit programma wordt onder meer door de Trombosedienst Leiden gebruikt. Met het programma Tropaz is het mogelijk om via het internet in contact te staan met bijvoorbeeld de huisarts en/of trombosedienst.

De app van Tropaz is daar een uitbreiding voor. Een uitbreiding die specifiek voor trombose patiënten is. Met deze Tropaz app kan je onder meer de volgende handelingen verrichten:

  • De dosering voor vandaag inzien
  • De volgende INR controledatum bekijken
  • Het raadplegen van de doseringskalender
  • De vorige INR uitslagen inzien
  • Het versturen van berichten
  • Het doorgeven van bijzonderheden
  • Het invoeren van je INR waarde na zelfmeting
  • Het wijzigen van je contactgegevens
  • Het afvinken van medicatie die je ingenomen hebt

Tropaz app

Voor de leden van de Trombosedienst Leiden is dit dan ook absoluut een handige app. Een app waar je ongelooflijk veel mee kunt doen. In mijn ogen is het enige nadeel dat je, voor gebruik maken van deze app, al gebruik moet maken van het programma Tropaz. Desalniettemin is dit een onwijs handige en prettige app. Absoluut een aanvulling voor het leven van een trombose patiënt.

Portavita app

Portavita heeft recent twee apps op de markt gebracht. Eén app is voor patiënten en de andere app is voor zorgverleners in de antistollingszorg. Voor patiënten is het met de Portavita app mogelijk om thuis zelf waarden op te meten en deze vervolgens direct door te sturen naar de trombosedienst.

Op basis van deze waarden kan de trombosedienst de dosering aanpassen. Vervolgens is voor de patiënt het nieuwe doseerschema weer in te zien via de Portavita app.

Trombosezorg app

In het jaar 2017 kwamen Ratiocare en Ratiocomm met de Trombosezorg App op de markt. Met deze app is het mogelijk om het ziektebeeld beter te kunnen begeleiden. De makers van deze app zeggen daar zelf het volgende over: “Wat maakt de app nu zo bijzonder? In de eerste plaats het gebruiksgemak.

Daarnaast telt vooral het unieke vermogen van de app om in de keten volledig samen te werken en te koppelen. Maar de app functioneert ook als ‘stand alone’, met een eigen medicatie- en TIS functionaliteit.
Bijzondere features in de app bieden unieke oplossingen. Identificatie met biometrie is zo’n voorbeeld. Want veiligheid en privacy gaan boven alles.”

Met deze app is het onder meer mogelijk om bijzonderheden door te geven aan de trombosedienst. Denk hierbij aan bloedingen, aan blauwe plekken of als je op vakantie gaat. De app is eigenlijk een perfect communicatiemiddel voor jou én de trombosedienst!

Welke app kan ik aanraden?

Ik raad allereerst absoluut elke trombosepatiënt aan om überhaupt naar deze mogelijkheden te gaan kijken. Met een trombose app kan je simpelweg je leven een stuk aangenamer maken. Je hoeft niet meer dagelijks naar de trombosedienst toe.

Nee, je kunt met behulp van een pijnloze vingerprik zélf je bloedwaarden opmeten. Vervolgens hoef je deze bloedwaarden alleen maar in één van de apps in te voeren. Op basis daarvan wordt bijvoorbeeld de dosering aangepast.

Als ik naar bovenstaande apps kijk, kan ik met name de Tropaz app aanraden. Dit is simpelweg de meest uitgebreide app en biedt dan ook de meeste meerwaarde. Wel is het daarbij dus een vereiste dat je al gebruik maakt van het Tropaz programma.

Hoe kan je gebruik maken van een trombose app?

In de medische wereld wordt het gebruik maken van dergelijke apps steeds meer toegejuicht. Dat heeft puur met de voordelen voor de patiënt te maken. Maar, hoe kan je nou gebruik maken van zo’n trombose app? Het eerste wat je moet doen, is het downloaden en installeren van de app. Indien je dit niet zelf lukt, kan je hier mogelijk hulp voor vragen aan bijvoorbeeld de trombosedienst of een (klein)kind.

Bij de meeste apps moet je vervolgens enkele persoonlijke gegevens invullen. Bij bijvoorbeeld de Tropaz app hoeft dat niet; daarbij worden je gegevens namelijk gesynchroniseerd met het Tropaz programma. Mijn advies is om in ieder geval deze stap met jouw Trombosedienst/huisarts te bespreken. Zij kunnen je hier ook perfect mee helpen.

Wat zijn de voordelen van trombose apps?

Het mag duidelijk zijn dat ik fan ben van trombose apps. Deze apps maken het leven namelijk aangenamer, plezieriger en makkelijker. Een trombose patiënt kan veel tijd besparen door gebruik te maken van een dergelijke app. Dat is dan ook één van de belangrijkste voordelen.

Een ander voordeel is dat je met zo’n app continue toezicht hebt. De aanbieder van de app, of bijvoorbeeld de Trombosedienst, kijkt namelijk met je mee. Zij kunnen op basis van jouw INR waarden bijvoorbeeld ook je dosering aanpassen. Je maakt het jezelf dus een stuk gemakkelijker, terwijl je er niet 100% alleen voor staat. Dat is ongetwijfeld voor veel trombose patiënten ook een geruststellende gedachte.

Tot slot wil ik nog benoemen dat op deze manier ook altijd je gegevens goed bewaard blijven. Met bijvoorbeeld de Tropaz app is het mogelijk om oude INR waarden in te zien. Hierdoor kan je ook een duidelijk beeld van de aandoening en de levensloop van de aandoening krijgen.

De toekomst van trombose

Persoonlijk ben ik ontzettend benieuwd naar de toekomst van trombose. Nagenoeg zeker weet ik wel dat de apps een cruciale rol gaan spelen in het toekomstbeeld van deze aandoening. Mijn verwachting is dan ook dat steeds meer trombose patiënten aan de slag gaan met dergelijke apps. Na enkele jaren verwacht ik dat het de standaard is om trombose apps te hebben en te gebruiken.

Dit heeft enerzijds te maken met de digitalisering en anderzijds met de zwaarwegende voordelen. De toekomst voor trombose patiënten ziet er simpelweg iets rooskleuriger uit dankzij de trombose apps. Ben je een trombose patiënt? Dan raad ik je zeker aan om eens naar deze apps te kijken. Ook kan je over dergelijke apps informatie inwinnen bij de Trombosedienst en/of je huisarts.