Longembolie

Wat te doen aan een longembolie? Heb jij in je leven wel eens met een ziekte of aandoening te maken gehad? In dat geval weet je ongetwijfeld dat de Nederlandse zorg over het algemeen goed geregeld is.

We hebben goede ziekenhuizen, de artsen zijn hoogopgeleid en de voorzieningen zijn simpelweg goed geregeld. Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat wij in Nederland tevreden mogen zijn met onze zorg. Toch blijft het spijtig dat deze zorg in zo’n grote mate noodzakelijk is.

Nog steeds krijgen vele mensen de diagnose van een vervelende ziekte of aandoening. Sommige ziekten zijn behoorlijk hardnekkig, waarbij andere aandoeningen gelukkig in een korter tijdsbestek hersteld worden.

Als we naar de verschillende aandoeningen in Nederland kijken, zien we elke aandoeningen de overhand hebben. Dit zijn simpelweg de aandoeningen welke het meest voorkomen in ons landje.

Een duidelijk voorbeeld hiervan is trombose. Deze behoorlijk hardnekkige aandoening komt veelvuldig voor en dan met name bij ouderen.

Het is echter een mis opvatting dat alleen oudere mensen van trombose last kunnen krijgen. Ook jongeren of jongvolwassenen kunnen namelijk last van trombose krijgen. Onderschat dit dus ook absoluut niet.

In dit artikel kijken naar de manieren waarop de artsen iets tegen longembolie kunnen doen. Longembolie is tenslotte een variant van trombose waarbij het haard van de aandoening zich in of vlakbij de longen bevindt. Ben je benieuwd naar de mogelijke behandelingen van longembolie?

Of weet jij nog niet wat je kunt doen aan een longembolie? Na het lezen van dit artikel weet je dat gelukkig wel!

Voordat we tot dat onderwerp overgaan, is het wellicht eerst verstandig om te kijken naar datgene wat een longembolie eigenlijk is.

Wat is een embolie?

Als we het over longembolie hebben, doelen we op een embolie in de buurt van één van de longen of in één van de bloedvaten naar de longen toe. Een embolie is de afsluiting van een slagader of een ader. Deze afsluiting wordt aangeduid met de termen ‘bloedstolsel’ en ‘bloedprop’. Deze termen zie je in de artikelen over trombose ook veelvuldig voorbij komen.

Het gevolg van een bloedpropje is een bloedvat is dat het achterliggende weefsel geen zuurstof meer krijgt. Dit is allemaal te wijten aan het bloedpropje die het bloedvat simpelweg blokkeert. Het is daarnaast ook belangrijk om te beseffen dat er verschillende varianten van een embolie zijn.

In dit geval hebben we het over een longembolie, maar je kunt ook last van een hersenembolie hebben. Het is daarbij geen verrassing dat de hersenembolie betrekking heeft op een bloedprop in één van de bloedvaten naar de hersenen toe.

De symptomen en de behandeling van een longembolie

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen én van de mogelijke behandelingen van een longembolie. In dit artikel richten wij ons met name op de behandelingen, waardoor we daar ook in deze paragraaf mee beginnen. De belangrijkste vraag daarbij is: zijn er behandelingen tegen een longembolie? Deze behandeling bestaat deels.

In de meeste gevallen ruimt het lichaam zelf het bloedstolsel namelijk op. Dat is een taak die alleen voor het lichaam weggelegd is. Tot nu toe is er geen enkele medicatie die deze functie over kan nemen of kan verbeteren. Als het bloedpropje verwijderd is, loop je echter altijd kans op nieuwe bloedpropjes.

Om dat te voorkomen, is het noodzakelijk om antistollingsmedicijnen/bloedverdunners te nemen. Deze medicatie zorgt ervoor dat het bloed niet meer gaat stollen en daardoor kunnen er geen nieuwe stolsels ontstaan. Dat is uiteindelijk de gewenste situatie.

Bloedverdunners voor trombose

In hele zeldzame gevallen is het noodzakelijk om de longembolie operatief te verwijderen. Deze manier van behandelen is behoorlijk specifiek, waardoor we daar niet al te diep op in gaan in dit artikel.

“Wat te doen aan een longembolie?”, dat is de belangrijkste vraag uit dit artikel. Die vraag hebben wij hierboven deels beantwoord. Voordat het zover is, moet je namelijk wel zelf een bezoek aan de huisarts brengen. Mocht je last van één van de symptomen van een longembolie hebben, is het belangrijk om spoedig een bezoek aan de huisarts in te plannen.

Je longen zijn ongelooflijk belangrijk in de gehele werking van je lichaam. Een bloedprop kan die werking behoorlijk in de war gooien. Onderschat een longembolie daarom absoluut niet en maak spoedig een afspraak bij de huisarts.

Maar, wat zijn nou eigenlijk de symptomen van een longembolie? Wij hebben onderstaande lijst samengesteld met daarin de meest voorkomende symptomen van een longembolie:

  • Een benauwd gevoel
  • Een zwakkere hartslag
  • Overmatige zweetconsumptie
  • Hoesten, waarbij soms ook bloed aanwezig is
  • Pijn in de borststreek, met name tijdens het ademhalen
  • Een versnelde ademhaling
  • Een verhoogde hartslag
  • Een licht gevoel in je hoofd

Deze symptomen kunnen op een longembolie wijzen. Het is daarbij wel van belang om te weten dat elk lichaam anders op een longembolie reageert. Dit heeft simpelweg te maken met het feit dat elk lichaam anders in elkaar zit. Jij kunt bijvoorbeeld last van een bepaald symptoom hebben, terwijl een mede patiënt daar juist geen last van heeft.

longembolie

Het is dan ook van belang om snel naar een huisarts te gaan als je denkt dat je één of meerdere van deze symptomen hebt. Als een longembolie in een vroegtijdig stadium gediagnosticeerd wordt, heeft de arts meer mogelijkheden met betrekking tot de behandeling.

Risicofactoren

Op welke manier ontstaat een longembolie nou? Dat komt puur doordat bloed gaat stollen in een beschadigd bloedvat of door een ongezonde leefstijl. In onderstaand rijtje kan je alle risicofactoren vinden die een mogelijke rol spelen bij het ontstaan van een longembolie:

Moraal van het verhaal: bij een longembolie is een belangrijke taak voor je lichaam weggelegd. Het lichaam moet er tenslotte voor zorgen dat de bloedprop verwijderd wordt. Vervolgens kan je zelf met antistollingsmedicijnen proberen om het bloed in toom te houden, zodat het niet (opnieuw) kan gaan stollen.