trombosebeen

Trombose in je been? Je lichaam en je gezondheid zijn een ongelooflijk kostbaar bezit. Je hebt tenslotte maar één lichaam.

Het devies is dan ook logisch: wees hier ontzettend zuinig op. Je kunt hier zuinig op zijn door onder andere een gezonde leefstijl aan te houden en voldoende te bewegen.

Helaas bestaat er altijd nog een kans dat je geveld wordt door een ziekte/aandoening. Een voorbeeld hiervan is trombose.

Deze aandoening is behoorlijk hardnekkig en staat ook wel te boek als een sluipmoordenaar. Het is namelijk een tamelijk heftige aandoening, waarbij je vaak pas in een later stadium doorhebt dat je hier daadwerkelijk last van hebt.

De trombose is al in je lichaam gevestigd, waardoor het vervolgens een hele uitdaging is om hier weer volledig van te herstellen.

In de wandelgangen staat trombose te boek als een ouderdomsziekte. Dat is het echter niet altijd. Nee, ook jonge mensen kunnen namelijk last krijgen van trombose.

Als we naar de verschillende varianten van trombose kijken, zien we dat een trombosebeen het vaakste voorkomt.

We spreken van een trombosebeen als een bloedprop één van de bloedvaten in het been blokkeert. De gevolgen hiervan kunnen behoorlijk verstrekkend zijn; daarover kan je later in dit artikel meer lezen.

Inhoud

De oorzaken van trombose

Het lastige van trombose is dat je hier op meerdere manieren last van kunt krijgen. Er zijn namelijk vele, uiteenlopende redenen waardoor je last van trombose in je been kunt krijgen.

In onderstaande lijst kan je de meest voorkomende oorzaken vinden:

  • Langdurig stilzitten of langdurig stilliggen
  • Zwangerschap
  • Operaties
  • Roken
  • Een been of arm langere tijd niet gebruikt hebben
  • Erfelijke afwijkingen in het bloed
  • Boezemfibrilleren
  • Gebruik van de anticonceptiepil

trombose door operatie

Zoals je kan zien, zijn de oorzaken nogal uiteenlopend. Deze lijst laat ook direct zien dat trombose dus niet altijd leeftijdsgebonden is. Ook op jonge leeftijd kan je al last van trombose in je been krijgen.

Dat is bijvoorbeeld het geval als je langdurig stil moet liggen na bijvoorbeeld een ongeluk of een operatie. Doordat je langdurig stilligt, verandert de bloedsomloop in je benen.

Of beter gezegd: de bloedsomloop in je benen wordt minder. Het bloedt loopt niet meer op de gewenste manier door je benen, puur doordat je benen continue in horizontale houding liggen in plaats van in de gebruikelijke verticale houding.

Het gevolg hiervan kan zijn dat het bloed gaat stollen, waardoor een bloedstolsel zich in één van de bloedvaten gaat nestelen.

We willen hiermee één ding zeggen: je kunt te allen tijde last van trombose krijgen. Wees dus altijd zeer scherp op mogelijke symptomen en maak spoedig een afspraak bij de huisarts als je ook maar enigszins het vermoeden van trombose hebt.

De symptomen van trombose in je been

Wat zijn nou precies de symptomen van trombose in je been? Er zijn verschillende symptomen die duidelijk op trombose kunnen wijzen.

We hebben het hierbij over enkele veelvoorkomende symptomen, welke je in onderstaande lijst terug kunt vinden:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

trombose symptomen

Bij deze symptomen kunnen we onderscheid maken tussen de zichtbare- en de onzichtbare symptomen. De zichtbare symptomen zijn onder andere de glanzende huid, de zwelling en de verkleuring.

Onzichtbare symptomen zijn echter de pijn en de moeite die je met lopen kunt hebben. Dit is namelijk niet altijd voor een buitenstaander goed zichtbaar.

Als je zelf de patiënt bent, voel je deze symptomen echter maar al te goed.

Bij een bloedstolsel in één van je bloedvaten in je been kan je been namelijk ontzettend zwaar aan gaan voelen.

Het gevolg hiervan is dat je pijn gaat krijgen, maar ook dat het lopen zwaar gaat.

Gelukkig kan je met behulp van elastische kousen iets aan deze zwelling doen. De werking van het lichaam is niet meer helemaal naar wens als je last van trombose hebt.

De steunkousen kunnen er echter alsnog voor zorgen dat de zwelling in je been afneemt. Dat is niet alleen goed voor het herstel, maar ook voor je gemoedstoestand.

De zwelling is namelijk niet alleen vervelend, maar brengt ook nog pijn met zich mee. Met behulp van de steunkousen kan je dit symptoom dan ook bestrijden.

Welke medicijnen zijn er zoal verder voor trombose in het been?

Behandelingen voor trombose in je been

Als je last van een trombosebeen hebt, kan een huisarts hier meerdere behandelingen voor uitschrijven. Eén van de behandelingen is dus de hierboven genoemde elastische steunkousen.

Dit is een langdurige behandeling. Als je deze elastische steunkousen lange tijd om houdt, verkrijg je namelijk het gewenste resultaat. Denk hierbij aan een periode van enkele maanden tot enkele jaren.

In de praktijk blijkt ook dat een arts vaak allereerst antistollingsmedicijnen voorschrijft. Deze medicijnen zorgen ervoor dat het bloed stopt met stollen.

Hierdoor wordt de bloedprop niet groter én je voorkomt het ontstaan van een nieuwe bloedprop. Dankzij de antistollingsmedicatie kan je dus in feite erger voorkomen.

Het is bij de antistollingsmedicijnen wel noodzakelijk dat je deze conform de instructies van de arts inneemt. Dat betekent dat je hier zeer nauwkeurig mee moet zijn.

Je moet deze medicijnen elke dag slikken; alleen op die manier kan je erger voorkomen.

Verder is het een taak van het menselijk lichaam om de bloedprop te laten verdwijnen. Tot op heden heeft de medische wereld hier nog geen medicijn voor uit gevonden.

Nee, als jij last van een bloedprop in je been hebt, moet je lichaam deze bloedprop zelf laten verdwijnen. In de praktijk blijkt dat dit vaak een langdurig proces kan zijn.

Het is dan ook niet voor niets dat we trombose in de inleiding van dit artikel als hardnekkig omschreven. Het is een hardnekkige aandoening waarbij je veel geduld op moet brengen.

Mocht je denken dat je last van één of meerdere symptomen hebt, is het aan te raden om spoedig naar je huisarts te gaan.

Bij trombose is het namelijk van belang dat in een vroegtijdig stadium met de behandelingen begonnen kan worden.

Trombose Zelfzorg

Ben je al bekend met trombose zelfzorg? Als je trombose hebt moet je regelmatig naar de trombosedienst om je waarden te laten meten. Met Trombose Zelfzorg is dat verleden tijd.

Met deze dienst kun je namelijk eenvoudig vanuit huis je eigen INR-waarden meten en hoef je daarvoor niet meer de deur uit.