In Nederland is trombose één van de meest voorkomende aandoeningen. Deze aandoening komt met name bij ouderen voor en kan een grote invloed hebben op het leven én de gezondheid. Om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken, is het aan te raden om tijdig in actie te komen. Daarvoor moet je echter wel weten wat de symptomen zijn én welke behandelmogelijkheden er bestaan.
Graag willen we jou kennis laten maken met verschillende behandelmogelijkheden. We kijk naar datgene wat wél werkt en naar behandelmogelijkheden die nog niet werken. In dit artikel staat fysiotherapie centraal. Kun je trombose behandelen met fysiotherapie; ja of nee? Het uitgebreide antwoord op deze vraag lees je in dit uitgebreide artikel.
Inhoud
Is het mogelijk om trombose te behandelen met fysiotherapie?
Nee, het is in de basis niet mogelijk om trombose te behandelen/bestrijden met behulp van fysiotherapie. Daarentegen kan fysiotherapie wel helpen om goed te blijven bewegen tijdens deze aandoening.
De medische wereld is al decennialang op zoek naar geschikte behandelmogelijkheden tegen trombose. Feit is dat deze aandoening ontzettend lastig te bestrijden is. Momenteel is er dan ook nog geen een middel waarmee trombose écht bestreden kan worden. Het is vooralsnog een aandoening waarbij het lichaam een belangrijke rol heeft. Het menselijk lichaam moet er uiteindelijk voor gaan zorgen dat de trombose volledig uit het lichaam verdwijnt.
Als je last van trombose hebt, betekent dit dat je met een lange periode rekening moet houden. De aandoening is ontzettend hardnekkig en kan behoorlijk lang in het lichaam aanwezig blijven. Des te meer reden om tijdig te starten met het behandelen van de aandoening. Voordat het zover is, moet je uiteraard wel eerst naar de huisarts. Mede hierom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle symptomen die bij trombose horen.
Wat is trombose?
Zoals gezegd komt trombose relatief vaak voor. Hoe dat komt? Dat heeft puur met de vorming van deze aandoening te maken. Trombose ontstaat namelijk doordat het bloed in de bloedvaten gaat stollen. Doordat het bloed gaat stollen, kunnen zogeheten bloedstolsels zich gaan vormen. Als we het over een bloedstolsel hebben, spreken we eigenlijk van een propje met bloed.
Dit propje kan echter de gehele doorgang in een bloedvat blokkeren, waardoor het bloedvat niet meer op de juiste manier door kan stromen.
Trombose is dus een aandoening waarbij een bloedvat geblokkeerd wordt door een bloedpropje. Een dergelijke bloedprop kan op meerdere manieren ontstaan; daarover kan je later meer lezen in dit artikel. Op het moment dat een bloedprop in een bloedvat zit, kan het bloed niet meer goed doorstromen.
Bloed is echter ook de transporteur van zuurstof, waardoor sommige lichaamsdelen ook niet meer bereikt kunnen worden door het zuurstof. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben op de lange termijn.
Welke behandelmogelijkheden bestaan er bij trombose?
Is het mogelijk om trombose te voorkomen? Nee, eigenlijk niet. Is het mogelijk om trombose gericht te behandelen? Nee, ook niet. De medische wereld is al decennialang bezig om de juiste medicijnen tegen trombose uit te vinden. Feit is dat de aandoening ontzettend lastig te bestrijden is. Met behulp van antistollingsmedicijnen is het wél mogelijk om erger te voorkomen.
Deze medicijnen worden dan ook door elke arts voorgeschreven. Deze middelen zorgen er in feite voor dat het bloed niet verder kan gaan stollen. Hierdoor kan de bestaande bloedprop niet groeien en kunnen er ook geen nieuwe bloedpropjes ontstaan.
Daarnaast krijgen veel trombose patiënten ook elastische kousen aangemeten. Dergelijke kousen hebben een belangrijke functie bij bijvoorbeeld een trombosebeen en een trombosearm. Dit zijn respectievelijk ook de meest voorkomende varianten van trombose. Een gevolg van trombose is dat het vocht zich op gaat hopen in het desbetreffende lichaamsdeel. Met behulp van de elastische kousen kan er alsnog voor gezorgd worden dat dit vocht op een juiste manier afgevoerd wordt. Daarmee wordt de situatie voor een trombose patiënt weer iets draaglijker.
Elastische kousen zijn dus dé mogelijkheid om het overtollige vocht af te voeren. Helaas heeft een trombose patiënt echter last van meer symptomen. In onderstaande lijst hebben wij de belangrijkste symptomen uiteengezet:
- Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
- Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
- Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
- Een zwelling op het been
- Een glanzende huid op het been
- Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan
Let op: bovenstaande symptomen horen bij een trombosebeen. Deze variant van trombose is echter de meest voorkomende variant.
Waarom kan fysiotherapie handig zijn als je trombose hebt?
Heb je last van trombose? Dan kan het in sommige situaties absoluut handig zijn om fysiotherapie te volgen. Het is bij trombose namelijk van belang dat je lichaam in beweging blijft. Door in beweging te blijven, blijf je in feite een stuk gezonder. Het is niet voor niets dat elke geleerde en arts aangeeft dat beweging ontzettend belangrijk is.
Dat geldt niet alleen voor trombose patiënten, maar eigenlijk voor elk persoon op de aardbol. Door te bewegen houd je je conditie op peil, blijft je lichaam sterk en ben je ook beter bestand tegen aandoeningen.
Bij trombose is het dus ook van belang om in beweging te blijven. In sommige gevallen is het echter niet meer mogelijk om zelf vrijuit te kunnen bewegen. In dat geval is fysiotherapie dé uitgelezen mogelijkheid. Een fysiotherapeut kan je lichaam op een perfecte manier behandelen, waarbij je zelf ongetwijfeld ook enkele oefeningen uit kunt voeren.
Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om het bloed goed te laten doorstromen. Ook voor de conditie van de bloedvaten is het belangrijk om in beweging te blijven.
Het is, zoals reeds eerder vermeld, niet mogelijk om trombose te behandelen met fysiotherapie. In de praktijk blijkt echter wél dat fysiotherapie een prima middel is om het lichaam in beweging te houden. Dát is ongekend belangrijk bij trombose.
Wat zijn kan je zelf tegen trombose doen?
Is het mogelijk om zelf iets tegen trombose te doen? Nou, niet heel direct. Echter is het wel aan te raden om er een gezonde leefstijl op na te houden. Door gezond te leven, blijft je lichaam ook gezond. Onder meer een gevarieerd voedingspatroon en voldoende beweging zijn ontzettend belangrijk. Daarbij komt dus ook de fysiotherapie weer om de hoek kijken. Dankzij de fysiotherapie ben je mogelijk in staat om alsnog voldoende te bewegen.
Uiteraard is het ook aan te raden om sigaretten en alcohol links te laten liggen. Het is simpelweg belangrijk om gezond te leven. Door gezond te leven, kan je de tromboseklachten zoveel mogelijk beperken.
Wat zijn de gevolgen van trombose?
Om dit artikel af te sluiten, kijken we graag nog even naar de gevolgen van trombose. wat kunnen de gevolgen zijn van een bloedprop? Een van de gevolgen is dat het weefsel van bijvoorbeeld je voet of hand afsterft. Dit komt omdat normaliter de zuurstof door de bloedvaten heen getransporteerd wordt.
Op het moment dat een bloedprop dit transport tegen houdt, krijgt het achterliggende weefsel geen zuurstof meer. Zonder zuurstof kan het weefsel niet overleven en sterft het na verloop van tijd af. Het gevolg hiervan is dat een lichaamsdeel geamputeerd moet worden.
Daarnaast kan een dergelijke bloedprop ook voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Dat is het geval als de bloedprop losschiet en richting de longen/hersenen gaat. Het gevolg hiervan kan een herseninfarct of een longembolie zijn; dit is levensgevaarlijk.