trombose prikken

Als je zelf een trombose patiënt bent, weet je hoe ongelooflijk hardnekkig deze aandoening kan zijn. Het is bijzonder lastig om van de trombose af te komen, terwijl je vaak niet eens door hebt dat je überhaupt last gaat krijgen van trombose.

Vanwege deze eigenschappen kunnen we deze aandoening dan ook typeren als een sluipmoordenaar. Een bloedprop komt in één van je bloedvaten terecht en kan daar behoorlijke schade aanrichten. Aan het begin gebeurt dit zonder dat je het in de gaten hebt.

Als je eenmaal in de gaten hebt dat je last van trombose hebt, is het zaak om snel bij de huisarts aan de bel te trekken. Jouw huisarts kan een eerste behandelplan opstellen en, indien noodzakelijk, je doorverwijzen naar een specialist.

In sommige gevallen schrijft een (huis)arts fraxiparine voor. Wat is dit exact voor medicijn? En waarvoor dient fraxiparine exact bij trombose? Het antwoord op deze vragen kan je in dit artikel vinden.

Inhoud

Wat is Fraxiparine?

Met fraxiparine is het mogelijk om de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten te voorkomen. Daarnaast kan fraxiparine helpen bij het oplossen van ontstane bloedstolsels.

Voor veel patiënten kan fraxiparine dan ook uitkomst bieden. Aan het gebruiken van dit medicijnen zitten wel enige haken en ogen. Als ervaringsdeskundige wil ik jou graag meer vertellen over dit geneesmiddel.

Bij het gebruiken van het medicijn moet je dus met meerdere dingen rekening houden. Daarbij kan je ook met meerdere bijwerkingen te maken krijgen. Tot slot bestaan er ook situaties waarin je absoluut geen fraxiparine mag gebruiken. Ook naar die situaties kijk ik graag in dit artikel.

Fraxiparine is een antistollingsmiddel

Op deze website kan je vele interessante artikelen over trombose vinden. In veel van deze artikelen kan je lezen dat je, indien je last van trombose hebt, antistollingsmiddelen toegediend gaat krijgen.

Fraxiparine is een typerend voorbeeld van een antistollingsmiddelen. Het doel van fraxiparine is immers om de vorming van bloedstolsels te voorkomen. Daarnaast kan het ook een ondersteunende functie hebben bij het oplossen van huidige bloedstolsels.

Heb je nog nooit van de term antistollingsmedicijnen gehoord? Wellicht heb je dan wel eens van de term bloedverdunners gehoord? Deze twee termen betekenen hetzelfde. Fraxiparine is dus zowel een bloedverdunner als een antistollingsmiddel.

Fraxiparine ter voorkoming

In sommige situaties krijg je ook fraxiparine toegediend, terwijl er helemaal geen sprake van een bloedstolsel is. In dat geval krijg je dit antistollingsmiddel toegediend juist om te voorkomen dat je last van trombose krijgt. Je krijgt onder meer in de volgende situaties fraxiparine toegediend:

  • Als je last van hartkrampen hebt (angina pectoric)
  • Als je last van nierdialyse hebt. hierbij treedt er verstoring in de nieren op, omdat we nieren te weinig bloed krijgen. Fraxiparine kan de doorbloeding weer herstellen
  • Als je net een operatie achter de rug hebt gehad

In mijn ogen is met name die laatste uitermate interessant. Waarom is het nodig om fraxiparine toegediend te krijgen als je net geopereerd bent? Je leest het antwoord op deze vraag in de volgende paragraaf

Fraxiparine na een operatie

Op het moment dat je geopereerd bent, ben je in veel gevallen bedlegerig. Dit betekent dat je in bed moet liggen en dat je benen veelal in dezelfde houding liggen.

Juist die houding kan de vorming van bloedstolsels veroorzaken. Om deze vorming te voorkomen, krijg je na een operatie fraxiparine toegediend. Dit gebeurt meestal al direct na de operatie.

Fraxiparine

Als je eenmaal naar huis mag, krijg je een instructie over hoe je bij jezelf fraxiparine in kunt spuiten. Dit moet je namelijk in de meeste gevallen nog tot 3 weken na de operatie dagelijks blijven doen. Je spuit dagelijks dit antistollingsmiddel in, zodat je lichaam niet de kans krijgt om te gaan stollen.

De exacte instructies voor het toedienen van fraxiparine krijg je uiteraard van je behandelende arts. Mijn advies is in ieder geval om deze instructies nauw op te volgen. Als je geopereerd bent, kan je in de meeste gevallen amper bewegen.

Het gebrek aan beweging is één van de oorzaken van de vorming van trombose. Mede hierom is het ontzettend belangrijk om fraxiparine toegediend te krijgen.

Fraxiparine bij behandeling van diep veneuze trombose

In sommige situaties kan er sprake zijn van een diep veneuze trombose. Ook kan je last hebben van een longembolie. In beide gevallen kan de behandelend arts ervoor kiezen om fraxiparine voor te schrijven.

Op die manier kunnen levensgevaarlijke situaties (deels) voorkomen worden, aangezien een longembolie potentieel levensgevaarlijk kan zijn. Door fraxiparine toegediend te krijgen, kan je het stollen van het bloed voorkomen. Dat is precies het doel van een antistollingsmiddel.

Fraxiparine na een hartinfarct

Hoge bloeddruk trombose

Bij een hartinfarct is er sprake van een vernauwing van de kransslagader. Deze vernauwing komt in de meeste gevallen door een vorm van slagaderverkalking.

Hierbij vernauwen de bloedvaten doordat vet en lichaamscellen zich ophopen in de bloedvaten. Door fraxiparine toegediend te krijgen, kan een tweede hartinfarct voorkomen worden. Je krijgt dus alleen toegediend ná een eerste hartinfarct en dient puur om erger te voorkomen.

Hoe werkt het inspuiten van fraxiparine?

Je hebt hierboven gelezen dat je in sommige situaties zelf fraxiparine in moet spuiten. Is dat lastig? Hoe werkt dit exact? Het inspuiten van fraxiparine kan er ietwat vervelend uit zien, maar dat valt in de praktijk gelukkig reuze mee.

Het advies is om dagelijks op dezelfde plek te prikken. Die plek wordt na verloop van tijd wellicht ietwat blauw. Als dat het geval is, kan je wisselen naar een ander lichaamsdeel. Onder meer het vet op de bovenbenen en in de buik zijn prima locaties om de fraxiparine in te spuiten.

Het advies hierbij is om vlak onder de huid te injecteren. Door dit te doen, kan je de pijn zoveel mogelijk voorkomen. Het advies hierbij is om nooit in de buurt van een wond of litteken te spuiten. Ook is het niet wenselijk om in het geopereerde lichaamsdeel (been) te spuiten.

Tot slot is het van belang om altijd goed de bijsluiter te lezen. Daarnaast is het van belang om altijd op hetzelfde tijdstip de fraxiparine in te spuiten. Houd het tijdstip aan waarop je in het ziekenhuis de eerste spuit hebt gekregen.

Het is ook mogelijk om zelf een gekozen tijdstip te kiezen. Het belangrijkste is in ieder geval om elke dag trouw de fraxiparine in te spuiten. Op die manier kan het beste resultaat verkregen worden.

In onderstaande instructievideo zie je hoe je stap voor stap fraxiparine moet toedienen.

Welke bijwerkingen brengt fraxiparine met zich mee?

Bij fraxiparine kan je last van bijwerkingen krijgen indien je ook andere medicijnen gebruikt. De wisselwerking met andere medicijnen kan voor de volgende bijwerkingen zorgen:

  • Roodheid van de huid
  • Zwelling van de huid
  • Kleine bloedingen
  • Huiduitslag
  • Behoorlijke jeuk
  • Bultjes
  • Grote blauwe plekken
  • Bloed in ontlasting
  • Bovengemiddeld zware hoofdpijn

Heb je last van één van de drie laatst genoemde bijwerkingen? In dat geval moet je zo spoedig mogelijk naar de huisarts.

Bij het inspuiten van fraxiparine moet je altijd op inname van één van de volgende medicijnen letten: andere antistollingsmiddelen, ontstekingsremmende medicijnen en/of NSAID’s. Deze medicijnen leveren in de meeste gevallen bijwerkingen op in combinatie met de inname van fraxiparine.

Besluit

Je hebt in dit artikel kunnen lezen dat fraxiparine een belangrijke rol bij trombose heeft. Enerzijds kan het de vorming van bloedstolsels voorkomen, terwijl het anderzijds ook helpt bij bijvoorbeeld diep veneuze trombose en bij een hartinfarct.

Mocht je fraxiparine voorgeschreven krijgen, is het van belang om trouw de injecties in te nemen. Alleen op die manier kan je het optimale resultaat behalen en krijgt je bloed nagenoeg geen kans om te gaan stollen.

Heb je binnenkort een (been)operatie voor de deur staan? Houd er dan ook rekening mee dat je fraxiparine voorgeschreven krijgt. Probeer je hier alvast op in te stellen. Je hoeft in ieder geval nergens bang voor te zijn. De naald voelt de eerste keer misschien wat vervelend, maar daarna went het al snel.