Longembolie

Hoe behandel je een longembolie? Heb jij wel eens nagedacht over de mogelijke gezondheidsproblemen waar je last van kunt krijgen? Nee? Dat is dan beter.

Wij hebben als advies namelijk om hier zo min mogelijk over na te denken. Het is veelal een onderwerp waar je geen (directe) invloed op kunt hebben.

Uiteraard is het wel altijd aan te raden om een gezonde levensstijl aan te houden. Onder aan de streep heb je het echter niet door als bijvoorbeeld je bloed begint te stollen.

Dat is namelijk de oorzaak van het ontstaan van trombose en/of een longembolie.

In de medische wereld staan een trombose en longembolie als behoorlijk hardnekkig omschreven. Het is namelijk een lastige aandoening.

Met name omdat je in eerste instantie niet direct door hebt dat je bloed in één van de bloedvaten aan het stollen is.

Dit kan echter verstrekkende gevolgen hebben. Uiteindelijk kan je, door het stollen van het bloed, last van een longembolie krijgen.

Heb jij eigenlijk enig idee wat een longembolie exact inhoudt? En weet jij welke symptomen hier bij horen?

Weet je bovendien welke behandelingen bij een longembolie mogelijk zijn? Met name die laatste vraag staat in dit artikel centraal.

Het is namelijk van belang om te weten hoe je een longembolie kunt behandelen. In Nederland komt een longembolie namelijk wel eens voor; het is prettig als je dan van het één en het ander op de hoogte bent.

Hoe behandel je een longembolie?

De term ‘embolie’ heb je wellicht al vaker langs horen komen. Als je het over een longembolie hebt, hebben we het dan ook over een aandoening in één van de longen.

Deze aandoening heeft betrekking op de functie van de longen; door deze aandoening gaat de functie namelijk achteruit.

Om concreet te zijn: bij een longembolie zit een bloedvat naar de longen toe verstopt.

De vraag daarbij is uiteraard: hoe kan het dat een bloedvat naar de longen toe verstopt zit? Dat kan meerdere redenen hebben.

Het is in ieder geval één van de volgende twee redenen: je bloedvaten zijn beschadigd of je bloed is gaan stollen.

Het is dan ook van belang om een gezonde leefstijl aan te houden. Roken is bijvoorbeeld absoluut niet bevorderlijk en vergroot de kans om een longembolie te krijgen.

Als we iets dieper op een longembolie inzoomen, zien we dat er sprake is van een verstopping in de ader of in slagader. De slagader vervoert bijvoorbeeld bloed naar je longen, terwijl de longader het bloed weer naar het hart pompt.

Het mag dus duidelijk zijn dat deze bloedvaten een behoorlijk belangrijke functie hebben. Het is dan ook zaak om zo snel mogelijk van een longembolie af te komen.

Maar, hoe doe je dat? Het antwoord op die vraag kan je in dit artikel vinden.

De symptomen van een longembolie

Als je last van een longembolie denkt te hebben, moeten onderstaande symptomen je bekend voor komen. Het gaat er daarbij overigens niet om dat je al deze symptomen herkend.

Nee, het is vaak zo dat je van enkele symptomen veelvuldig last hebt. De symptomen kunnen onder andere als volgt zijn:

  • Een benauwd gevoel
  • Een zwakkere hartslag
  • Overmatige zweetconsumptie
  • Hoesten, waarbij soms ook bloed aanwezig is
  • Pijn in de borststreek, met name tijdens het ademhalen
  • Een versnelde ademhaling
  • Een verhoogde hartslag
  • Een licht gevoel in je hoofd

Longembolie

Het is echter wel belangrijk om te weten dat elk lichaam een andere werking heeft. Zo kan het zijn dat lichaam A compleet anders op een longembolie reageert dan lichaam B.

Dat is dan ook één van de redenen waarom het van belang is om scherp te zijn op de mogelijke symptomen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je een longembolie als behoorlijk schokkend kunt ervaren. Dit heeft met name te maken met het feit dat het lastig is om adem te halen.

Je moet echt moeite doen om te ademen, terwijl dat normaliter vanzelfsprekend is. Een benauwd gevoel is dan ook één van de meest voorkomende symptomen van een longembolie.

De mogelijke behandelingen

Is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke behandelingen? Ja zeker! Als een longembolie geconstateerd wordt, is het namelijk zaak om zo snel mogelijk in actie te komen.

Het is namelijk niet wenselijk dat de bloedprop los schiet, waardoor de prop in je longen of hart vast komt te zitten. Dit kan een dodelijke afloop tot gevolg hebben.

In nagenoeg alle gevallen schrijft de huisarts een recept met antistollingsmedicijnen/bloedverdunners voor. Deze medicijnen moeten in staat zijn om het stollen van het bloed te voorkomen.

Deze medicijnen zorgen er echter niet voor dat het bloedstolsel volledig verdwijnt. Het is met name bedoeld om erger te voorkomen.

Het doel is tenslotte om te voorkomen dat er nog meer bloedproppen in de bloedvaten bij/van je longen ontstaan.

Bij de behandeling van een longembolie is het belangrijk om te allen tijde naar de adviezen van een arts te luisteren.

In de basis is een longembolie namelijk levensgevaarlijk; met name met het oog op de lange(re) termijn. Mocht je één of meerdere van bovenstaande symptomen herkennen, is een afspraak bij de huisarts zeker aan te raden.

Bij een longembolie geldt namelijk dat het ook belangrijk is om tijdig in actie te komen. Als je te laat bent, bestaat de kans dat meerdere bloedproppen zich in de bloedvaten genesteld hebben.

Daarnaast loop je het risico dat de bloedprop los schiet, bijvoorbeeld richting je hersenen.

Onder aan de streep kunnen we concluderen dat het mogelijk is om een longembolie te behandelen. Het is daarbij ook belangrijk om te weten dat je de longembolie niet zelf kunt laten verdwijnen.

Dit is een taak voor het menselijk lichaam.

Het is met bloedverdunners echter wel mogelijk om het bloed in de gezonde situatie terug te brengen, zodat het bloed niet verder kan gaan stollen.

Al met al is het ontzettend belangrijk om tijdig bij een huisarts aan te kloppen. Ervaar je één of meerdere van bovenstaande symptomen? Kom dan direct in actie.