Trombose krijgen door vliegen

Kun je trombose krijgen door vliegen? Heb jij enig idee op welke manieren je last van trombose kunt krijgen? Het is een feit dat je op vele manieren last van deze vervelende aandoening kunt krijgen. Zo is het ook mogelijk om trombose te krijgen door een lange vliegreis.

Dat is dan ook direct een kort en krachtig antwoord op de vraag uit de titel van dit artikel. Ja, het is zeker mogelijk om trombose te krijgen door vliegen.

In dit artikel kan je alle informatie vinden over deze vorm van trombose. Deze vorm wordt namelijk wel eens aangeduid met de term ‘vliegtuigtrombose’. Het is op zich geen aparte variant van trombose. Alleen de manier waarop de trombose ontstaat, valt specifiek valt te noemen.

Mede daarom hebben we besloten om hier een apart artikel aan te wijten. Hieronder kan je alles lezen over vliegtuigtrombose. Voordat het zo ver is, zoomen we eerst nog in op trombose. Wat is trombose exact?

Inhoud

Wat is trombose?

Trombose is een relatief hardnekkige aandoening. Op het moment dat een bloedvat geblokkeerd wordt door een bloedvat spreken we van trombose. Hoe een dergelijke bloedprop kan ontstaan? Daar zijn meerdere mogelijkheden voor, waaronder dus een lange vliegreis.

We zien echter dat op dat moment het bloed gaat stollen. Doordat het bloed gaat stollen, wordt het bloed ietwat klonterig. Na verloop van tijd kan hierdoor een behoorlijk bloedstolsel ontstaan.

Waarom is trombose dan zo hardnekkig te noemen? Dat heeft met name te maken met het feit dat de behandelingen lastig zijn. Het is niet direct mogelijk om het bloedstolsel uit je lichaam te verwijderen.

Nee, dat is een taak die voor het menselijk lichaam weggelegd is. Helaas heeft de patiënt daar geen directe invloed op. Ook is het nog niet mogelijk om middels medicijnen de bloedprop te laten verwijderen. Wel kan er met behulp van bijvoorbeeld antistollingsmedicijnen voorkomen worden dat het erger wordt.

wat is trombose

Kort samengevat: bij trombose is een bloedvat verstopt geraakt door een bloedstolsel. Dit bloedstolsel zit de doorstroming van het bloed in de weg, waardoor dit op den duur voor serieuze gezondheidsproblemen kan zorgen.

Zo is het mogelijk dat weefsel afsterft, waardoor bepaalde lichaamsdelen geamputeerd moeten worden. Overigens komt trombose het meeste in de benen voor. Als dat het geval is, spreken we van een trombosebeen. Ook is het mogelijk dat trombose in de arm voorkomt; dat is de op één na meest voorkomende variant. Als dat het geval is, spreken we logischerwijs van een trombosearm.

De oorzaken van trombose zijn behoorlijk uiteenlopend. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken hieronder in een rijtje uiteengezet:

  • Ouderdom
  • Beschadiging aan de bloedvaten
  • Operaties
  • Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)
  • Erfelijke afwijking
  • Anticonceptiepil
  • Te lang stil liggen
  • Zwanger
  • Langdurige vliegreis
  • Roken
  • Chemokuur bij kanker
  • May-Thurner syndroom

trombose door anticonceptie

Heb je enig idee wat de symptomen van trombose zijn? Wij hebben gekeken naar de meest voorkomende symptomen van een trombosebeen. Daaruit hebben wij onderstaande lijst samengesteld:

  • Een behoorlijke pijn in het been, meestal in de kuit en/of knie
  • Moeite met lopen, doordat de benen bijzonder zwaar aanvoelen
  • Een rode- of paarsblauwe verkleuring in het been
  • Een zwelling op het been
  • Een glanzende huid op het been
  • Een bovengemiddeld warme plek op het been; daar bevindt het stolsel zich dan

Wat is vliegtuigtrombose?

Wanneer spreken we dan vliegtuigtrombose? Dat is het geval als trombose ontstaan is door een langdurige vliegreis. Vliegtuigtrombose kan ontstaan doordat het bloed onvoldoende in beweging komt. Als je een langdurige vliegreis hebt, zit je vaak lang stil.

Het bloed kan daardoor niet optimaal doorstromen. Doordat de zwaartekracht op een dergelijke hoogte ook nog een rol speelt, is de kans op trombose nog groter. Ook is het zo dat een zithouding altijd slecht voor de doorstroming is. Bij een zithouding heb je namelijk geknikte knieën; die houding zorgt ervoor dat het bloed lastig door kan stromen.

2 manieren waarop je trombose kunt krijgen door vliegen

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat vliegtuigtrombose op verschillende manieren kan ontstaan. Enerzijds speelt de zithouding dus een belangrijke rol, zoals hierboven reeds uitgelegd. Daarnaast speelt ook de zwaartekracht nog een rol.

De druk op een dergelijke hoogte is compleet anders dan de druk als je op de grond staat. Deze veranderde druk is ook van invloed op de samenstelling en doorbloeding van het bloed.

We moeten hierbij wel opmerken dat het niet exact duidelijk is hoe vliegtuigtrombose ontstaat. Hoezo heeft persoon A wel last van vliegtuigtrombose en persoon B niet? Op die vraag is (nog) geen eenduidig antwoord. Wellicht dat toekomstig medisch onderzoek meer hierover uit kan wijzen.

 

Hoe kun je het voorkomen?

Een belangrijke vraag is uiteraard of het mogelijk is om vliegtuigtrombose te voorkomen. Het is enigszins mogelijk om dit te voorkomen. Zo is het absoluut aan te raden om af en toe op te staan en heel even door het vliegtuig heen te lopen.

Dit is niet altijd even comfortabel; ook niet voor je medepassagiers. Voor de doorstroming van het bloed is het echter wel aan te raden. Ook kan het handig zijn om soms je benen te strekken. De houding van knikkende knieën is ook niet bevorderlijk voor de doorstroming van het bloed. Strek daarom af en toe je benen en loop een stukje door het vliegtuig.

Wat zijn de gevolgen van trombose?

In dit blogbericht heb je antwoord gekregen op de vraag; kun je trombose krijgen door vliegen? Het mag duidelijk zijn dat trombose vervelende gevolgen kan hebben. Als de bloedprop behoorlijk groot is, kan de gehele doorstroming van het bloed geblokkeerd worden.

Als dat het geval is, kan achterliggend weefsel afsterven. Het gevolg daarvan is dat het lichaamsdeel (bijvoorbeeld de arm of voet) geamputeerd dient te worden.

Ook is het zo dat de bloedprop naar de longen kan schieten. Als de bloedprop losschiet, kan deze via de bloedvaten bij de longen terecht komen. Ook dat is een uiterst gevaarlijke situatie; een longembolie ligt dan op de loer.

Des te meer reden om spoedig naar de huisarts te gaan indien je het vermoeden van trombose hebt. Je kunt trombose duidelijk herkennen aan de bovengenoemde symptomen. Wil je vliegtuigtrombose voorkomen? Strek dan regelmatig je benen tijdens een lange vliegreis en loop af en toe een stukje in het vliegtuig!