Trombosezelfzorg

Als je last van trombose hebt, heb je ook te maken met andere bloedwaarden. Deze bloedwaarden zijn voor veel dingen belangrijk en moeten eigenlijk altijd op orde zijn.

Op het moment dat je aan trombose lijdt, is het dan ook van belang om dagelijks de INR waarde te meten. Hoe werkt dit? Kort gezegd werkt dit als volgt:

  • Je gebruikt een vingerprik om wat bloed te verkrijgen
  • Vervolgens gebruik je een zelfmeetapparaat om de bloedwaarden te meten
  • Op basis van die bloedwaarden komt de INR waarde naar voren
  • Op basis van de INR waarde kan je vervolgens actie ondernemen om de INR waarde te doseren

Dit is eigenlijk de werking van de INR meting in het kort uitgelegd. Hieronder hebben we uitgebreide en aanvullende informatie uiteengezet voor het meten van je bloedwaarden.

Tot slot hebben we aan het einde van dit artikel ook nog wat extra informatie over de Trombose Zelfzorg dienst uiteen gezet. Met deze dienst is het mogelijk om zélf je INR te meten.

Dat scheelt je een hoop tijd; je hoeft tenslotte niet meer elke keer naar de trombosedienst toe. Maak het jezelf dus gemakkelijk en sluit je aan bij de Trombose zelfzorg dienst.

Trombose hebben is al vervelend genoeg; probeer het jezelf daarom zo makkelijk mogelijk te maken.

Inhoud

Wat is een INR waarde?

Je hebt hierboven kunnen lezen hoe je jouw INR waarde op kunt meten. Dit gaat met behulp van een pijnloze vingerprik en een meetapparaat. Vervolgens weet je exact wat je INR waarde is.

Maar, wat zegt deze waarde nou eigenlijk? Wat is een INR waarde? En bij welke waarden is de INR waarde níet goed?

Met INR wordt de stollingstijd van het bloed aangegeven. De afkorting staat hierbij dan ook voor ‘International Normalized Ratio’.

Door de INR waarde te meten, krijg je inzicht in de periode die het bloed nodig heeft om te stollen. In een normale situatie is de INR waarde 1.

Als je nou een INR waarde van 4 hebt, betekent dit dat het bloed 4 keer zo langzaam stolt als normaal. Normaliter stolt het bloed bijvoorbeeld na 10 seconden, terwijl dat bij een INR waarde van 4 maar liefst 40 seconden is.

Met het meten van de INR waarde krijg je dus perfect zich in de stollingstijd van het bloed. Hoe hoger de waarde, des te trager het bloed stolt.

Op basis van deze waarde is het mogelijk om vervolgens in actie te komen. Met behulp van antistollingsmedicatie kan bijvoorbeeld het een en ander aangepast worden.

Hoe voer je een goede INR meting uit?

Hoe kan je nou op de juiste manier een goede INR meting uitvoeren? Dat is niet heel lastig. Je moet allereerst de beschikking over een vingerprik en een meetapparaat hebben.

De eerste stap die je moet nemen, is om de pijnloze vingerprik in bijvoorbeeld het topje van je vinger te plaatsen.

Je neemt hierbij een bepaalde hoeveelheid bloed af. Dat bloed kan je vervolgens door het meetapparaat heen halen.

Het meetapparaat gaat dan direct aan de slag met het berekenen van verschillende waarden, waaronder de INR waarde.

Bij het voeren van een goede INR meting moet je dus vooral op je apparatuur vertrouwen. De meetapparaten zijn door de jaren heen gelukkig steeds beter en nauwkeuriger geworden.

Mag je ook een dag eerder of later meten dan normaal?

Ja, in feite mag dat. Maar, het is niet handig om dat te doen. Je krijgt daardoor namelijk geen duidelijk inzicht in het verloop van de stollingstijd van je bloed.

Ons advies is dan ook om trouw de INR waarde continue op dezelfde tijdstippen te meten. Daarbij is het ook nog eens van belang om te weten dat je stollingswaarden behoorlijk kunnen fluctueren.

Dat heeft puur met de werking van het menselijk lichaam te maken. Mede hierom heeft de medische wereld zogeheten streefwaarden in het leven geroepen.

Als je INR waarde tussen deze streefwaarden zit, is er geen enkel probleem. De exacte streefwaarden worden vooraf wel afgesteld op de exacte situatie.

Als je last van trombose hebt, zijn de streefwaarden bijvoorbeeld anders dan bij een persoon die geen last van trombose heeft.

2 manieren om INR te meten bij trombose

Bij het uitvoeren van een INR meting heb je twee mogelijkheden:

Als je besluit om gebruik te maken van de diensten van de Trombosedienst, moet je je enkele dingen goed realiseren.

Zo is het prettig om te weten dat je altijd op de kennis en ervaring van de gespecialiseerde medewerkers kunt rekenen.

Daarentegen is het wel noodzakelijk dat je continue uit huis moet gaan om je INR waarde te laten meten. Zeker als je dit voor een ontzettend lange periode moet doen, kan dat tegen gaan staan.

Een alternatief is dan ook de Trombose zelfzorg dienst. Met deze dienst ben je in staat om thuis zélf je bloedwaarden op te meten.

Dit gaat aan de hand van een pijnloze vingerprik en een meetapparaat. Voordat je aan de slag kunt gaan, krijg je bezoek van een medewerker.

Trombosezelfzorg

Hij/zij legt je uit hoe de apparaten werkt en vervolgens ga je aan de slag met een online cursus. In deze online cursus krijg je alle aspecten van je bloedwaarden aangeleerd.

Je weet hierdoor exact wat een bepaalde INR waarde inhoudt en hoe je dit af kunt lezen. Dit kan je overigens allemaal vanaf je luie stoel doen; scheelt je dus een hoop tijd!

Zelf je INR meten bij trombose met Trombosezelfzorg

Klinkt bovenstaand verhaal goed in jouw oren? Wil je ook gebruik maken van de voordelen van de Trombose zelfzorg dienst? Meld je direct aan.

Vervolgens komt een medewerkers langs voor een intakegesprek en om alle apparatuur uit te leggen. Door de online cursus te volgen, word je helemaal klaargestoomd om zélf je INR waarde te gaan meten.

Door je aan te melden bij de Trombose zelfzorg dienst maak je jouw situatie iets draaglijker. Je kunt het namelijk allemaal vanuit huis meten en hoeft niet meer continue de deur uit naar de Trombosedienst!